Frankfurt''ta Türkçe Opera Sahnelenecek - Son Dakika
Kültür Sanat

Frankfurt''ta Türkçe Opera Sahnelenecek

Frankfurt\'\'ta Türkçe Opera Sahnelenecek

Frankfurt Operası, 30 Nisan'da Wolfgang Amadeus Mozart'ın Türkleri Konu Alan "Saraydan Kız Kaçırma" Operası Sanat Severlere Türkçe ve Almanca Olarak Sunacak.

18.03.2011 19:20

Avrupa'nın en iyi operaları arasında gösterilen Frankfurt Operası, 30 Nisan'da Wolfgang Amadeus Mozart'ın Türkleri konu alan "Saraydan Kız Kaçırma" operası sanat severlere Türkçe ve Almanca olarak sunacak.

Tarihlerinde ilk kez Türkçe bir gösteri ile sanatseverlerin karşısına çıkacaklarını söyleyen Frankfurt Operası Genel Sanat Yönetmeni Bernd Löbe, "Türklerin operaya daha fazla ilgi göstermesini arzu ediyoruz" dedi.

Sanat yönetmeni Bernd Löbe, Türkler'e ve Türkiye'ye sempatisini "Gençlik yıllarımda üniversite öğrencisiyken Frankfurt'ta bir Türk seyahat acentesinde çalıştım. Bu vesileyle sömestr tatillerinde Türkiye'ye de gidiyordum. Yani Türklerle bağlantım, Türkler'in misafirperverliğini tanımam o zamanlar başladı. Önümüzdeki dönem yeniden tatile gidebilirim" diye konuştu.

Türkler'e yönelik özel bir gösteri hazırlama fikrinin kendisinden geldiğini vurgulayan Frankfurt Operası Genel Sanat Yönetmeni Bernd Löbe şunları söyledi:

"Frankfurt Operası kentin merkezinde bulunuyor. Türkler'in yoğun olduğu Münchener Sokağı hemen yanı başımızda. Yani Türklerle iç içeyiz. Buna rağmen onlarla bağlantımız yok. Uyum konusunun yoğun olarak tartışıldığı şu günlerde Türkler'i neden operaya çekmeye çalışmayalım dedik. Yani elimizi uzattık. Opera'da işlenen konular sizi de ilgilendiren konular mesajı vermek istedik. Operanın zenginliğini, müziğin gücünü göstermek istedik. Daha önce operada Türkçe bir gösteri sunulmamıştı. Bu nedenle bir ilki gerçekleştireceğiz. Bir şekilde Türk toplumu ile operanın arasındaki gizli duvarı yıkmak istedik. Sahnede gösterilen oyunla insanları etkilemeyi ve düşündürmeyi amaçlıyoruz. "

NİSANDA PROVALAR BAŞLAYACAK

Provalara Nisan ayı başında başlanacağını belirten Löbe, "Türkiye'den de iki sanatçı ekipte yer alacak. Kendi aramızda bu konuyu detaylıca konuşup tartıştık. Neden özellikle Türkler'e yönelik sorusu gündeme geldiğinde, Almanya'daki en büyük göçmen grubunun Türkler olduğunu ve bu nedenle onlara yönelik özel bir çalışma yapmamız gerektiğini söyledim. Çiğdem Soyarslan ve Mazlum Kiper başrolde olacaklar. Selim Paşa rolü için oyuncu Mazlum Kiper teklif edildi, izledik ve beğendik. Konstanze'yi oynayacak Çiğdem'i iki yılda bir yapılan Almanya'nın en önemli ses yarışmasından tanıyorum. Saraydan kız kaçırma oyununda iyi bir performans göstermesi onunla başka projeler olmasını da sağlayabilir. Bu gösteri bizim için bir sınav olacak. Sonucuna bakacağız. Bu nedenle önümüzdeki dönemlerde de örneğin Türkler'e yönelik opera hazırlayabiliriz. Tabi bu yöndeki talepleri de değerlendireceğiz. Şimdiden 2016 yılında hangi gösterileri sunacağımızı planlıyoruz. Bu anlamda 'Saraydan kız kaçırma' da bizim için önemli bir proje. Bunun yanı sıra ailelere özel gösterilerimiz de oluyor. Örneğin yılda bir kaç kez çocukların ücretsiz girebileceği gösteriler de yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Tiyatro sanatçısı Baki Kiper de, Saraydan Kız Kaçırma Operası'na Frankfurt ve çevresindeki sanatseverleri beklediklerini kaydederek şöyle konuştu:

"Oyunda Almanca olan bölümler Türkçe üst yazı ile, Türkçe olan bölümler ise Almanca üst yazı ile sanatseverlere aktarılacak. Şu ana kadar oyun ile ilgili olumlu eleştiriler aldık. Herkesin ilgisini çekiyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Alman Başbakanı Angela Merkel başta olmak üzere çok sayıda siyasetçiye de davetiye gönderdik. Gösteriye ilginin büyük olacağını düşünüyoruz. Saraydan Kız Kaçırma operası, batı kültürü ile şark kültürünün karşılaşmasını ele almaktadır. Eser Hıristiyanlık ve Müslümanlık, iki din dünyasının karşılıklı dokunmalarını, duygusallıklarını ve yanılmalarını anlatmaktadır. Olay 16. yüzyıl ortalarında Türkiye'de geçmektedir. Frankfurt Operası Sanat yönetmeni ile yıllar öncesinden tanışıyorum. Kendisi çok önemli bir konuya dikkat çekip, 'Burada yaşayan Türkler vergi ödüyorlar, onlara hizmet vermek bizim görevimiz olmalıdır' diyerek yola çıkmış. Türkiye'ye ve Türklere karşı özel bir sempatisi olan bir insan. Yapmış olduğu güzel bir jest. Türkler'in Avrupa'ya göçünün 50. yılında Türkler'e önemli bir hizmet sunuluyor."

Gösteri 30 Nisan Cumartesi günü saat 15.00'de, Untermainanlage 11 adresindeki Frankfurt Operası'nda sahnelenecek. Orjinal eserin kısaltılmış versiyonu yaklaşık 90 dakika sürecek. Biletler 15 Euro olarak satışa çıkarılacak. Orkestrayı Frankfurt Orkestra Şefi Hartmut Keil idare edecek.1000 çalışanı bulunan Frankfurt Operası'nda yılda 200'e yakın gösteri sunuluyor. Operanın gösteri salonunda 1369 koltuk bulunuyor.

OPERAYA MERAKLI GENÇLERE ÇAĞRI

Tiyatro sanatçısı Baki Kiper, Türk gençlerine operayı sevdirmek için özel bir tanıtım günü düzenleyeceklerini belirterek, "Belirleyeceğimiz 20 Türk gencini 29 Nisan'da Frankfurt Şehir Tiyatrosu'na davet edeceğiz. Gençler çalışmaları yakından görme imkanı bulacaklar. Ayrıca bu gençler 30 Nisan'da ise Saraydan Kız Kaçırma Operası'nı ücretsiz izleyebilecekler. Başvuruları bekliyoruz" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Kültür Sanat Frankfurt''ta Türkçe Opera Sahnelenecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement