BSO'dan Kadınlar Günü Konseri - Son Dakika
Kültür Sanat

BSO'dan Kadınlar Günü Konseri

BSO\'dan Kadınlar Günü Konseri

Bilkent Senfoni Orkestrası "Kadınlar Günü Konseri"ni kadın besteci ve kadın sanatçılar ile paylaşıyor

08.03.2012 12:05

10 Mart Cumartesi günü gerçekleştirilecek Kadınlar Günü Konseri'ni Estonyalı genç kadın şef Anu Tali yönetecek. Günümüz genç orkestra şefleri arasında en ilgi çekici isimlerden biri olan Anu Tali, klasik müzik dünyasında taze müzikal fikirlere sahip yeni jenerasyonun önemli sanatçılarından biri.

Konserin solistleri heyecanlandırıcı performansları ile genç kuşağın en çok umut veren piyano ikilisi olarak kendilerine yer edinen Ferhan ve Ferzan Önder. "Birlikte kusursuz çalmaları, ateşli mizaçları ve virtüoziteleri, olağanüstü piyanist niteliklerinin kanıtıdır… Çok heyecan veriyorlar!" ikilinin aldığı övgülerden yalnızca biri.

Ferhan ve Ferzan Önder konserde literatürün en önemli eserlerinden Poulenc'in "İki Piyano için Konçerto"sunu seslendirecekler.

Konserde uluslararası başarılara imza atmış genç kuşak kadın kompozitörlerimizden Füsun Köksal'ın "İki Piyano ve Oda Topluluğu için" yazdığı "Moire" başlıklı eser seslendirilecek. Füsun Köksal Bilkent Üniversitesi'ndeki eğitimi ve öğretim görevlerinin ardından Chicago Üniversitesi'nde doktora eğitimi yaptı. Halen aynı üniversitede kompozisyon dersleri vermekte. Aralarında Henri Dutilleux Kompozisyon Yarışması'nın da bulunduğu birçok uluslararası yarışmada ödüller kazanan bestecinin eserleri pek çok seçkin topluluk ve sanatçı tarafından icra edilmekte. Köksal'ın marimba için yazdığı Beş Minyatür'ü Eylül 2012'de Stuttgard'ta düzenlenecek olan 6. Uluslararası Marimba Yarışması'nda zorunlu eser olarak seçildi.

Füsun Köksal'ın müziğin kompleks, akışkan ve şiirsel yapısını yansıttığı eseri "Moire"yi Bilkent Ensemble seslendirecek. Eserin süresi 13 dakika. Bilkent Ensemble, Bilkent Senfoni Orkestrası sanatçıları ve Bilkent Müzik Bölümü öğretim elemanlarından oluşuyor. Özellikle son kuşak Türk kompozitörlerinin eserlerini seslendirmeye ağırlık veren Bilkent Ensemble, yurtiçi ve dışındaki önemli müzik festivallerinde yer almak, Türk bestecilerinin eserlerini tanıtmak ve ilk kez seslendirmek amacıyla 2011 yılında kuruldu. Bilkent Ensemble bu konserde Elif Önal, Gamze Kırtıl (piyano): Irina Nikotina, Nil Cetiz (keman): Cavid Cafer, Uluğbek Rıhsi (viyola): Yiğit Ülgen (viyolonsel): Sergey Margulis (kontrbas): Albena Sezer (flüt): Nusret İspir (klarnet): Julian Lupu (trompet): Atalay Altınok ve Kerem Öktem'den (vurmalı çalgılar) oluşmakta.

10 Mart'ta gerçekleştirilecek Kadınlar Günü Konseri'nde Füsun Köksal'ın "Moire, İki Piyano ve Oda Topluluğu için", Poulenc'in "İki Piyano için Konçerto" ve Prokofyef'in "Op.64, Romeo ve Juliet Süitleri No.1 ve 2" seslendirilecek.

Bilkent Konser Salonu'nda saat 20.00'de başlayacak konserin biletleri; www.mybilet.com adresinden temin edilebilir. Konserden bir saat önce Tunus Caddesi ve Milli Kütüphane'den hareket eden ücretsiz servisler izleyicileri Bilkent Konser Salonu'na ulaştıracaktır.

Bilkent Konser Salonu Gişesi Tel: 290 1775 www.bso.bilkent.edu.tr

Anu Tali, şef

Günümüz genç orkestra şefleri arasında en ilgi çekici isimlerden biri olan Anu Tali, klasik müzik dünyasında taze müzikal fikirlere sahip yeni jenerasyonun önemli sanatçılarından biridir. Anu Tali, Japonya ve Tokyo Filarmoni Orkestraları, Strazburg Filarmoni Orkestrası, Ulusal Lyon Orkestrası, Orquesta Sinfónica del Principado de Asturias (İspanya) ve New Jersey, Madison ve Edmonton Senfoni Orkestraları gibi dünyaca tanınan orkestralarla düzenli olarak çalışmaktadır. Bunun dışında, Gothenburg Senfoni Orkestrası, Salzburg Mozarteum Orkestrası (ilk kez 2006, Salzburg Festivali), Berlin Alman Senfoni Orkestrası, Hamburg NDR Senfoni Orkestrası, Frankfurt Radyo Senfoni Orkestrası, Baden-Baden ve Freiburg SWR Sinfonieorchester, Leipzig MDR Sinfonieorchester, Bavyera Radyo Senfoni Orkestrası, Bern Senfoni Orkestrası ve Bremen Die Deutsche Kammerphilharmonie'yi yönetmiştir. Magdeburg Devlet Operası'nda "Carmen" ile kazandığı büyük başarının ardından, Schwetzingen Festivali'nde Gluck'ın "Telemaco"sunu seslendirmek üzere Freiburger Barockorchester'i ve Basel Operası'nı yönetmek için davet edilmiştir.

Bu sezonun en önemli performansları arasında, ilk kez Paris'te Ulusal Fransız Orkestrası ve Viyana Radyosu'nda yaptığı şeflik, İsveç Radyo Senfoni Orkestrası, Estonya Ulusal Senfoni Orkestrası, Münih Radyo Orkestrası ve Winterthur Müzik Koleji konserleri, Nordic Senfoni Orkestrası ile Avrupa turnesi bulunmaktadır. Ayrıca, bir süre önce, New York Lincoln Center'da, Minnesota Saint Paul'da, Londra Southbank Centre'da ve ayrıca Barselona ve Seattle'da aralarında Londra Sinfonietta'nın da bulunduğu pek çok orkestra ile Goebbels'in "Songs of Wars I Have Seen" adlı çok beğenilen performanslarını yönetmiştir.

Anu Tali, ikiz kardeşi Kadri ile birlikte, Estonya ile Finlandiya arasında kültürel ilişkileri geliştirmek ve dünyanın her yerinden müzisyenleri birleştirmek amacıyla, 1997 yılında Nordic Senfoni Orkestrası'nı kurmuştur. Bugün Nordic Senfoni Orkestrası'nın onbeş ülkeden üyesi vardır ve dünyanın önde gelen orkestralarından müzisyenleri bir araya toplamıştır. Orkestra 2007 yılı sonbaharında ilk turnesini Berlin ve Münih'e yapmıştır.

Anu Tali'nin ilk CD'si, 2002 yılında çıkan "Swan Flight"tır (Finlandiya Warner Classics). Bu CD ona 2003 yılında Echo Classics tarafından verilen "Yılın En İyi Genç Sanatçısı" ödülünü kazandırmıştır. Diğer CD'leri, Warner Classics tarafından yayınlanan ve Rahmaninof, Sibelius ve Erkki-Sven Tüür'ün eserlerinin yer aldığı "Action Passion Illusion"dır. Tüür'ün "Strata" ve "Noesis"in seslendirildiği son CD'si, Ocak 2011'de ECM tarafından yayınlanmıştır.

Anu Tali, Estonya müziğini dünyaya tanıtma çalışmaları nedeniyle, 2003 yılında Estonya Kültür Ödülü'nü ve 2004 yılında "Presidantial Award of Estonia" ödülünü almıştır. Estonya Yayın Kuruluşu, Tali'yi "2006 Yılının Müzisyeni" ilan etmiştir. Aralarında ARTE, NHK Japonya, YLE Finlandiya ve Deutsche Welle'nin de bulunduğu pek çok yayın kanalı Anu Tali'nin çalışmaları hakkında belgesel yapmıştır.

Estonya'da doğan Anu Tali, müzik eğitimine piyanist olarak başlamış, 1991 yılında Tallinn Konservatuvarı'nı bitirmiştir. Orkestra şefliği eğitimini Estonya Müzik Akademisi'nde, Kuno Areng, Toomas Kapten ve Roman Matsowile ile yapmıştır. 1998-2000 yılları arasında Petersburg Devlet Konservatuvarı'nda Ilya Mussin, Leonid Kortchmar ve Jorma Panula ile çalışmıştır.

