Yönetmen Fatih Akın, Claudia Roth ile Birlikte Baba Ocağı Trabzon'da - Son Dakika
Güncel

Yönetmen Fatih Akın, Claudia Roth ile Birlikte Baba Ocağı Trabzon'da

Ünlü Yönetmen Fatih Akın, Yeşiller Partisi Eşbaşkanı ve Almanya Federal Meclisi Türk-alman Parlamenterler Grubu Başkan Yardımcısı Claudia Roth ile Birlikte Baba Ocağı Trabzon'un Sürmene İlçesine Geldi.

20.06.2007 18:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ünlü yönetmen Fatih Akın, Yeşiller Partisi Eşbaşkanı ve Almanya Federal Meclisi Türk-Alman Parlamenterler Grubu Başkan Yardımcısı Claudia Roth ile birlikte baba ocağı Trabzon'un Sürmene İlçesine geldi.

Claudia Roth ve beraberlerinde Alman televizyoncularla birlikte bugün sabah Türk Hava Yolları'na ait tarifeli uçakla İstanbul'dan Trabzon'a gelen yönetmen Fatih Akın, Alman konuklarına Sürmene İlçesi Çamburnu beldesindeki bir restoranda kahvaltı verdi. Roth, kahvaltıdan önce yöresel kıyafet giyen kadınlarla birlikte sohbet etti, yaşlı kadınların elini öptü. Roth, sohbet sırasında kadınlara Kutlular mevkiinde yapılması düşünülen çöp tesisi konusunda soru sordu. Köylü kadınlar ise Roth'a çöp tesisine karşı

olduklarını ve bu konuda kendilerine yardımcı olmalarını istediler.

Çamburnu Belediye Başkanı Hüseyin Alioğlu'ndan tesisle ilgili bilgi alan Roth, "Ben bu konuda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir yazı yazdım ama cevap alamadım. Burası Başbakan'ın memleketi sayılır. Buna karşı çıkması gerekir" dedi. Kahvaltıda kuymak yiyen ve bunu çok beğenen Roth, kahvaltının ardından Yusuf Nazik isimli yöresel sanatçının kemençe eşliğinde çöp depolama tesisi ile ilgili söylediği atma türküyü dinledi. Roth'a burada kemençe hediye edilirken Roth da horon oynadı. Beldenin Kutlular

Mahallesi'ndeki katı atık depoloma tesisinin yapıldığı alanda incelemelerde bulunan Roth, burada basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Yeşiller Partisi olarak çevre ile ilgili mücadelelere değinen Roth, "Uzun yıllar bize herkes güldü. Her zaman rüyacı olarak görüp ciddiye almadılar. Çevre açısından insanların hayatıyla oynanmamalı. Şimdi bu daha iyi anlaşılmaya başlandı. Çevreyle ilgilenmeyenler artık daha çok ilgilenmeye başladı. Artık anladılar her şey para değil ve çevreye de önem vermek gerekir"

dedi.

Tesisin yapım sürecinde bir adaletsizlik olduğunu ileri süren Roth, haklı olanın haksız duruma düştüğünü söyledi. Bunu gayrıresmi olarak gördüğünü anlatan Roth, şöyle konuştu: "Burada Türk kanunları uygulanmıyor. İnsanların oturduğu beldelerin yakınlarında çöp depoları kurmak yasal değil. Kanunlara aykırı olduğunu düşünüyorum. Arazinin sahibine sorulmadan böyle bir tesis yapılması gayri kanuni. Çamburnu halkı buna tepki veriyor. Avrupa'da böyle bir şey yapılacağı zaman çevre halkına sorulur ve kriterlere

uygunluk açısından bakılır. Türkiye eğer AB'ye girmek istiyorsa buna kesinlikle uymak zorunda."

Roth, Türkiye'ye yönelik daha önce insan hakları uygulamaları ile ilgili yönelttiği eleştirilerin hatırlatılması üzerine şöyle konuştu: "Bana göre dostlar eleştirir, düşmanlar eleştirmez. Eleştiri dostane bir şey ve insanlar bunu ciddiye almalı. Almanya'da da çok eleştiri yapıyorum. Gördüğüm eksiklikleri eleştiriyorum. Burada kesinlikle insan hakları ihlal ediliyor. Başbakan Erdoğan'a sesleniyorum. Sonuçta burası onun memleketi ve bunları görmesi gerekiyor. O başbakan ve buna bir çözüm getirmek zorunda"

Türkiye'yi bir Avrupa ülkesi olarak gördüğünü ve savunduğunu anlatan Roth, şöyle konuştu: "Türkiye Avrupa'ya ait ama bu tesis kesinlikle ucuz yapılmış. Para işin içine giriyor ama insanların fikirleri alınmalı. Bu Avrupa ülkesinde kesinlikle olamazdı"

Roth, Almanya'nın sanayi atıklarının büyük bir kısmının Tuna Nehri yoluyla Karadeniz'e dökülmesi ve Karadeniz'in kirletilmesi ile ilgili soruya ise şöyle karşılık verdi: "Ben Tuna Nehri kıyısında doğdum. Orası benim memleketim sayılır. Bu sorun kökten çözülmeli ve Tuna kıyısındaki ülkeler sorumlu tutulmalı. Tuna Nehri Karadeniz'i kirletiyor diyerek burada yapılan tesisi görmezden gelemeyiz. Sonuçta Karadeniz'i etrafındaki ülkeler kirletiyor."

Çöp depolama tesisi ile ilgili bundan sonra nasıl girişimlerde bulunacağının sorulması üzerine Roth, sözlerine şöyle devam etti: "Başbakan Erdoğan'a bu tesis için mektup yazdım ama hala bir cevap alamadım. Ben bu konuyu Türk-Alman ilişkilerine konu edeceğim. Türkiye AB adayı olarak kendini sorgulamalı. Almanya'ya gittiğimde Alman vatandaşlarına Çamburnu'na gidin orada çöp depolama tesisi yapılmasına engel olun diyeceğim."

Roth ile birlikte baba ocağı Sürmene'ye gelen yönetmen Fatih Akın ise tesise kendisinin de karşı çıktığını söyledi. Burada bir adaletsizlik yaşandığını anlatan Akın, şöyle konuştu: "Adalet isteyen bir vatandaşım. Ben bunu Çamburnu için değil bütün Türkiye için istiyorum. Bunu bir çekeceğimiz belgesel film ile de ispat etmeye çalışıyoruz."

Çamburnu Belediye Başkanı Hüseyin Alioğlu ise 2 milyon 600 ton civarındaki çöpün Çamburnu beldesi Kutlular Mahallesi'ndeki çöp alanında depolanmak istendiğini söyledi.

Depolama alanı olarak seçilen yerin 10 senedir hukuki alanda mücadele verdikleri ve uygun olmadığını belirttikleri bir yer olduğunu anlatan Alioğlu, şöyle konuştu: "Yasalara göre depolama alanının yerleşim alanlarına bir km uzakta oması gerekiyor. Bizim burada bir kilometrekare alan içine 250 konut giriyor. İçme suyu kaynaklarına çok yakın bir yer. Bu kaynakların kirlenmesi yönünde endişemiz var. Trabzon ve Rize'de çöpün deniz kenarına dökülmesini tasvip etmiyoruz ancak bu yanlışı Çamburnu gibi mavi

bayrak almış bir beldede tekrarlamak yanlış. Hukuki süreç devam ediyor. Hukuki süreç tamamlanmadan tesis bitirilmiştir. Tesisi mühürledim ancak Bölge İdare Mahkemesi'nin kararıyla ruhsat vermek zorunda kaldım."

(MU-ÖS-HO-Y)

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Yönetmen Fatih Akın, Claudia Roth ile Birlikte Baba Ocağı Trabzon'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement