Başkentte Kültür Sanat - Son Dakika
Kültür Sanat

Başkentte Kültür Sanat

Başkentte Kültür Sanat

Ankara Sinema Derneği tarafından düzenlenen Gezici Festival, sanatseverleri dünya sinemasıyla buluşturacak "Kont Dracula", Ankara Devlet Opera ve Balesince 30 Kasım'da dünya prömiyerini yapar...

28.11.2013 09:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ŞENAY ÜNAL - Ankara Sinema Derneği tarafından düzenlenen Gezici Festival, sanatseverleri dünya sinemasıyla buluşturacak.

19. yolculuğuna dün Edremit'te başlayan Festival, 29 Kasım-5 Aralık Ankara gösterimlerinin ardından, 6-9 Aralık tarihlerinde de Sinop'a konuk olacak.

Festivali yolculuğu sırasında hiç yalnız bırakmayan Tuncel Kurtiz'in anısına Edremit Belediyesi ve Güre Belediyesinin katkılarıyla Edremit'te gerçekleşecek bir günlük buluşmada gün boyu film gösterimleri sunulacak.

Bu yıl 4'üncüsü düzenlenen "Uluslararası Ankara Tango Karnavalı", başkentlileri tangoyla 5 günlük özel bir yolculuğa çıkartacak. Ariadna Naveira ve Fernando Sanchez, Carlitos Espinoza ve Noelia Hurt, Ney Melo ve Virginia Pandolfi, Haris Mihail ve Malika Pitou-Nicolier'in dans gösterileriyle sahne alacağı Karnaval'a katılmak isteyenler "www.tangocarnaval.com" adresinden bilgi alabilecek.

Devlet Tiyatroları 18, Devlet Opera ve Balesi ise 1 konser ve 5 eserle temsil verecek.

Başkentte bu haftaki kültür ve sanat etkinliklerinden bazıları ise şöyle:

-Tiyatro

Akün Sahnesi:

"Çalıkuşu", hafta boyunca izlenebilecek. Reşat Nuri Güntekin'in çok satan kitabından, hem film hem de dizi olarak seyircilerin büyük beğenisini toplayan Çalıkuşu'nu, Necati Cumalı oyunlaştırdı, Halil Akarsu sahneye taşıdı. Oyunda, öğretmen Feride'nin yaşadıkları anlatılıyor.

Ulviye Karaca'nın yazıp yönettiği  "Keloğlan Keleşoğlan", 30 Kasım'da minik tiyatro severlerin karşısına çıkacak.

"Horoz Adam ve Korsan" Dünya Engelliler Günü kapsamında 3 Aralık'ta küçük izleyicilerle buluşacak.

Altındağ Tiyatrosu:

Ergun Uçucu'nun yazıp yönettiği, hafta boyunca sahnelenecek "En Son O Gitti", daha doğmadan birbirlerine gönül veren Kiraz ile Mestan'ın hikayesini işliyor.

6-12 yaş çocuklar için önerilen "Miyhavlar Tiyatrosu", yarın ve 4 Aralık'ta izlenebilecek. Fikret Terzi'nin yazıp yönettiği oyunda, sokak kedisi Miyhav'ın başından geçenler ve ailesine ulaşma çabası işleniyor. Eserde Emine Tekin Ünal, Serap Kunak, Kenan Yılmaz, Orida Yıldıran ve Mehmet Tolga Günay gibi isimler sahne alıyor.

Necati Cumalı'nın yazdığı "Nalınlar", 3-4 Aralık'ta temsil verecek. Volkan Benli'nin sahneye koyduğu, bir birine aşık Osman ile Seher'in hikayesinin anlatıldığı oyunda, Ötüken Hürmüzlü, Ersin Ayhan, Aysın Işımer, Hüseyin Baylan ve Rengin Samurçay başrolleri paylaşıyor.

Büyük Tiyatro:

Çukurova'da çeltik işçilerinin ekmeklerini kazanırken yakalandıkları sıtmayla savaşlarını ve kasabaya gelen yeni kaymakamın çeltik ağalarına karşı mücadelesini anlatan "Teneke", 1-3 Aralık'ta seyredilebilecek. Yaşar Kemal'in yazdığı, Gürol Tonbul'un sahneye taşıdığı eserde kalabalık bir oyuncu kadrosu seyirciyi selamlıyor.

Cüneyt Gökçer Sahnesi:

Kenan Işık'ın Şeyh Galib'in eseri Hüsn-ü Aşk'tan esinlenerek tiyatroya kazandırdığı "Aşk Hastası", tüm hafta sahne alacak. Eser, Batı hayranı bir oyuncunun, sevgilisinin intiharındaki sırrı araştırırken kendisini Divan Edebiyatı ve tasavvuf dünyasının içinde bulmasını konu ediyor.

Turgay Nar'ın kaleme aldığı, Kemal Başar'ın yönettiği "Tepegöz", 3-4 Aralık'ta seyredilebilecek. Eserde, Oğuzlar'ın Anadolu'ya göçünden hareketle yaşananlar anlatılıyor.

Küçük Tiyatro:

Dünyanın farklı yerlerinde yaşanan iç savaşlardan, açlıktan, öteki olmaktan, acıdan ve ölümden kaçan mültecilerin dramını konu edinen "Nereye",bugün, 30 Kasım ve 1 Aralık'ta izlenebilecek. Umuda yolculuğu anlatan eseri, Hüseyin Alp Tahmaz yazdı, Volkan Özgömeç sahneye koydu.

DT'de uzun zamandır sahnelenen çocuk müzikali "Karlar Kraliçesi", yarın görülebilecek.

Refik Erduran'ın yazdığı, Ali Hürol'un yönettiği "Ramiz ile Jülide", 3-4 Aralılk'ta temsil verecek. Eserde, hayatlarının sonbaharında iki insanın hayatı ego çatışmaları ve umut ekseninde konu ediliyor. Oyunda, Faruk Günuğur, Nurcan Sürer, Şirin Ergüven, Müge Taşpınar, Cihan Korkmaz ve Bade Balkanlı rol alıyor.

Oda Tiyatrosu:

"Hüzzam", bugün, 29-30 Kasım'da sanatseverlern beğenisine sunulacak. Güner Sümer'in yazdığı, Olcay Poyraz'ın sahneye taşıdığı ve Meral Üner'in rol aldığı oyunda toplumsal değişimin ve zamanın sorgulaması yapılıyor.

"Mevlana- Aşk ve Barış Çığlığı", 3-4 Aralık'ta görülebilecek. Semih Sergen'in yazıp yönettiği eserde, 800 yıl önce Hakka yürüyen ulu eren Mevlana Celalettin Rumi'nin Horasan'dan Karaman'a, oradan da Konya'ya dönüşü, Anadolu'nun Mevlana'yı, Mevlana'nın Anadolu'yu tanıması, Şemsi Tebrizi ile yakınlığı, tasavvufun ne olduğu ve Allah'a duyduğu büyük aşk anlatılacak. Ayrıca küçük semazenler sema dönecek.

Stüdyo Sahne:

Sönmez Atasoy'un yazdığı, DT Genel Müdürü Mustafa Kurt'un sahneye koyduğu ve Okan Şenozan'ın rol aldığı "Bizim Yunus", hafta boyunca izlenebilecek. Tek perdelik eserde Yunus Emre'nin felsefesi ve düşünce dünyasından örnekler sunuluyor.

İrfan Şahinbaş Sahnesi:

İnsan öldürmeyi rutinin bir parçası haline getirmiş iki kiralık katilin gerilim, şiddet ve tehlike dolu hikayelerinin işlendiği tek perdelik "Jery ve Tom", bugün, 30 Kasım ve 4 Aralık'ta görülebilecek.

"Cesaret Ana ve Çocukları", 4 Aralık'ta seyredilebilecek. Çocuklarını savaştan uzak tutmaya çalışan Cesaret Ana'nın, aynı zamanda savaştan ekmeğini çıkarma çabasının da konu edildiği eser, Bertol Brect'in kaleminden Ayşe Emel Mesci'nin yönetimiyle seyirciyle buluşuyor. Eserde Cesaret Ana'yı, "Baykal Saran Yılın Tiyatro Sanatçısı" ödülüne layık görülen Sükun Işıtan canlandırıyor.

Şinasi Sahnesi:

Barış Eren'in yazdığı ve yönettiği 2 perdelik "Soğuk Bir Berlin Gecesi", bugün, yarın, 30 kasım ve 1 Aralık'ta temsil verecek. Eserde, bir yanda Avrupa'nın ortasında uygar bir kentte, uygar insanlar arasında dili, dini ve kültürü farklı olduğu için yabancı konumuna düşen daha doğrusu düşürülen, dışlanan, ötekileştirilen Tarık'ın yaşadığı aşk ve beraberinde karşılaştığı sorunlar tiyatro sahnesine yansıyacak.

-Opera-Bale

Opera Sahnesi: Osmanlı döneminde Kazıklı Voyvoda namıyla tanınan Prens Vlad'dan efsaneleşen "Kont Dracula", dizi ve filmlerin ardından şimdi de bale ile dünya sanat literatürüne girecek. "Kont Dracula", Ankara Devlet Opera ve Balesince 30 Kasım'da dünya prömiyerini yaparak, 2 perdelik bir baleyle sanatseverleri selamlayacak. Koreografi Nugzar ve Medeia Magalashvili, dekoru Savaş Camgöz ve kostümleri Gülay Korkut imzalı eserde Dracula olarak, Eren Keleş, Murat Spence, Kuzey Kıyıcan ve İlhan Durgut sahne alacak.

Modern Dans Topluluğu'nun Roberto Scafati'nin koreogrofisiyle sahneyle buluşturduğu modern dans gösterisi "Gündüz ve Gece", 4 Aralık'ta temsil verecek.

Puccini'nin "Tosca" operası, 2 Aralık'ta seyredilebilecek.

Leyla Gencer Sahnesi:  Çocuk oyunu "Bremen Mızıkacıları", 1 Aralık'ta küçük sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Yaşlandıkları, eskisi gibi iş yapamadıkları için kendilerini işe yaramaz olarak gören, horlanan ve bu yüzden evlerini terk eden Düldül, Karabaş, İbikli ve Mırnav'ın, mızıkacı aradıklarını duydukları Bremen'e doğru hep birlikte yola çıkışları konu ediliyor.

Operet Sahnesi:  Üzeyir Hacıbeyli'nin 100 yılı geride bırakan müzikli komedi türündeki eseri "Arşın Mal Alan", 1 Aralık'ta görülebilecek.

Tanzimat döneminden günümüze kadar uzanan opera serüveni incelenip aralarından seçilen arya ve düetlerden derlenen ve kolaj haline getirilen repertuvar "Tanzimattan Günümüze Opera Serüveni" konseriyle dinleyiciye sunulacak. Anlatıcı eşliğinde bilgiler verilecek eserin atmosferi, sahne kurgusuyla da desteklenecek.

-CSO

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO),  bugün ve yarın CSO Konser Salonu'nda saat 20.00'de şef Antonio Pirolli konser verecek. Konserde David Cohen'in viyolonseliyle eşlik edeceği orkestra Tomaso Albinoni'nin "Adagio", Robert Schumann'ın "Viyolonsel Konçertosu op. 129", Aram Haçaturya'nın "Gayaneh-Spartaküs bale Süitleri"ni icra edecek.

-BSO

Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), 30 Kasım'da Bilkent Konser Salonu'nda Avi Ostrowsky yönetiminde konser verecek. Konserde piyanoda Jean-Efflam Bavouzet'in eşlik edeceği orkestra M. Ravel "Piyano Konçertosu, Sol majör" ve J. Brahms "Senfoni No.1, Do minör Op.68"i dinleyiciye sunacak.

-Cermodern

Dünyanın en zengin kurumsal sanat koleksiyonlarından birine sahip olan Bank Of America'nın kadın fotoğraf sanatçılarının eserlerinden birisi olarak tanımlanan Bank Of America Eye Wonder'da, 1865'ten 2004'e kadar bu alanın öncülerinden olan Julia Margaret Cameron ve Gertrude Kasebier gibi isimlerden Berenice Abbott, Margaret Bourke-White ve Ilse Bing gibi modernist ustalara ve Rineke Dijkstra, Dodo Jin Ming, Cindy Sherman ve Hellen van Meene gibi çağdaş yenilikçilere ev sahipliği yapıyor.

-Gezici Festival yolculuğu başlıyor

Gezici Festival'in Ankara'daki açılışı 28 Kasım akşamı, İngiliz Film Enstitüsü'nün (BFI) geçen senelerde, Hitchcock9 projesi kapsamında uzun ve titiz bir yenilemeyle eski haline getirdiği Alfred Hitchcock'un 1925 ve 1929 yılları arasında çekilmiş, az bilinen dokuz sessiz filminden biri olan Şantaj'ın (Blackmail) gösterimiyle gerçekleşecek. British Council işbirliği ile Ankara'da ilk kez izleyiciyle buluşacak filmin gösterimine Hakan Toker piyanosuyla eşlik edecek.

Berlin, Cannes ve Sundance gibi önemli festivallerden ödüllerle dönen son dönem örnekler "Dünya Sineması" bölümünde bir kez daha Gezici Festival izleyicisiyle buluşacak. Muhteşem Güzellik (The Great Beauty), Genç Kız ve Boksör (Cutie and the Boxer), İşçiler (Workers), Karşınızda Martin Bonner (This is Martin Bonner) ve Kimsenin Kızı (Nobody's Daughter Haewon), Türkiye gösterimlerini ilk kez Gezici Festival'de gerçekleştirirken; Ölümsüz Aşk (Ain't Them Bodies Saints), Geçmiş (The Past), Gloria ve Dünya Bizim Değil (A World Not Ours) ilk kez Ankaralı izleyiciyle bir araya gelecek.

Berlin Film Festivali'nden ödüllerle dönen, Sebastian Lelio'nun yönettiği Gloria, 58 yaşında bir kadının yaşlılık ve yalnızlıkla savaşmasını; Cannes'da Altın Palmiye için yarışan, Paolo Sorrentino imzalı Muhteşem Güzellik ise yaşlılığıyla yüzleşen bir yazarın yaşam enerjisini yeniden keşfetme serüvenini anlatıyor. Cannes'da yönetmen Asghar Farhadi ve başrol oyuncusu Berenice Bejo'ya ödül kazandıran Geçmiş, bir evliliğin çöküşüne ve ailenin karmaşık dinamiklerine bakıyor.

Kore sinemasından Hong Sang-soo'nun yönettiği, Berlin'de Altın Ayı'ya aday olan Kimsenin Kızı'nda, seyirci, genç bir kadının birkaç güne yayılan sancılı öyküsünü izleyecek. Jose Luis Valle'nin yazıp yönettiği İşçiler, işçi sınıfının gelecek kaygısına minimalist bir anlatımla bakıyor.

Berlin'den ödülle dönen, Madhi Fleifel'in yönettiği belgesel Dünya Bizim Değil ise güney Lübnan'daki bir mülteci kampında yaşayan üç neslin hikayesini anlatıyor.

Türkiye'de bu yıl çekilen uzun metraj filmlerden derlenen "Türkiye Sineması 2013" bölümünde yer alan filmlerin yönetmen ve oyuncuları galalarda izleyicilerle bir araya gelecek. Altın Koza Film Festivali'nden En İyi Film dahil toplam beş ödülle dönen Mahmut Fazıl Coşkun'un yönettiği Yozgat Blues, bir yaş dönümü ve aşk hikayesini müzik ve müziğin bağlayıcı gücü üzerinden anlatıyor. İstanbul Film Festivali'nde En İyi İlk Film ve Altın Koza'da dört ödül kazanan, Deniz Akçay Katıksız'ın yönettiği Köksüz'de, seyirci, babanın kaybının ardından hayata devam etmeye çalışan bir anne ve üç çocuğun hikayesini izleyecek.

Altın Koza'da dört ödül kazanan, En İyi Film ve Senaryo ödüllerini Yozgat Blues ile paylaşan, Hakkı Kurtuluş ve Melik Saraçoğlu'nun yönettikleri Gözümün Nuru, bir sinema tutkununun gözleri bandajlı geçirdiği süre içerisinde korkularıyla yüzleşmesini anlatıyor.

İstanbul Film Festivali'nde En İyi Film dahil dört ödül kazanan, Onur Ünlü'nün yönettiği Sen Aydınlatırsın Geceyi'de olağanüstü özellikleri olan bir kasabada yaşayan insanların olağan endişeleri beyaz perdeye gelecek. Ramin Matin'in yönettiği Kusursuzlar'da ise iki kız kardeşin küçükken yazları geçirdikleri Ege kasabasına yıllar sonra yeniden gidişleri ve geçmişle yüzleşmeleri konu ediliyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Başkentte Kültür Sanat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement