AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ataş Açıklaması - Son Dakika
Politika

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ataş Açıklaması

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ataş Açıklaması

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş, "Bütçe görüşmeleri bittikten sonra TBMM'nin en önemli gündem maddelerinden biri anayasa değişikliği olabilir.

19.10.2016 20:55

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş, "Bütçe görüşmeleri bittikten sonra TBMM'nin en önemli gündem maddelerinden biri anayasa değişikliği olabilir. Yani ocak ayı içinde bu görüşmeler yapılır ve referanduma gidecek bir sonuç ortaya çıkabilirse, muhtemelen baharda böyle bir referandum yaşanabilir." dedi.

Ataş, bir televizyon kanalında katıldığı programda, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

"Başkanlık sistemini de içeren anayasa değişikliği teklifinin hangi aşamada olduğuna" ilişkin soru üzerine Ataş, başkanlık sisteminin, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yaptığı konuşmalar çerçevesinde Türkiye'nin gündemine oturan bir mesele olduğunu belirtti.

Ataş, "Bahçeli, Türkiye'de başkanlık sisteminin gerekliliğini fark etmiş olmalı ki bu konuyu konuşmalarında Türkiye'nin gündemine getirmiş oldu. Son birkaç yıldır konuşuyoruz, başkanlık sistemi sadece AK Parti ile ilgili bir konu değil, Türkiye'nin sistem meselesiyle ilgili bir konu." diye konuştu.

"Yarı başkanlık ya da partili cumhurbaşkanlığı denilse, AK Parti cephesinde kabul görebilir mi?" sorusuna Ataş, "Ümit ediyorum ki önümüzdeki günlerde, belki AK Parti'nin önerisi olarak, belki MHP'li sayın milletvekillerinin buna katkı sağlamaları suretiyle bir teklif olabilir. Bunlar henüz konuşulmuş, netleştirilmiş şeyler değil ancak Sayın Bahçeli'nin Türkiye'nin geleceğiyle ilgili, bu süreçle ilgili böyle bir hassasiyeti, sağduyulu düşünmesi takdire şayan bir duruştur." yanıtını verdi.

"Başbakan Binali Yıldırım'ın, Bahçeli ile görüşmesinden edindiği izlenimlerin neler olduğuna" ilişkin soru üzerine Ataş, "Sayın Başbakanımızın, Bahçeli ile yaptığı görüşmenin içeriğini çok detaylı konuşmadık. Ancak Bahçeli'nin öncesinde ve sonrasında, yani dün grup toplantısında yaptığı konuşmalardan şu anlamı çıkarıyoruz, Sayın Bahçeli bugüne kadar Türkiye'nin yararına olacak konularda gerçekten çok sağduyulu duruş sergilemiştir. 15 Temmuz darbe girişimi ve terörle mücadele konusunda, Türkiye'nin güvenliğiyle ilgili konularda, bugün de başkanlık sistemiyle ilgili konuda hep Türkiye'nin menfaatine olacak kararlı duruşlar sergilemiştir." dedi.

"Referanduma gidecek bir tablo ortaya çıkarsa bunu millete sorarız"

Bahçeli'nin dünkü grup toplantısındaki konuşmasını hatırlatan Ataş, şöyle devam etti:

"Bahçeli'nin 'AK Parti, TBMM'ye anayasa değişikliği ve başkanlık sistemiyle ilgili bir öneri getirirse fiiliyatta uygulanan sistemi, anayasaya uygun hale getirecek bir tavrı sergileriz' şeklinde bir beyanı oldu. Buradan şunu anlıyoruz, Sayın Bahçeli bugüne kadar ülke menfaatine yönelik duruşlarına, başkanlık sistemiyle ilgili sağduyulu duruşunu da eklemek suretiyle net bir tavır ortaya koymuştur. İnanıyoruz ki Türkiye'nin menfaatine olacak bu çalışmada gerekli desteği verecektir. Bunu böyle okuyorum. Bu anlamda da eğer referanduma gitmeyecek bir çoğunluk sağlanabilirse Cumhuriyet Halk Partisi içinde buna destek verecek kişiler olabilir varsayımından hareketle Meclis'te oylama yapılır, ona göre hareket edilir. Eğer referanduma gidecek bir tablo da ortaya çıkarsa biz de gideriz, her zaman olduğu gibi bunu millete sorarız. AK Parti'nin de bugüne kadar savunduğu söylem, tarz buydu."

"Baharda referandum yaşanabilir"

"Baharda bir referandum yaşayabileceğimiz konuşuluyor, yaz aylarında Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk başkanını seçmiş olacak mıyız, yoksa Sayın Erdoğan'ın görev süresinin bitmesini mi bekleyeceğiz?" sorusu üzerine Ataş, bu konuda kararı ilk olarak Meclis'in, daha sonra ise milletin vereceğini ifade etti.

Meclis'in işleyen bir gündemi olduğuna, kasımın sonlarında bütçe görüşmelerinin başlayacağına işaret eden Ataş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Nasıl bir süreç işler onu tam bilemiyorum. Buna Meclis ve siyasi partiler karar verecek ama kişisel tahminim şudur, 'Bütçe görüşmeleri esnasında herhangi bir kanun görüşülemez' hükmü var. Bütçe görüşmeleri öncesine bu görüşme yetişir mi, yetişmez mi yani böyle bir anayasa değişikliği süreci bütçeden önce görüşülebilir mi? Orada biraz endişelerim var. Ama şöyle anlıyorum, bütçe görüşmeleri bittikten sonra TBMM'nin en önemli gündem maddelerinden biri anayasa değişikliği olabilir, başkanlık sistemi ve diğer konularla ilgili. Yani ocak ayı içinde bu görüşmeler yapılır ve referanduma gidecek bir sonuç ortaya çıkabilirse, muhtemelen baharda böyle bir referandum yaşanabilir. Bütün bunların kararını verecek olan TBMM'dir. Referandum sonucunun kararını belirleyecek olan da milletimiz."

"Fiiliyatta başkanlık sistemi gibi bir sistem zaten yürüyor"

Ataş, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görev süresinin dolmasının beklenip beklenmeyeceğine" yönelik soru üzerine ise şunları kaydetti:

"Bütün bunlar komisyonların çalışmalarıyla Meclis'e gelecek tekliflerle belirlenecek hususlardır. Bizim başından beri savunduğumuz sistem, TBMM'den çıkarsa millet de onaylarsa partili cumhurbaşkanlığıdır. Sayın Cumhurbaşkanımızın da bizim de başından beri savunduğu sistem budur. Çünkü başkanlık sistemi AK Parti'nin çıkarına olacak bir şey değildir, ülkenin çıkarına olacak bir husustur. Yani AK Parti bugün var, yarın yok. Sayın Cumhurbaşkanımız bugün var, yarın yok. Ama Türkiye'nin önünün açılması, geleceğe daha hızlı yürümesi için başkanlık sistemi Türkiye için gerekli bir sistemdir. O açıdan biz bunu arzu ediyoruz. Şu anda fiiliyatta başkanlık sistemi gibi bir sistem zaten yürüyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın, Recep Tayyip Erdoğan'ın dönemine kadarki cumhurbaşkanlığı süreçlerinde Türkiye bu kadar aktif bir cumhurbaşkanlığı süreci yaşamamıştır."

Erdoğan ile Türkiye'nin bambaşka cumhurbaşkanlığı sistemini yaşadığını ifade eden Ataş, "Yani Türkiye, Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte her gün halkı, kurumları ve vatandaşlarıyla iç içe, Türkiye'nin gelişmesi, kalkınması yönünde aktif rol üstlenen bir cumhurbaşkanıyla tanışmış oldu. Dolayısıyla Erdoğan döneminde zaten fiili olarak başkanlık sistemi uygulanır hale geldi, birçok konuda. 15 Temmuz darbe girişimi gecesi temel hedef, bu yüzden Tayyip Erdoğan idi." diye konuştu.

Erdoğan'ın Türkiye'deki farklı cumhurbaşkanlığı sürecini çekemeyen, hazmedemeyen birtakım çevrelerin çeşitli planlar kurguladığını dile getiren Ataş, milletin bu planları 15 Temmuz gecesi boşa çıkardığını vurguladı.

"Sayın Bahçeli'yi tebrik ediyoruz"

Türkiye'nin güçlü bir lidere ve başkana ihtiyacı olduğunu söyleyen Ataş, milletin bu fırsatı iyi değerlendireceğini kaydetti. AK Parti'nin, milletin kararına her zaman saygılı olduğuna işaret eden Ataş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Meclis öncelikle 'referandum mu, değil mi', bunun kararını verecek. Anayasa değişikliğiyle ilgili maddeleri, şu anda Meclis'te üç siyasi partinin kurduğu komisyonlar çalışmalarını devam ettirecek. Biz her şeyi uzlaşıyla yapmaya çalışan bir siyasi partiyiz. Bu anlamda da son yıllarda hep uzlaşıyla hareket ettik. Biz Türkiye'nin önünü açmaya çalışırken, birileri de Türkiye'nin önünü tıkama gayreti içinde oldular. Burada Türkiye'nin önünün açılması noktasında Sayın Bahçeli'yi tebrik ediyoruz. Milliyetçi Hareket Partisinin bu duruşunu kutluyoruz, tebrik ediyoruz. İnanıyoruz ki Türkiye'nin hayrına bir çalışma olacak. İnşallah Meclis'ten çıkacak sonuç çerçevesinde çalışmayı milletimize götüreceğiz, Türkiye'nin hayrına olacak en güzel çalışma konusunda da milletimiz kararını verecektir diye düşünüyoruz."

Ataş, Başbakan Yıldırım'ın anayasa değişikliği konusunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşme yapabileceğini belirtti.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ataş Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement