Asırlar Sonra İlk Konser - Son Dakika
Kültür Sanat

Asırlar Sonra İlk Konser

Asırlar Sonra İlk Konser

2 Bin 400 Yıllık Antik Tiyatroda, 1600 Yıl Sonra İlk Kez Konser Verildi.

23.08.2010 14:57

2 bin 400 yıllık antik tiyatroda, bin 600 yıl sonra tarih yeniden canlanırken, Bodrum, Marmaris ve Fethiye'den gelen turistlerin yanısıra Eskihisar köyünden kadınlar da konseri izledi

MUĞLA'nın Yatağan İlçesi'ne bağlı Eskihisar köyü sınırlarında bulunan Stratonikeia antik kentinde düzenlenen barok konseri renkli görüntülere sahne oldu. 2 bin 400 yıllık antik tiyatroda, bin 600 yıl sonra tarih yeniden canlanırken, Bodrum, Marmaris ve Fethiye'den gelen turistlerin yanısıra Eskihisar köyünden kadınlar da konseri izledi. Antik kente gelenleri ise Karya dönemine özgü kıyafetleri ile kazı ekibinde görev alan üniversiteli öğrenciler ellerinde meşalelerle karşıladı.

Lelegler, Karialılar, Helenler, Romalılar, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminden önemli kalıntıları bünyesinde barındıran ve dünyanın en büyük mermer antik kentleri arasında gösterilen Stratonikeia antik kenti 1600 yıl aradan sonra ilk kez bir barok konserine ev sahipliği yaptı. Karya Sanat Merkezi (KARSANAT) tarafından düzenlenen 1. Stratonikeia Barok Festivali'ni aralarında Muğla Valisi Fatih Şahin, CHP Muğla Milletvekilleri Fevzi Topuz ve Ali Arslan, Muğla İl Emniyet Müdürü Kadir Ay, İl Genel Meclisi Başkanı Zeki Köylü, Yatağan Kaymakamı Hasan Tanrıseven, Yatağan Belediye Başkanı CHP'li Hasan Haşmet Işık, Stratonikeia antik kenti kazı başkanı Doç. Dr. Bilal Söğüt'ün de bulunduğu iki bin kişi izledi. KARSANAT'ın bünyesinde kurulan Karya Barok Topluluğu, Haendel, Vivaldi, Pergolesi, Leo, Caccini, Vinci, Caldara, Stradella'ya ait opera aryaları ve Devlet Sanatçısı Prof.Dr. Nevzat Atlığ'nın danışmanlığında aynı döneme ait Dede Efendi eserlerini, kompozitör Nihan Atlığ Simpson'un düzenlemeleri ile sundu.

BAKANLIKTAN RED

Barok festivali organizasyon sorumlusu Rezzan Şebin, konserden sonra gazetecilerin sorularını yanıtlarken, festivale katkı sağlanması için yaklaşık 3 ay önce Kültür ve Turizm Bakanlığı'na müracaat ettiklerini ancak birkaç gün önce kendilerine red cevabı geldiğini belirtti. Asıl amaçlarının festivali uluslararası hale getirmek olduğunu kaydeden Şebin, bunun için de ciddi bir destek gerektiğini söyledi. Şebin, ''Biz kültür bakanlığımıza organizasyonla ilgili projemizi sunduk ancak en sonunda reddedildi. Kötü bir süreç yaşadık, ancak sayın valimiz ve özel teşebbüsler yanımızda oldu, bizleri yalnız bırakmadı. Minik sponsorlar bulduk, yılmadık, herhalde bakanlığımızda bir gün bizi duyacak ve destek verecektir. Her şeye rağmen devam edip seneye tekrar bu festivali yapacağız' diye konuştu. Kazı başkanı Bilal Söğüt ise bu organizasyon ile çok mutlu olduklarını ifade ederek, ''Biz hep buradaydık ve burada olmaya da devam edeceğiz' dedi.

PARASIZ YATIRIM OLMUYOR

CHP'li Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık ise devletin bu tür organizasyonlara ciddi olarak yatırım yapılması gerektiğini belirtti. Bu şekilde devam edilirse, kazıların 300-400 yıl süreceğini, ancak hiçbir sonuç alınamayacağını ifade eden Işık, ''Seferberlik yapılarak iç turizme yatırım yapılmalı, yapılan katkılar kesinlikle yeterli değil. Parasız tanıtım olmuyor. Biz belediye olarak elimizden gelen desteği sağlıyoruz ancak yeterli değil. Sesimize kulak verilsin ve bu tür dünyaya mal olmuş antik kentlerimizin önemi anlaşılsın' diye konuştu.

ALTERNATİF TURİZM

Vali Fatih Şahin, Muğla'da klasik turizmin yanında alternatif turizmin de canlandırılmasını istediklerini kaydetti. Stratonikeia, Muğla'daki Arasta ve Saburhane projeleriyle kültür turizmini canlandırmak istediklerini belirten Şahin, ''Turizm 3-4 aya sıkıştırılmış durumda. Bu tür alternatif turizm etkinlikleriyle hem turist sayısını, hem de kalitesini yükseltmeyi hedefliyoruz' dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Kültür Sanat Asırlar Sonra İlk Konser - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement