12. Geleneksel Demre Deve Güreşleri Festivali - Son Dakika
Kültür Sanat

12. Geleneksel Demre Deve Güreşleri Festivali

12. Geleneksel Demre Deve Güreşleri Festivali

Demre ilçesinde, Demre Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı ve Demre Deveciler Derneği işbirliğiyle "12. Geleneksel Demre Deve Güreşleri Festivali" düzenlendi.

30.01.2017 10:41

Demre ilçesinde, Demre Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı ve Demre Deveciler Derneği işbirliğiyle "12. Geleneksel Demre Deve Güreşleri Festivali" düzenlendi.

Beymelek Mahallesi'ndeki deve güreş sahasında yapılan güreşlere Antalya, Muğla, Denizli, Aydın ve İzmir yöresinden yaklaşık 100 deve getirildi.

Güreşleri, Demre Kaymakamı Murat Uz, AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Demre Garnizon Komutanı Gürcan Güncan, Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Birol Ekici, Antalya Büyükşehir Belediyesi İlçeler Koordinatörü İsa Akdemir, AK Parti Antalya İl Başkanı Rıza Sümer, çevre ilçe belediye başkanları ve çok sayıda kişi izledi.

Birincinin seçilmediği güreşlerde, develer arasında ikili folklorik güreşler yapıldı.

Develer birbirine karşı çeşitli oyunlarla üstünlük sağlamaya çalışırken, güreşe tutuşan develeri ayırmak kolay olmadı.

Demre Belediye Başkanı Süleyman Topçu, "Burak Bey" adlı devesiyle güreş sahasında tur atarken, güreşlerde Büyükşehir Belediye Başkanlığı Kupası için Milas'tan "Kanka" ile Bodrum'dan "Orhan Bey", Kaymakamlık Kupası için Demre'den "Çalık Bey" ile Bodrum'dan "Tunahan" adlı develer güreşti.

Demre Belediye Başkanlığı Kupası için Demre'den "Alyans" ile Sarayköy'den "Ali Efe" adlı develer güreşirken, güreşlerde ağalık ihalesini 50 bin lira ile Demreli iş adamı Mehmet Bayrakçı aldı.

Demre Kaymakamı Uz, yaptığı açıklamada, Batı Antalya ve Ege Bölgesinde deve güreşlerinin yörüklerin kış eğlencesi olarak yıllardır yaşatılan bir gelenek olduğunu söyledi.

Deve güreşlerinin yöre halkının yaşam kültürünün bir parçası olduğunu ifade eden Uz, "Deve güreşleri bir yörük geleneğidir. Biz elimizden geldiği kadar bu geleneği yaşatmaya çalışan insanlarımıza destek veriyoruz. Burada asla hayvanlara bir eziyet, işkence söz konusu değildir. Güzel güreşler oldu, emeği geçenlere teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Kupa güreşlerinde güreşen deve sahiplerine protokol üyeleri tarafından kupa verildi.

Güreşlerden elde edilen gelirin Demre'de deve güreşleri yaşatılması adına Demre Deveciler Derneği yararına kullanılacağı bildirildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 12. Geleneksel Demre Deve Güreşleri Festivali - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement