Erguvan Festivali’nde Söyleşiler Devam Ediyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Erguvan Festivali’nde Söyleşiler Devam Ediyor

Erguvan Festivali’nde Söyleşiler Devam Ediyor

Çatalca Belediyesi'nce Düzenlenen 11. Erguvan Festivali'nde Söyleşi Vardı.

19.07.2010 18:08  Güncelleme: 18:12

"Terör Batağında Türkiye" konulu söyleşiye CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Ümit Zileli katıldı. Konuşmacı olarak davet edilen CHP Parti Meclisi Üyesi Gürsel Tekin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile il dışında olması nedeni ile katılamazken Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı, CHP MYK Üyesi Prof. Dr. Süheyl Batum ise trafiğe takıldığı için söyleşiye katılamazken festival kapsamında akşam saatlerinde yapılan diğer programlara katılarak festivale coşkusuna ortak oldu.

Çatalca Belediyesi tarafından düzenlenen 11. Erguvan Festivali'nde aydınlanma ve bilinçlenme günleri devam ediyor. Festivalin ikinci gününde düzenlenen panelden sonra önceki günde yine bir söyleşi vardı.

Çatalca Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan söyleşiye CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Ümit Zileli katıldı. "Terör Batağında Türkiye" konulu söyleşiye vatandaşlar tarafından katılım bir hayli fazlaydı.

CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter'in konuşmalarıyla başlayan söyleşide Serter, Güneydoğu'da terörün bitmesi için o bölgenin kalkınması gerektiğini, çok önemli olan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP)'ın bitirilmesi gerektiğini ve bu proje ile birlikte, ortaya çıkacak verimli topraklarda tarımında yükselişe geçeceğini, tarımın o bölge insanına getiri sağlayacağını belirtti.

Terörün sadece Güneydoğu'da bulunan, ikamet eden vatandaşlar için değil, tüm herkes için de potansiyel tehlike olduğunu belirten Serter, Siirt'te bulunmuş olduğu bir gezide, bir köyün tamamıyla yakıldığını ve orada bulunan vatandaşlarımızın zorla başka bir yere göç ettirildiğine şahit olduğunu söyleyerek; "artık insanlarımız zorla göç ettirilmesin ve herkes doğduğu büyüdüğü yerde yaşasın" dedi.

Milletvekili Nur Serter'den sonra konuşmasını yapan Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Ümit Zileli ise; terörün sadece silahlı manada olmadığını, Terörün sınıflandırma yapılamayacağını belirten Zileli, son sekiz yılda, silahlı terörün kendisini daha belirgin bir şekilde gösterdiğinin altını çizdi.

Söyleşi sonrasında vatandaşlar tarafından, konuşmacılara sorular soruldu ve konuşmacılar bu soruları cevapladılar. Sonrasında ise, Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara tarafından Ümit Zileli ve Nur Serter'e günün anısına birer "teşekkür plaketi" verdi. Daha sonra Ümit Zileli kitaplarını vatandaşlara imzaladı.

Festivalde Trakya Çalgıları Yarışması Birincisi Hi-Caz Grubu

Çatalca Belediyesi 11. Erguvan Festivali'nde Trakya düğün çalgıları yarıştı.

11. Erguvan Festivali kapsamında düzenlenen Trakya Düğün Çalgıları Yarışması'na Mimarsinan, Gaziosmanpaşa, Tekirdağ, Çorlu, Silivri ve Çatalca'dan gruplar katıldı. Yarışmada gruplar, Trakya yöresine ait birbirinden güzel parçalar seslendirerek izleyicileri hem oynattı, hem de hüzünlendirdi. Yarışma sonrasında ise, Silivri'den katılan Hi-caz grubu birinci olurken, Mimarsinan'dan gelen Kali Grubu 2. ve Çorlu'dan gelen Grup Prestij 3. oldu.

Çatalca Belediyesi 11. Erguvan Festivali renkli görüntülere sahne olmaya devam ediyor. Festival bünyesinde düzenlenen Trakya Düğün Çalgıları Yarışması'na yedi grup katıldı. Yarışmada Mimarsinan'dan gelen Kali Grubu ilk olarak sahne aldı. Her grubun üç parça çaldığı yarışmada sırasıyla, Gaziosmanpaşa'dan Sarıgül Romanları, Tekirdağ'dan Birol ve Arkadaşları, Çorlu'dan Grup Prestij, Silivri'den Grup Hi-caz, Çatalca'dan Grup Hicaz Bass ve yine Çatalca'dan Özkan Güven ve Arkadaşları katıldı.

Yarışmada İ.T.Ü. Türk Musikisi Devlet Konservatuarı, Öğretim Üyesi Serhat Tansu'nun jüri başkanlığını yaparken juri, Kültür Üniversitesi Türk Sanat Müziği Bölümü Öğretim Üyesi Ali İlikhan, Türk Sanat Müziği Saz Sanatçısı Ferhat Celavlı, Klarnet Sanatçısı Savaş Zurnacı ve Çatalca Belediyesi Müzik Dans Okulları Öğretmenleri İmam Bakır Demirkul, Fırat Sabuncuoğlu ve İlter Sabuncuoğlu'dan oluştu.

Yarışmada jürinin verdiği karar neticesinde ise, Silivri'den katılan Hi-caz grubu birinci olurken, Mimarsinan'dan gelen Kali Grubu 2. ve Çorlu'dan gelen Grup Pirestij 3. oldu. Dereceye giren gruplara ödüllerini, Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara verdi. Yarışmada Birinci 5000 TL, ikinci 3000 TL ve üçüncü olan grub 2000 TL ödül kazandı.

Festivalde Kibariye Coşkusu

Çatalca Belediyesi 11. Erguvan Festivali'nin altıncı akşamında sevilen sanatçı Kibariye Çatalca'da sevenleri ile buluştu. Yaklaşık iki saat sahnede kalan sanatçı Çatalca'da unutulmaz bir geceye imza attı.

11. Erguvan Festivali'nin altıncı akşamında, Kibariye konseri öncesi binlerce kişi konser alanını saatler öncesinden doldurdu.

Konser öncesi Yurtdışından gelen, Macaristan, Ekvator, Sırbistan, Bulgaristan ekipleri oyunlarını sergiledikten sonra, Kibariye sahne aldı. Yaklaşık iki saat sahnede kalan Kibariye izleyicileri, hareketli parçalarıyla eğlendirdi.

Çatalca Belediyesi 11. Erguvan Festivali'nin altıncı gününde Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Ümit Zileli, CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter ve Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı, CHP MYK Üyesi Prof. Dr. Süheyl Batum Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara'yı yalnız bırakmayarak festivalin altıncı günü coşkusuna ortak oldular.

Çok büyük insan selinin bulunduğu konserde, Kibariye sık sık izleyicilere teşekkür etti. . Çatalca'da çok sevildiğini belirten Kibariye, burada olmaktan çok mutlu olduğunu ve zaten bu kalabalığın da bunu ifade ettiğini söyledi.

Konser arasında sahneye gelen Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara ise sevilen sanatçı Kibariye'ye günün anısına "teşekkür plaketi" verdi. Bu plaketin gerçekten çok güzel bir anı olacağını belirten Kibariye, bu plaket ile birlikte her zaman bu kalabalığı hatırlayacağı söyledi.

Dostluk Ve Kardeşlik Çatalca'da

Çatalca Belediyesi'nin aylar önce karşılıklı protokol sonrasında kardeş belediye olduğu Neapoli'den, Neapoli Belediye Başkanı Nikolaos Albanis, Başkan Yardımcıları ve Neapoli'den Yunan vatandaşlar Çatalca'ya geldiler. Çatalca – Neapoli Kültürler Arası Diyalog Projesi kapsamında gerçekleşen gezide, Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara tarafından kardeş belediyeden gelen Yunanistanlı gruba sabah kahvaltısı verildi.

Çatalca Belediyesi ve Yunanistan'ın Neapoli Belediyesi'nin kardeş belediye olmasından sonra ilk ziyaret 11. Erguvan Festivali kapsamında Neapoli Belediyesi tarafından gerçekleştirildi. Geçtiğimiz gün Yunanistan'dan sabah saatlerinde gelen Yunan konuklara Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara tarafından ilçede sabah kahvaltısı verildi. Kahvaltıda yan yana oturan iki belediye başkanı, yaptıkları konuşmalarda dostluk ve kardeşliğe vurgu yaptılar.

Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara konuşmasında; "mesafe olarak uzak ama manevi anlamda çok yakın olan dostlarımız, güzel ilçemiz Çatalca'ya hoş geldiniz. İstanbul'a bağlı olmasına karşın 1042 km² bir alan üzerinde bulunan Çatalca, yüzölçümü olarak İstanbul'un en büyük ilçesidir ve nüfus olarak da en küçük ilçesidir.

Bol ormanlarla kaplı Çatalca'mızı yarın köyleriyle beraber, dedelerinizin göç ettikleri yerleri görmeye gittiğimizde sizler de göreceksiniz. Burada bulunmanızdan çok memnunum, bizleri gerçekten onurlandırdınız" dedi. Neapoli Belediye Başkanı Nikolaos Albanis; ise konuşmasında "bizler de burada bulunmaktan çok mutluyuz.

1924 yılında buradan göç etmemize rağmen, burada bulunmaktan, dedelerimizin yaşadıkları topraklarda bulunmaktan çok keyifliyiz. Misafirperverliğiniz ve sıcaklığınız bizi gerçekten çok etkiledi" dedi.

Serkan Çağrı Ve Stavros Pazerantsis Kardeşlik İçin Çaldılar

Çatalca – Neapoli Kültür Diyalogu Projesi kapsamında, 11. Erguvan Festivali'nin yedinci gecesinde Türk Yunan kardeşliği konseri düzenlendi. Neapoli Belediyesi'nden gelen Yunan misafirlerinde katıldığı konserde ünlü Türk klarnetçi Serkan Çağrı ile ünlü Yunan klarnetçi Stavros Pazerantsis birlikte konser verdiler. Konser öncesinde Neapoli Belediyesi Halk Oyunları Ekibi ise yöresel oyunlarını izleyiciye sundular.

Çatalca Belediyesi 11. Erguvan Festivali'nin yedinci gecesi Çatalca – Neapoli Kültür Diyalogu Projesine ayrıldı. Yunanistan'ın Neapoli Belediyesi'nden gelen konuklarla Çatalcalı vatandaşların beraber izlediği konser muhteşemdi.

Konserde Serkan Çağrı ve Stavros Pazerentsis klarnet ile düet yaparken, hem Yunan konuklar hem de Çatalcalılar birlikte eğlendiler.

Konserde Çatalca – Neapoli Kültürler Arası Diyalog Projesini destekleyen ve sürdürebilirliği için çalışmalar yapan Büyük Mübadele Derneğine, Lozan Mübadilleri Derneğine, Serkan Çağrı, Stavros Pazerentsis ve Neapoli Belediye Başkanı Nikolaos Albanis'e Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara tarafından "teşekkür plaketleri" verildi.

Burada konuşan Başkan Cem Kara; " Çatalca ile Neapoli arasındaki dostluk ve kardeşliği perçinleyen her kurum ve kişiye buradan teşekkürlerimi sunuyorum. Kardeş belediye olmamızdan sonra buraya gelerek festivalimizi renklendiren Neapoli Halk Oyunları Ekibine ve değerli misafirlerimize teşekkürler ediyorum.

Önümüzdeki günlerde, Türkiye'de bir ilk olarak açılacak "Mübadele Müzesi" ile birlikte bu iki belediyenin kardeşliği daha da artacak ve Çatalca'mıza daha çok Yunan turist gelecektir" dedi. Neapoli Belediye Başkanı Nikolaos Albanis ise Konuşmasında; "dedelerimin gözleriyle gördüğü yerleri, benim de görecek olmam beni çok heyecanlandırıyor. Bizler aynı 1920'li yıllardaki gibi kardeşçe, dostça beraberiz.

Çatalca halkına baktığımda bizleri bağrına bastığını fark edebiliyorum. Ama emin olun ki, sizlerde Neapoli'ye geldiğinizde, kendi evinizdeymiş gibi rahat edeceksiniz. Sizler bizleri nasıl iyi ağırlıyorsanız, bizlerde sizleri öyle iyi ağırlayacağız. Eski arkadaşlıklar dostluklar mübadele ile unutulmuş, Ali Yorgo'yu, Yorgo'da Ali'yi unutmuştur. Bizler bu topraklara ziyaretlerimizde yine kardeşçe, dostça yaşayacağız" dedi. Konuşmalar sonrasında karşılıklı hediyeler verildi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Erguvan Festivali’nde Söyleşiler Devam Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement