Naile Akıncı'nın Sanat Yaşamının İzleri İş Sanat İzmir Galerisi'nde - Son Dakika
Kültür Sanat

Naile Akıncı'nın Sanat Yaşamının İzleri İş Sanat İzmir Galerisi'nde

Naile Akıncı\'nın Sanat Yaşamının İzleri İş Sanat İzmir Galerisi\'nde

İş Sanat İzmir Galerisi önemli kadın ressamlarımızdan Naile Akıncı'yı ağırlıyor.

24.12.2013 11:45

İş Sanat İzmir Galerisi, cumhuriyet dönemi ressamlarımızdan Naile Akıncı'nın 75 yıllık sanat hayatını kapsayan eserlerini bir araya getiriyor. Aile koleksiyonundan derlenen yapıtlarla oluşturulan sergi, ressam Naile Akıncı'nın sanat yaşamına başladığı 1949'dan günümüze kadar uzanan sürecin değişik evrelerini içeriyor.

Resim sanatının temel türlerinden peyzaj ressamlığında, kendine özgü yansıtma üslubuyla yeni bir soluk yaratmayı başaran Naile Akıncı, özellikle İstanbul'un yöresel havasını aktardığı çalışmalarının doruğunu oluşturan "Eyüp Çeşitlemeleri" ile öne çıkıyor. "Bebek Çeşitlemeleri", "Boğaziçi" ve "Marmara ve Ekinlik Adaları" gibi birbirinden ilginç serilerin de yer alacağı serginin kitabını Ahmet Kamil Gören kaleme aldı.

İş Sanat Kibele Galerisi'nden sonra İzmir Galerisi'ne de konuk olan Naile Akıncı sergisi 26 Aralık 2013 – 30 Ocak 2014 tarihleri arasında sanat tutkunlarını 75 yıllık bir yolculuğa çıkarıyor.

Sanatçı Hakkında

Güzel Sanatlar Akademisi'nin 1938 yılında açtığı giriş sınavını kazanarak Resim Bölümü Orta Kısmı'na kaydolan Naile Akıncı, Galeri'de Nurullah Berk ve Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun öğrenciliği yanında Şefik Bursalı yönetimindeki Cour de Soir çalışmalarını da sürdürdü. Léopold Lévy ve Zeki Kocamemi atölyelerinde çalışarak, 1943'de Akademi'nin Resim Bölümü Orta Kısmı'ndan mezun oldu. Rahatsızlığı nedeniyle öğrenimine altı yıl kadar ara veren Akıncı, 1949'da yeniden Akademi'ye dönerek 1952'de Yüksek Resim Bölümü "Zeki Kocamemi Atölyesi"nden mezun oldu.

İlk kişisel sergisini 1964 yılında İstanbul'da açan ve 1997 yılında Japonya-Niigata eyaleti, Kashiwazaki Türk Kültür Kasabası Müzesi'nde düzenlenen retrospektif sergisi ile büyük yankı uyandıran sanatçı, başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir, Atina ve Japonya-Niigata'da bugüne kadar toplam 50 kişisel sergi gerçekleştirdi.

Naile Akıncı, 1988 yılında T.C. Kültür Bakanlığı tarafından "50. Sanat Yılı ve Türk Sanatı'na Katkıları" nedeni ile Devlet Onur Ödülü ile ödüllendirildi, 2003'de MSGSÜ Rektörlüğü tarafından, Akademi'nin 120. Kuruluş Yıldönümü etkinliklerinde "Yaşayan En Kıdemli Akademililer" arasında yapılan bir seçimle Ferruh Başağa ile müştereken Onur Ödülü'ne değer görüldü, 2003 yılında ARTİST-TÜYAP 13. İstanbul Sanat Fuarı'nda Onur Sanatçısı seçildi ve 2005 yılında Evin Sanat Galerisi'nde açılan 41. Kişisel Resim Sergisi nedeniyle Sedat Simavi Ödülü'nü kazandı.

Çalışmalarını İstanbul'da sürdüren Naile Akıncı'nın yapıtları Japonya'da Kashiwazaki Türk Kültür Kasabası Müzesi'nde, MSGSÜ İstanbul Devlet Resim Heykel Müzesi'nde, Ankara, İzmir ve Şanlıurfa Devlet Resim Heykel Müzeleri'nde, İstanbul Modern Sanat Müzesi'nde, Hacettepe Üniversitesi Müzesi'nde, Bolu ve Çorum Devlet Güzel Sanatlar Galerileri'nde, İzmir Selçuk Yaşar Müzesi koleksiyonlarında yer alıyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Naile Akıncı'nın Sanat Yaşamının İzleri İş Sanat İzmir Galerisi'nde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement