Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ankara metrolarının araçlarının Ostim'de yapılacağını belirterek, "Fabrika bitti. İlk tren seti martta kurulacak. Batıkent- Sincan'ı ocakta açıyoruz, şubat ayı içinde de Çayyolu- Kızılay'ı açıyoruz" dedi.
Yıldırım, bakanlığının 2014 yılı bütçesinin görüşülmesi sırasında yaptığı konuşmada, Malatya'da trafik kazasında ölen vatandaşlara başsağlığı diledi.
Türkiye'nin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine bölünmüş yol ağlarıyla donatıldığını ifade eden Yıldırım, daha önce 6 il bölünmüş yollarla birbirine bağlıyken bugün bu rakamın 74 ile ulaştığını söyledi.
"Burada bölünmüş yollardan sonra kazalar, ölümler arttı" diye bir konunun gündeme geldiğini belirten Yıldırım, 2003 yılında trafikte 8.5 milyon araç varken bugün ise bu rakamın 17.5 milyonu geçtiğini, seyahat miktarının da 2 kattan fazla arttığını kaydetti.
Yıldırım, "2003'te 5,72 ölümlü kaza olurken bugün bu oran 2,63'e geriledi. Yani, sayısal olarak kazaların 3 kat artmasına rağmen, eskiden 500 bin kaza olurdu, 1,5 milyon kaza oluyor. Ölümlü kaza miktarı 2003'teki seviyede kaldı. Kısacası, ölümlü kazalarda yüzde 54 azalma var" değerlendirmesinde bulundu.
Bölünmüş yolların hayat kurtardığını vurgulayan Yıldırım, "Bırakın 2 bin 500 kişinin hayatını kurtarmış olmayı, bir vatandaşımızın bile hayatını kurtarmaya bu yollar katkı sağladıysa bunun parayla pulla ölçülecek bir hali yok" diye konuştu.
Yıldırım, 1990'lı yıllardaki istikrarsızlık nedeniyle altyapı yatırımlarında ciddi bir ilerleme sağlanamadığına işaret ederek, kısa dönemli hükümetler olduğu için de hiçbir altyapı projesinin planlanıp tamamlanamadığını söyledi.
Yıldırım, şöyle devam etti:
"Şimdi, zaman zaman burada şunlar duyuluyor, 'biz başladık, biz planladık, biz düşündük'. 1939, ilk Ulaştırma Bakanı Ali Çetinkaya. O günden bugüne geçen 70'in üzerinde Ulaştırma Bakanı var. Herkesin mutlaka bu ülkenin kalkınmasına bir katkısı olmuştur. Bu dünyadan göç edenleri rahmetle anıyoruz, emeği geçen, benden önce görev yapan arkadaşlara da teşekkür ediyoruz. Bu ülkede taş üstüne taş koyanın başımızın üstünde yeri var. Biz nankör değiliz, yapılanı da takdir ederiz. Bunun da yapılması lazım. 11 yıldır Ulaştırma Bakanı olarak ülkeme hizmet ediyorum, sizlerle bu parlamentoda birlikte çalışıyoruz. Türkiye'de ulaştırma bakanlarının ortalama ömrü 8 aydır. Bir bakan, 8 ayda ne yapabilir? 8 ayda tebrikleri kabul eder, birimlerden brifingleri alır, valizini toplar, başka bir iş yapamaz."
-"Havacılıkta ciddi atılım yaptık"-
Bakanlık olarak 11 yıl içinde yollar için harcadıkları kaynağın 153 milyar lira olduğuna dikkati çeken Yıldırım, "Bu, sadece bizim bütçeden kamu kaynağı olarak kullandığımız miktardır. Ancak biz bununla yetinmedik, çünkü yıllardan beri bekleyen projeler var, bu projelerin bütçe imkanlarıyla yapılamayacağı gerçeğinin farkındaydık. O yüzden, alternatif finans yöntemlerine de başvurduk ve bildiğiniz gibi, birçok büyük projeyi bu şekilde hallettik" dedi.
Üçüncü köprünün çalışmalarına değinen Yıldırım, köprünün ayaklarının 115 metreye ulaştığını söyledi.
Havacılıkta da çok ciddi atılım yaptıklarını ifade eden Yıldırım, bugün Afrika'daki, Balkanlar'daki transferlerin İstanbul üzerinden olduğunu kaydetti. Yıldırım, 2003 yılında sadece 60 noktaya uçuş yapan Türkiye'nin, bugün 236 ülkeye uçuş yaptığını, böylece dünyada en fazla noktaya uçan ülke olduğunu belirterek, "(Hava yolu halkın yolu olacak) söylemi boşlukta kalan bir söylem olmadı, gerçekleşti. Ciro 2 milyardan 22 milyar dolara çıktı. Çalışan sayısı 47 binden 165 bine çıktı. Aktif havalimanı sayısı 26'dan 52'ye çıktı. Sırada bekleyen havalimanları var, onların yapımı da devam ediyor" ifadesini kullandı.
-Demiryolları-
Demiryollarındaki çalışmalara da değinen Yıldırım, doğu-batı akslarını yenileme yönünde çok ciddi adımlar attıklarını söyledi. Yıldırım, "Tren yollarımız bizim bağımsızlık yollarımız, tarihimiz, kültürümüz" diye konuştu.
Demiryollarında sinyalli hatların az olduğunu dile getiren Yıldırım, şunları söyledi:
"Şu anda sinyalleri artırıyoruz ve üstelik de yerli sinyal yaptık, bir hatta da bunu deniyoruz. Burada da dünyada tekel var. Ben demiryollarında 3 sene ray alamadım, tekel, dünyada tekel olmuş. Böyle bizimle adeta oynuyorlar. Sonunda dedik ki, 'kardeşim, bunu biz yapacağız'. Karabük'ü çağırdık, 'demiryolu rayı yapacaksın, biz alım garantisi veriyoruz' dedik. Yaptılar, hızlı tren rayı da yaptılar, bizim garantimize lüzum kalmadı, çoğunu ihraç ediyorlar. Artık traversimizi, rayımızı, bağlantı elemanlarımızı, en gelişmiş lokomotifleri dahi yapıyoruz. Tren setleri yapıyoruz. Şimdi bir çalışma da başlattık, hızlı tren. Milli hızlı trenimizi yapacağız, bunun da kararını verdik. Demiryollarında bu çalışmaları yaparken aynı zamanda da kendi yerli demiryolu sanayimizi geliştirdik.
Ankara metrolarının araçları Ostim'de yapılacak. Fabrika bitti. İlk tren seti martta kurulacak ama bu arada hattı, ocak ayı içinde Batıkent-Sincan'ı açıyoruz, şubat ayı içinde de Çayyolu-Kızılay'ı açıyoruz. Böylece mevcut 23 kilometrenin üzerine 33 kilometre daha raylı sistem, toplu taşımayı Ankaralıların hizmetine veriyoruz. 16 ayda tamamladık, dünya rekoru."
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Yıldırım'a, "Sizin 16 ayda yaptığınızı yirmi senede birileri niye yapamadı" diye sordu. Yıldırım da gülerek, "Onun hesabını sen sorarsın artık" dedi.
Denizcilik alanına da değinen Yıldırım, Kredi Garanti Fonu'nu çıkardıklarını ve 15 projeye 167 milyon teşvik verdiklerini söyledi. Yıldırım, "Tersaneler 2. bölgede olmasına rağmen 5. bölge teşviki uyguladık, Hazine'ye verilen ecrimisilleri sıfırladık, bunlara da teşvik verdik" diye konuştu. - TBMM
Son Dakika › Politika › 2014 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?