Askeri tarih çalışmalarıyla tanınan Ahmet Tetik bu kez, Osmanlı İmparatorluğu’nun gizli servis yapılanması, Umûr-ı Şarkıyye Dairesi’ni, daha yaygın bilinen adıyla, Teşkilat-ı Mahsusa’yı mercek altına alıyor.
Bugüne kadar sınırlı sayıda akademik makaleye konu olan ve ancak anılar üzerinden okunabilen bu kuruluşu konu alan kitap, derin bir araştırma ve arşiv tarama çalışması sonucu yayına hazırlandı. Başbakanlık Osmanlı arşivleri ve ATESE’den derlenen belgeler, Teşkilat-ı Mahsusa’nın kuruluşundan kapatılışına tüm faaliyetlerini gözler önüne seriyor.
Çalışmanın 1914-1916 yıllarını kapsayan bu ilk cildi, teşkilatın tarihine genel bir bakışın sunulduğu giriş bölümünden sonra, İspanya- Fas, Trablusgarp, Rusya, İran ve Kafkas Cephesi olmak üzere bölgeler çerçevesindeki faaliyetleriyle devam ediyor.
Birinci Dünya Savaşı’nın yaşandığı yıllarda, Osmanlı İmparatorluğu’nun istihbarat, strateji ve savaş teknikleri konusunda rakiplerinden geri kalmamak için kurduğu Teşkilat-ı Mahsusa’nın hakkında tarih meraklıları için referans bir yayın olması beklenen kitap, İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle raflarda.
Yazar Hakkında
Dr. Ahmet Tetik, lisans eğitimini Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde tamamladı. Doktora derecesini Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nde aldı. Genelkurmay ATASE Başkanlığı’nda arşiv şube müdürlüğü yaptı. Birinci Dünya Savaşı askeri tarihine dair kaleme aldığı pek çok eseri yayımlandı. Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Savaşı’ndaki örtülü askeri- siyasi faaliyetlerine ilişkin arşiv çalışmalarını sürdürüyor.
Yazar: Ahmet Tetik
Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
ISBN: 9786053321897
Boyut: 16x24
Basım Yılı: 2014
Basım Yeri: İstanbul
Cilt Durumu: Karton kapak
Kağıt Türü: 2. Hamur
Dil: Türkçe
Son Dakika › Kültür Sanat › Teşkilat-ı Mahsusa Tarihi - Umur-ı Şarkıyye Dairesi Cilt I 1914 - 1916 Kitabı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?