Yazar Ahmet Ümit Gaziantepliler İle Buluştu - Son Dakika
Güncel

Yazar Ahmet Ümit Gaziantepliler İle Buluştu

Yazar Ahmet Ümit Gaziantepliler İle Buluştu

Amatör tiyatrocular performansları ile Ahmet Ümit ve salondaki katılımcıları kendilerine hayran bıraktılar.

20.06.2012 20:59  Güncelleme: 20:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında Gaziantepli araştırmacı yazar Ahmet Ümit ile UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Bilkent Tarih Bölüm Başkanı Mehmet Kalpaklı'yı 'Tarih ile Roman Arasında Bir Sultan; Fatih' konulu söyleşide buluşturdu.

Ömer Ersoy Kültür Merkezinde düzenlenen söyleyişe Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İ.Fuat Özçörekçi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir, Kültür Bakanlığı Daire Başkanı Ece Yiğit, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Sema Marangoz ve tarih meraklısı çok sayıda davetli katıldı.

Söyleyişi öncesi yazar Ahmet Ümit'in yazdığı 'Patasana' adlı kitaptan uyarlanan ve Serap Antepli ve Gülnur Korkmaztorun'un oyunlaştırdığı Merkez Anadolu Lisesi, Akşemsettin Anadolu Lisesi ve Fatih Kız Meslek Lisesi'nden 15 öğrencinin sahnelediği 'Patasana Dramı Atölyesi Performansı' sergilendi.

Ahmet Ümit, 'Benim yaptığım değerli Mehmet Kalpaklı hocam ve bütün tarihçilerin hayatlarını adayarak bulduğu bütün tarihi malzemeyi, tarihte neler olmuşu hakikat alarak arayışını roman malzemesine dönüştürmektir' diyen yazar Ahmet Ümit, "Dolayısıyla benim yazdığım 'Sultanı Öldürmek' adlı roman aslında Fatih Sultan Mehmet'ten yola çıkarak, romandayarattığım Müştak Serazi karekterinden yola çıkarak aslında sizlere bir ayna tutmak, kendi ruhunuzla yüzleşmenizi sağlamaktadır.

O nedenle Fatih Sultan Mehmet'i öğrenmek istiyorsanız bunu benim romanımda öğrenemezsiniz. Ama hoşça bir vakit geçirmek istiyorsanız meraklı bir roman okumak istiyorsanız bunun yanı sıra kendi ruhunuzdaki iyilikle, kötülükle, çirkinlikle, güzellikle yüzleşmek istiyorsanız benim romanlarımı okuyacaksınız" dedi.

Bu programda bulunmasının bir sebebi olduğunu söyleyen Mehmet Kalpaklı, "Ahmet Bey Fatih'in içinde yer aldığı bir roman yazdı. Ben de bundan yola çıkarak Fatih'in içinde yer aldığı bir belgesel yazdım. Belgeselin çekimleri şu anda TRT tarafında devam ediyor. Belgesel önümüzdeki Mayıs ayında tam sekiz bölüm halinde oynayacak. Bir buçuk saatlik bölümü de sinemalar da oynayacak" dedi.

Kalpaklı, "Gerçeklikle Kurgu arasında bir Sultan var. Bir padişahî gerçek yaşamıyla bir romancının kurgusu arasında düşünebiliriz. Temel olarak tarih dediğimiz şey, sizin, bizim, hepimizin bir gün öncesinde bir saat öncesinde ya da iki dakika öncesi kadar öğrenci arkadaşlarımızın sahnelenen performansı tarih oldu artık, yani geçmiştir. Bu performansı izleyen herkes bu performansla ilgili farklı görüşleri var" diye ifade etti.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İ.Fuat Özçörekçi günün anısına Ahmet Ümit ve Mehmet Kalpaklıya, Gaziantep'e has Bakır Pilavlık hediye etti.

Program, Yazar Ahmet Ümit'in sevenlerine "Sultanı Öldürmek" kitabını imzalamasının ve bol bol hatıra fotoğrafı çektirmesinin ardından sonra erdi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Yazar Ahmet Ümit Gaziantepliler İle Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement