Malatya'da depremden hasar gören kültür varlıkları aslına uygun olarak onarılacak - Son Dakika
Kültür Sanat

Malatya'da depremden hasar gören kültür varlıkları aslına uygun olarak onarılacak

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilden biri olan Malatya'da 30'a yakın ağır hasarlı kültür varlığının tespit edildiğini belirten Elazığ Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Aytaç, kentin en önemli sembol kültür varlıklarından biri olan asırlık Yeni Cami'nin restore edilerek tekrar ibadete açılacağını belirtti.

22.03.2023 10:27  Güncelleme: 13:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca 6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya'daki kültür varlıklarının tespiti için görevlendirilen Harput İçkale kazı Başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç deprem sonrası Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hızlıca sahaya inerek hasar gören kültür varlıkları için çalışma başlattığını kaydetti.

KÜLTÜR VARLIKLARININ YENİDEN İNŞASI İÇİN EKİPLER OLUŞTURULDU

Prof.Dr. Aytaç; "6 Şubat depremleri sonrası Kültür ve Turizm Bakanlığı'mız hemen sahaya inerek çeşitli ekipleri ile kültür varlıklarının tespiti ve durumuna yönelik çalışmalar başlatmıştır. Özellikle bir çok ekip tarafından hızlı bir şekilde mevcut durumlar tespit edilmiştir. Ayrıca bakanlığımız enkaz haline gelmiş kültür varlıkları için ekipler oluşturarak bizleri de sahada görevlendirilmiştir. Malatya ve Elazığ'daki çok yıpranmış ya da yıkılmış yapıları tekrar incelememiz gerekti. Bunlarla ilgili mevcut yapılarda taşınabilir kültür varlıkların kaybolmaması için belgeleme ve ileriye dönük raporlama işlerini hazırlıyoruz. Amacımız ileride restore edilecek bu tarihi eserlerin hiçbir kaybı olmadan mevcut eserlerle ayağa kaldırılmasıdır. Bunun için Kültür ve Turizm Bakanlığı ilgili birimlerince ileriki aşamalarda mevcut projelerini çizdirerek tekrar bu kültür varlıklarını şehir siluetine ve gelecek nesillere aktarmaya çalışacaktır" dedi.

"MALATYA'DA 30'A YAKIN KÜLTÜR VARLIĞI HASAR GÖRDÜ"

Ekip olarak kent genelinde gerçekleştirdikleri çalışmaları aktaran Aytaç, "Malatya'da 30'a yakın kültür varlığı tespit edildi. Bunlarda enkaz haline gelmiş ya da içerisinde mimari plastik değerleri kurtarılması gereken 5 tane eser tespit ettik. Bunlarla ilgili Eski Malatya'daki çalışmalarımızı tamamladık. Yeni (Teze) Camisi'nde de çalışmalar yapıyoruz. Burada durum tespitlerimizi yaptık. Sonrasında Doğanşehir'e giderek oradaki eserleri tespit etmeye çalışacağız. Bunlardan taşınabilir olanları Malatya Müzesi'ne naklediyoruz. Diğer eserleri de elimizdeki raporlara dikkat ederek tespitlerini yapıp ona göre restorasyon projesini hazırlayacağız" ifadelerini kullandı.

"YENİ CAMİ ASLINA UYGUN OLARAK RESTORE EDİLECEK"

Kentte bulunan Yeni Caminin bir çok depreme maruz kalmasına rağmen ayakta kalabildiğini belirten Aytaç, "Yeni Cami 1909 depremi öncesinde yarım kalmıştı daha sonra yapımına devam edildi. Birçok deprem geçirmesine rağmen günümüzde kadar geldi. 2020 Elazığ depreminde ise kubbesinin bir kısmında çökme olmuş bankalığımızca restorasyonları tamamlandı. Şu anki yığıntı haline baktığımızda ilk yapıldığı 120 yıl önceki halinde de harcının çok nitelikli olmadığı gerçeği ile karşılaştık. Öngörüm olarak mevcut duvarların sağlam olan kısmına kadar sökülüp sonra sağlam malzeme ve bağlayıcılarla yeniden restore edilebilir bir durumdadır diye düşünüyorum. Çarşının merkezinde olan cami doğal olarak Malatya'nın sembolü durumundadır. Merkezi kubbeli dört eyvanlı şekilde planlanmış 19. yüzyılın ender dini mimari eserlerinden birisidir. Kitabesindeki şiiri ile ünlüdür altı da hala devam su sistemi ile de dikkat çeker. Dolayısıyla 20. yüzyıl başlarındaki dini mimarimizin önemli eserlerinden biri olan Yeni Cami'nin olabildiğince aslına uygun bir şekilde ibadethane olarak yapılması önem arz ediyor. Buna yönelik Türkiye'nin yeterli bilgi birikimi ve elamanı vardır. Bütçede ayrılacağını düşünüyorum inşallah en yakın zamanda caminin ibadete açıldığını görebileceğiz" diye konuştu.

Malatya\'da depremden hasar gören kültür varlıkları aslına uygun olarak onarılacak
Kaynak: İHA

Son Dakika Kültür Sanat Malatya'da depremden hasar gören kültür varlıkları aslına uygun olarak onarılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement