Tunus'ta bir müzisyenin yaklaşık 10 yıllık çalışması sonucunda ham maddesi karbon olan ut ürettiği bildirildi.
Tunuslu müzisyen Tahir bin Süveysi'nin 2007'den bu yana üzerinde çalıştığı "karbon udu", Tunus Müzik Aletleri Fuarı'nda kamuoyuna tanıtıldı.
Yeni udu, abanoz ağacıyla karbon liflerinden oluşan bir karışımla geliştirdiğini anlatan Süveysi, "Müzik aletlerinde ses, şekil ve uzun ömürlü olma özellikleri çok önemlidir. Karbon udu, bu özelliklerin tamamına sahip." dedi.
Süveysi, 500 gram ağırlığıyla dünyadaki tüm utlardan hafif olduğunu belirttiği karbon udunun yaklaşık bin Tunus dinarı (500 dolar) bir fiyatla piyasaya sunulabileceğini ifade etti.
Projesi için çok sayıda kurumun katkı sağladığını aktaran Tunuslu müzisyen, karbon çalışmasının diğer müzik aletlerine de uygulanabileceğini söyledi.
Nemli ve sıcak havada ses kalitesini koruyor
Basın toplantısında konuşan Iraklı ünlü ut sanatçısı Nasir Şemme de yeni udun en önemli özelliği olarak farklı iklim koşullarında ses kalitesinde bozulma olmamasını gösterdi.
Nemli ve sıcak iklimlerde normalde utların bir anda değişime uğradığını söyleyen Şemme "Nemi yüksek bölgelere gittiğimizde udumuzun performansı istenen şekilde olmuyor. Ancak karbon uduyla artık bu sorun ortadan kalkacak." diye konuştu.
Tunus'taki fuara Türkiye'den katılan ut yapımcısı Ramazan Calay da AA muhabirine yaptığı açıklamada "Arkadaşımız gerçekten iyi bir çalışma yapmış. Bunun kalıbını dökmek oldukça zor bir iş. İnsanlar önce klasikçidir sonra yenilikçidir. Klasiği bozmadan yeniliğe açık olmamız lazım." ifadelerini kullandı.
Basın toplantısı Udi Şemme'nin karbon uduyla gerçekleştirdiği fasılla sona erdi.
Son Dakika › Kültür Sanat › Tunus'tan Müzik Dünyasına Yenilik - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?