Ferhan ve Ferzan Önder, piyano ikilisi

"Önder kardeşlerin, birlikte kusursuz çalmaları, ateşli mizaçları ve virtüoziteleri, olağanüstü piyanist niteliklerinin kanıtıdır… Çok heyecan veriyorlar!" Michael Stenger, Fono Forum

Ferhan ve Ferzan Önder, heyecanlandırıcı performansları ile genç kuşağın en çok umut veren piyano ikilisi olarak müzik alanında kendilerine yer edinmişlerdir. Piyano çalmaya 10 yaşında başlamışlar, dört yıl sonra Terni'de (İtalya), Uluslararası İkili Yarışması'nda "Jüri Özel Ödülü"ne layık görülmüşlerdir. Bunu izleyen bir dizi ödülün ardından Hamburg'da Uluslararası Piyano İkilisi Yarışması'nda birinci olmuşlardır. Bundan sonra sanatçılar, bütün Avrupa, Uzak Doğu ve Amerika'da yoğun bir konser turnesi gerçekleştirmişlerdir. New York (Guggenheim), Londra (Wigmore Hall), Dresden (Semperoper), Münih (Gasteig ve Prinzregententheater), Frankfurt (Alte Oper), Leipzig (Gewandhaus), Stuttgart (Liederhalle), Hamburg (Musikhalle), Berlin (Filarmoni), Bremen (Glocke), Zürih (Tonhalle), Amsterdam (Concertgebouw), Köln (Filarmoni), Barselona (Palau de la Musica), İstanbul, Tokyo (Suntory Hall), Taipei, Salzburg ve yaşadıkları Viyana'da (Musikverein, Konzerthaus) konserler vermişlerdir.

Sanatçı kardeşler, Rheingau Müzik Festivali, Salzburg Festivali, Bonn Beethoven Festivali, Wiener Festwochen, Mozartfest, Würzburg, Kuhmo Oda Müziği Festivali, Festival Classique de la Haute Provence, Sommets Musicaux Gstaad, Meckelnburg-Vorpommern Festivali, İstanbul ve Eskişehir Festivalleri, Ludwigsburger, Heidelberger ve Weilburger Schlossfestspiele gibi pek çok müzik festivaline davet edilmişlerdir. 2003 yılında Sir Peter Ustinov ile Mecklenburg-Vorpommern Müzik Festivali'nde ve Linz'de Voestiva'da sahneye çıkmışlardır. Benzer müzik – edebiyat projeleri nedeniyle, Cornelia Froboess, Armin Müller-Stahl, Friedrich von Thun, Günther Jauch ve Roger Willemsen ile işbirliği yapmışlardır.

Ferhan ve Ferzan Önder, Staatskapelle Dresden, Mozarteum Orkestrası, dem Bruckner Orchestra Linz, Dresdner Filarmoni Orkestrası, Viyana Filarmoni Orkestrası, Stuttgart Filarmoni Orkestrası, Zürih ve Stuttgart Oda Orkestraları, Leipzig MDR Orkestrası, Milano Senfoni Orkestrası, Bozen Haydn Orkestrası, Rheinland-Pfalz Philharmonic, Tonkünstler-Orchestra Niederösterreich, RSO Zagreb ve Bilkent Senfoni Orkestrası gibi önemli orkestralarla düzenli olarak çalmaktadırlar. Japonya'daki başarılı konser turnelerinin ardından Hubert Soudant'ın şefliğinde Salzburg Mozarteum Orkestrası ile Japonya'nın bütün büyük kentlerini dolaşmışlardır. 2004 yılında, Yeni Japon Filarmoni Orkestrası (Christian Arming) ile konserler vermek üzere tekrar Japonya'ya gitmişlerdir. Florida Filarmoni Orkestrası ve Toledo Senfoni Orkestrası ile Meksika ve ABD'de turne yapmışlardır.

İkili, Christian Arming, John Axelrod, Hans Graf, Howard Griffiths, Max Pommer, Ola Rudner, Stefan Sanderling, Hubert Soudant, Muhai Tang, Israel Yinon, Gilbert Varga, Stefan Vladar, Hugh Wolff ve Massimo Zanetti gibi şeflerle çalışmıştır. Vivaldi'nin Dört Mevsim'i ve Gustav Nottebohm'un Bach Üzerine Çeşitlemeler'ini yorumladıkları ilk CD (EMI), German Phono Academy tarafından verilen ECHO KLASSIK ödülünü kazanmıştır. Önder kardeşlerin ikinci albümleri "1001 Gece/Şehrazat", yine EMI tarafından 2003 sonbaharında yayınlanmıştır.

Ferhan ve Ferzan Önder solo eğitimlerini, Ankara'da Hacettepe Üniversitesi'nde almışlar, ardından Viyana'da Academy of Music'te Noel Flores ve Paul Badura- Skoda ile çalışmışlardır. İkili, "Salzburg Kenti Teşvik Ödülü"nü (Promotion Prize of the City of Salzburg) almak için Salzburg Festivali'nde sahneye çıktıklarından beri piyano ikililerinin duayeni Alfons Kontarsky ile yakın mesleki ilişkilerini sürdürmektedir.

Ferhan ve Ferzan Önder 2003 yılında UNICEF "İyi Niyet Elçisi" seçilmişlerdir.

Füsun Köksal, besteci

1973 yılında Bursa'da doğdu. Müzik eğitimine küçük yaşta babasından aldığı solfej ve gitar dersleri ile başladı. 1996 yılında Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nden Bujor Hoinic'in öğrencisi olarak mezun oldu. 1996-2002 yılları arasında eğitimine Köln Müzik Yüksek Okulu'nda hem kompozisyon hem de müzik teorisi dallarında devam eden Köksal, burada Krzysztof Meyer ve Johannes Schild'in öğrencisi oldu. 2002 yılında Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nde öğretim görevlisi ve Teori-Kompozisyon Sanat Dalı Koordinatörü olarak çalışmaya başladı. 2005 yılında Chicago Üniversitesi'nden kazandığı "Century Fellowship" sayesinde bu üniversitede doktora yapmaya hak kazandı, Marta Ptaszynska ve Shulamit Ran'in öğrencisi oldu. 2010-11 akademik yılında Pittsburgh Üniversitesi'nde ziyaretçi öğretim üyesi olarak kompozisyon ve teori dersleri veren Köksal halen, Chicago Üniversitesi'nde lisans öğrencilerine kompozisyon dersi vermektedir.

Köksal'ın eserleri Avrupa, Kuzey Amerika, ve Türkiye' de, Pacifica String Quartet, Penderecki String Quartet, Arditti String Quartet, eighth blackbird, International Ensemlble Modern Academy, Orchestre National de Lorrain, St. Paul Chamber Orchestra, Ensemble Calliope gibi pek çok seçkin topluluk ve sanatçı tarafından icra edilmiştir. Yapıtları, Via Stellae Festival (İspanya): Schleswig Holstein Music Festival, Forum Neue Musik (Almanya): Toronto Summer Music Festival; Turkfest (İngiltere): Bilkent Yeni Müzik Günleri; Pablo Casals Festival (Fransa) gibi pek çok uluslararası festivalde yer alan Köksal, 6. Uluslararası Henri Dutilleux Kompozisyon Yarışması (2008), 2. Alman- Polonya Kompozisyon Yarışması (1998), SCI/ASCAP (Amerikan Besteciler, Yazarlar ve Yayıncılar Birliği)-Kompozisyon Yarışmalarında (2006-2007-2008) ödüller kazanmış, çok sayıda ASCAP PLUS ödülüne sahiptir.

Sanatçı 2009 yılında Uluslararası Pablo Casals Kompozisyon Ödülü'ne aday gösterilmiş, 2005 yılında İtalya'da düzenlenen Uluslararası Reggello Kompozisyon Yarışması'nda finale kalmıştır.

Köksal'ın marimba için yazdığı Beş Minyatür'ü altıncısı Eylül 2012'de Stuttgard'ta düzenlenecek olan Uluslararası Marimba Yarışması'nda zorunlu eser olarak seçilmiştir. Köksal'ın eserleri PWM ve Edition Dohr tarafından basılmıştır.

Bilkent Ensemble

Bilkent Senfoni Orkestrası sanatçıları ve Bilkent Müzik Bölümü öğretim elemanlarından oluşan Bilkent Ensemble 2011 yılında kurulmuştur. Topluluk, yurtiçi ve dışındaki önemli müzik festivallerinde yer almak, Türk bestecilerinin eserlerini tanıtmak ve ilk kez seslendirmek amacıyla, oda müziği grupları olarak da konserler vermektedir.

Özellikle son kuşak Türk kompozitörlerinin eserlerini seslendirmeye ağırlık veren Bilkent Ensemble, Mayıs 2011'de "Bilkent Yeni Müzik Günleri"nde çağdaş müziği Ankaralı sanatseverlerle buluşturmuştur. Topluluk Temmuz 2011'de Avrupa'nın önde gelen festivallerinden Schleswig Holstein Uluslararası Müzik Festivali'nde "Focus Turkey" Konserlerinde "Avantgarde Orient!" başlıklı bir konser gerçekleştirmiştir. Bilkent Ensemble bu konserlerde Mahir Cetiz, Evrim Demirel, Uğraş Durmuş, Füsun Köksal, Orhun Orhon, Tolga Özdemir, Turgut Pöğün, Ahmed Adnan Saygun ve Onur Türkmen'in yapıtlarını yorumlamıştır.

Topluluk üyeleri, bir yandan hem grup halinde hem de bireysel olarak yurtiçinde ve yurtdışında büyük beğeni kazanan konserlerine devam etmekte, diğer yandan ustalık sınıflarında ders vermektedirler.

Bilkent Ensemble 4-8 Nisan 2012 tarihlerinde gerçekleştirilecek "Bilkent Yeni Müzik Günleri"nde konserler verecek, ilk seslendirmelerle genç kuşak bestecilerin eserlerini tanıtmaya devam edecektir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat BSO'dan Kadınlar Günü Konseri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement