2017 Yılı Bütçesi Genel Kurulda - Son Dakika
Politika

2017 Yılı Bütçesi Genel Kurulda

2017 Yılı Bütçesi Genel Kurulda

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Dünyanın kullandığı nükleeri de yapacağız, bütün dünyanın kullandığı termiği de yapacağız, güneşi de kullanacağız kimseye de bağımlı kalmayacağız." dedi.

11.12.2016 22:07

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Dünyanın kullandığı nükleeri de yapacağız, bütün dünyanın kullandığı termiği de yapacağız, güneşi de kullanacağız kimseye de bağımlı kalmayacağız." dedi.

Özhaseki, TBMM Genel Kurulunda, bakanlığının bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, hayatın hava, su, toprak ve enerji üzerine kurulu olduğunu ifade etti.

Bu dört olgu arasındaki dengenin bozulmaması gerektiğini ifade eden Özhaseki, ancak sanayi devrimi sonrası büyükşehirlerin oluşması, atıkların ve üretimden kaynaklanan kirliliğin artması sonucunda, çevre felaketleri ile karşı karşıya kalındığını dile getirdi.

Çevrenin bir emanet olduğunu, dengenin bozulmaması esası üzerinden titizlikle davranılması gerektiğine işaret eden Özhaseki, "Türkiye 2002'de sadece 15 katı atık depolama tesisine sahipti. Bugün 82 tesisimiz var ve bin 91 belediye bu tesislerden istifade ediyor. Atık su arıtma tesisi noktasında 2002 yılında nüfusun yüzde 35'ine hitap eden atık su tesisimiz vardı, şu an nüfusun yüzde 80'ine hitap eden tesisimiz var." dedi.

Mavi bayraklı plaj sayısının 444'e ulaşarak Türkiye'yi sıralamada dünya ikincisi yaptığını kaydeden Özhaseki, hava kalitesini izleme noktasında ise 229 istasyona sahip olunduğunu dile getirdi.

Tabiatı en az kirleten ülkelerden birinin de Türkiye olduğunun altını çizen Özhaseki, şöyle konuştu:

"Dünyayı en çok kirleten ülke yüzde 25 ile Çin. İkinci sırada Hindistan, sonrasında ABD geliyor. Türkiye sadece binde 7 oranında kirletiyor. Ozon tabakasını koruma onur madalyası almış bir ülkeyiz. Dünyayı kirletme oranlarına gelince, Katar kişi başına 39 ton karbon verirken Türkiye sadece 6 ton veriyor. Hepimizin üzerinde düşünmesi gereken çevre ve yatırım dengesi. En iyi örneği de enerji konusunda verebiliriz. 31 ülkede 443 nükleer tesis var. ABD'de 99, Fransa'da 58, Almanya'da 9, Rusya'da 34. ve bu saydığım ülkelerde devam eden inşaatlar da var."

CHP ve HDP sıralarından nükleer tesis yapımı ile ilgili itirazların gelmesi üzerine Özhaseki, birçok ülkede enerji üretimine dönük bu tür tesislerin var olduğunu anımsattı.

Özhaseki, "Almanya linyit üretiminde dünyada birinci, Rusya ikinci, Polonya üçüncü sırada yer alıyor. Bu eleştirileriniz karşısında yapılacak iki şey var. İlki elektrik kullanılmayacak. Böyle bir şey olabilir mi? Olamaz. İkinci yol ise dışa bağımlı kalacağız. Bu iki maddenin hangisini tercih edersiniz? İkisini de istemiyoruz. Dünyanın kullandığı nükleeri de yapacağız, bütün dünyanın kullandığı termiği de yapacağız, güneşi de kullanacağız kimseye de bağımlı kalmayacağız. Bu coğrafyada dışa bağımlı kalmayı düşünenler var ise onların iyi niyetlerinden de şüphe ediyorum." ifadelerini kullandı.

Özhaseki, sağlıklı, kimlikli, çevre dostu şehirler için gayret ettiklerini, bu anlayışla çevre düzenlemesi planlarının yüzde 97'sini, deniz kıyısı kenar çizgileri çalışmalarının tamamını bitirdiklerini dile getirdi.

Deprem kuşağında bir ülke olmanın bilinci ile 2012 yılında kentsel dönüşüm yasasını getirdiklerine işaret eden Özhaseki, "50 ilde 192 riskli alan ilanı yapıldı. 81 ilde de 407 bin konut üzerinde riskli yapı ilan ederek dönüşüm başlattık. 3 milyon vatandaşı ilgilendiriyor ancak bunu yeterli görmüyoruz. Bunun çok daha hızlı olması lazım ve çok daha hızlı şekilde dönüşümü sağlamamız lazım." diye konuştu.

Güneydoğu'daki "çukur" siyaseti

Mehmet Özhaseki, bölücü terör örgütünün "çukur siyaseti" ve sözde "öz yönetim" ilanı ile bölgede ortaya tam bir felaketin çıktığını söyledi.

Bölgenin ihya edilmesinin zamanının geldiğini ifade eden Özhaseki, "Devlet olarak evi yıkılan vatandaşların evlerinin yapılması, bölgenin altyapısının hazırlanması lazım. Devlete yakışan budur. Bölgede imar planlamasını, kamulaştırma çalışmalarını gerçekleştirdik. Bölgede en geç bir sene içerisinde 'evim yıkıldı' diyen vatandaşa evlerini verebilecek durumdayız." diye konuştu.

Özhaseki, HDP sıralarından gelen eleştirilere yönelik, "Sanki Türk Silahlı Kuvvetlerinin işi yok, canı sıkılmış da 'gideyim her tarafı yıkayım' demiş. El insaf. Çukuru kazan biz değiliz, paçavraları bayrak diye dikenler biz değiliz." dedi.

"Son bir ay içerisinde tam 300 bomba çıkarılmış"

Bakanlar, bütçe konuşmaları sonrasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, Güneydoğu'daki sokağa çıkma yasaklarına ilişkin sürenin uzadığını kabul ettiğini söyledi. Ancak güvenlik güçlerinin, kendisine, tel örgü ile çevrili alanlarda bulunan evlerin henüz taramasının yapılmadığını belirttiğini ifade eden Özhaseki, "Son bir ay içerisinde tam 300 bomba çıkarılmış. Her bir eve girildiğinde bomba düzenekleriyle karşılaşılıyor." dedi.

Özhaseki, vatandaşlardan biraz daha sabretmelerini istedi.

Mehmet Özhaseki, Tarsus Belediyesinin, şehit yakınlarına ev imkanı sağlamak için yaptığı çalışmayı takdir ettiğini söyledi.

Şehitlerin döktükleri kanın bir damlasının bile bedelinin olamayacağını vurgulayan Özhaseki, "O fedakar yavrularımızın geride kalan gözü yaşlı aileleri zaten gariban insanlar. Elimizden ne geliyorsa onlar için yapmalıyız." ifadelerini kullandı.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, bu sene Kredi Yurtlar Kurumuna başvuru yapan öğrenci sayısının 408 bin 457 olduğunu, 318 bin 833 öğrencinin yurtlara yerleştirildiğini söyledi.

Bugün itibarıyla yerleşme oranının yüzde 78 olarak gerçekleştiğini anlatan Kılıç, "Dolayısıyla, şu anda gelmiş olduğumuz kapasite 553 bin. Önümüzdeki yaz dönemi içerisinde yani 2017 yazına gelecek olan kapasite 650 bini geçecek." dedi.

"Her sendikanın içerisindeler"

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Türk Eğitim-Sen üyesi olduğu gerekçesiyle açığa alınan öğretmenin olmadığını söyledi.

Açığa alınma işleminin FETÖ'yle irtibatı, iltisakı veya mensubiyeti olanlar hakkında uygulandığını belirten Yılmaz, "İnanın, bu yapıyla bağlantısı olup da Eğitim Bir-Sen ile bağlantısı olan var. Eğitim-Sen'le bağlantısı olanlar var, Türk Eğitim-Sen'le bağlantısı olan var. Bunu da çok net söyleyeyim." dedi.

Yılmaz, Eğitim Bir-Sen'den 3 bin 362, Türk Eğitim-Sen'den bin 726, Eğitim-Sen'den de 683 kişinin ihraç edildiğini vurgulayarak, "Dolayısıyla, bu yapı öyle bir şey ki her sendikanın içerisinde." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2017 Yılı Bütçesi Genel Kurulda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement