14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü - Son Dakika
Politika

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker,"Türkiye bizim hükümetlerimiz döneminde asla çiftçiyi ve tarım sektörü üvey evlat görmedi."

14.05.2012 17:26

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Türkiye bizim hükümetlerimiz döneminde asla çiftçiyi ve tarım sektörü üvey evlat görmedi. Tarımın içerisinde hayvancılığı da üvey evlat olarak görmedi" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü kapsamında JW Marriott Oteli'nde düzenlenen törende konuştu.

Tarımın dünyada insanlığın, topluluk tarihinde yaşamaya başlamasından bu yana hiçbir zaman modası geçmeyen bir faaliyet olduğunu dile getiren Bakan Eker, çiftçilerin olmadığı bir ortamda da insanların en temel ihtiyacı olan gıda ve beslenmenin eksik kalacağını belirtti.

Eker, kendisinde önce konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkan Yardımcısı Hamit Ayanoğlu'nun eleştirilerine de cevap verdi.

"TARIM KANUNU BİZİM HÜKÜMETİMİZ DÖNEMİNDE ÇIKARILDI"

Tarım Kanunu'nun kendi hükümetleri döneminde çıkarıldığına dikkat çeken Bakan Eker, "Eğer tarıma bu kadar önem veriliyordu ise eğer tarım sektörü çok önemli bir sektör ise neden Cumhuriyetimizin kuruluşundan 83 yıl sonra Türkiye Tarım Kanunu'na kavuştu" şeklinde konuştu.

Bakan Eker, daha önce verilen desteklerin yüzde 86'sının çiftçiye dekar başına verilen para olduğunu ve geriye kalan yüzde 14'lük kısmın da diğer desteklerden oluştuğunu belirterek, şunları kaydetti: "Türkiye bizim hükümetlerimiz döneminde asla çiftçiyi ve tarım sektörünü de üvey evlat görmedi. Tarımın içerisinde hayvancılığı da üvey evlat olarak görmedi. Eğer devlet 1 milyar 868 milyon lira bütün tarım sektörüne, çiftçiye veriyorsa, bunun sadece yüzde 4,4'ünü hayvancılığa veriyorsa esas onlar tarıma da hayvancılığa da üvey evlat muamelesi yapan bir zihniyetin temsilcileri oluyor. Biz yüzde 4,4 oranındaki hayvancılığın payını yüzde 26-yüzde 27'lere çıkardık."

Tarımsal desteklere ilişkin eleştirilerle ilgili açıklama yapan Eker, OECD'nin Türkiye'nin milli gelirinin yüzde 3,15'ini tarıma destek olarak ödediğini belirttiğini, diğer destekleri de bunun içine koyduğunu vurguladı.

Bakan Eker, Türkiye'nin 10 yılda 20 milyon ton buğday ithal etmesini eleştirirken, ne kadar buğday ihraç edildiğine de bakmak gerektiğine dikkat çekerek, 10 yılda 26 milyon ton ihraç edildiğini, Türkiye'nin ithal ettiğinden çok daha fazlasını ihraç ettiğine işaret etti. Eker, "Muhalefet temsilcileri beni eleştirecek bir şey bulsun, beni eleştirsin de ama bunu milletten olayların bir kısmını gizleyerek yapmasın" diye konuştu.

OKUL SÜTÜ PROJESİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, " İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin dağıttığı sütü nakliye dahil 37 kuruşa mal ettiği, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullarda dağıtılan sütün maliyetinin ise 53 kuruş olduğuna" ilişkin ifadelerini hatırlatan Eker, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne çocuklara süt içirmesi ve çiftçiye destek olmasından dolayı teşekkür etti.

Bakan Eker, Türkiye'de ilk defa 32 bin 600 bin okulda 7 milyon 200 bin kişiye süt dağıtıldığını, daha önce 4 ilde pilot uygulama yapıldığını söyledi.

Marketlerde UHT, yağlı sütün fiyatı zaman zaman 1,1 liraya kadar düştüğünü söyleyen Eker, "Markette satın alınabilecek bir süte kalkıp bir litresine 1,60 lira veriyorsunuz ondan sonra 200 mililitrelik UHT tam yağlı sütün Türkiye'nin binlerce kilometrelik alanda dağıtımına laf söylerseniz vallahi şaşarım. Bu gerçek değil. Bunun insafla da bilgiyle de hesapla da bağdaşır tarafı yok" ifadelerini kullandı.

Eker, bakanlık olarak okullarda dağıtılan sütten alınan 750 numune üzerinde yaptırdıkları analiz sonucuna göre bunların hiçbirisinde hastalık yapıcı bir madde üremediğini ancak

Türkiye'deki bir televizyon programının 7 vilayetten numune alıp özel laboratuvarda incelettirdiğini ve bunun da sonucunda da asla patojen, hastalık yapıcı madde bulunmadığını bildirdi.

" TÜRKİYE'DE HAYVANCILIK ÖLMEDİ"

"Türkiye'de hayvancılık öldü" yönündeki söylemlerin Türk çiftçisine yönelik bir iftira olduğunu kaydeden Eker, Türkiye'de bundan 10 sene önce, 2002 yılında 4 bin 300 adet 50'nin üzerinde büyükbaş hayvan bulunan işletme bulunurken, bugün bu sayının 24 bine çıktığına dikkat çekti. - ANKARA

Kaynak: İHA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement