Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, yurt dışına kaçan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyelerine ilişkin, "Gerekirse yasal süreçler tamamlandıktan sonra yurt dışına kaçanlarla ilgili de vatandaşlıktan çıkarma çalışması yapılabilir. Ne gerekiyorsa o olur ama şu an itibarıyla bu çalışmanın netleşmiş bir takvime bağlanmadığını ifade etmek isterim." dedi.
Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken gazetecilere açıklamada bulundu, soruları cevapladı.
Yurt dışına kaçan FETÖ'cülerin vatandaşlıktan çıkarılması konusunda yöneltilen bir soruya Kurtulmuş, şu cevabı verdi:
" Türkiye'nin FETÖ ile mücadelesi geçici bir mücadele değildir. 'Bir ay, iki ay, üç ay mücadele edelim ondan sonra bu işi bitirelim'... 40 yıldır devletin içerisine sinmiş olan gizli bir çeteden, bir terör örgütünden bahsediyoruz ve bunların bir kısmının da maalesef yurt dışına çıktığını biliyoruz. Devletimiz, millet adına bu unsurları Türkiye Cumhuriyeti devletinin içinden temizlemek için her türlü çalışmayı yapacaktır, bundan emin olun. Gerekirse yasal süreçler tamamlandıktan sonra, yurt dışına kaçanlarla ilgili de vatandaşlıktan çıkarma çalışması yapılabilir. Ne gerekiyorsa o olur ama şu an itibarıyla bu çalışmanın netleşmiş bir takvime bağlanmadığını ifade etmek isterim."
Başkanlık sisteminin yapısı
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, başkanlık sisteminin yapısının nasıl olacağına ilişkin bir soru üzerine, "İsminin ne olduğundan daha önemlisi fonksiyonunun nasıl olacağıdır." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'de yürütmenin tek elde toplanmasının, başkalarının söylediği gibi yasama ve yargının da bir araya toplanması anlamına gelmediğinin altını çizen Kurtulmuş, tam tersine yasamanın tamamıyla güçlendirilmiş halde yoluna devam etmesi, yargı bağımsızlığının bütünüyle koruma altına alınması ve yürütmenin de tek elde toplanacağı bir sistemin tesis edilmesi olduğunu kaydetti.
Kurtulmuş, böylece daha hızlı, daha çabuk karar verebilen ama daha fazla denetlenebilen, siyasi hesap verebilen bir sisteme geçişi öngördüklerini dile getirerek, şöyle devam etti:
"Anayasa değişiklik paketimizin özeti budur. Adının şu ya da bu şekilde olması mahiyetini değiştirmeyecektir. Yani bu anlamda tam, güçlendirilmiş bir başkanlık modelidir üzerinde durduğumuz. Adı cumhurbaşkanlığı olabilir, başkanlık olabilir bu ayrı birşey ama mahiyeti güçlendirilmiş bir başkanlık sistemi ve yürütmenin yetkilerinin tek elde toplanması, yargı ve yasama bağımsızlıklarının korunması, yargı ve yasamanın gücünün de artırılarak yoluna devam etmesidir."
"720 bin vatandaşımızı ilgilendiren bir karar"
Taşeron işçilere yönelik düzenlemelere ilişkin soru üzerine de Kurtulmuş, konunun 64. Hükümet'in gündeminde de olduğunu ve hükümetler arası devamlılık kapsamında o dönem yapılan çalışmaların bugün de gündeme geldiğini belirterek, şunları kaydetti:
"720 bin vatandaşımızı şu an itibarıyla ilgilendiren bir karar. Öyle bir uygulama yapmak durumundayız ki hem vatandaşlarımızın beklentilerini karşılayalım hem de devletin çekemeyeceği bir yükü kamunun üzerine koymayalım. Titizlikle bunlar çalışıldı. Son noktaya gelse teferruatıyla bilgilendirirdim ama çerçevesi konuşuldu. İnşallah bu anlamda adımlar atılacak. Önümüzdeki süreçte de bu paketle ilgili detaylar da kamuoyuyla paylaşılacaktır."
Boğaziçi Üniversitesine yapılan rektör ataması
Rektör atamalarına ilişkin son kanun hükmünde kararname (KHK) ile yapılan düzenleme sonrası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne yaptığı atamanın bazı tartışmalara neden olduğunun belirtilmesi üzerine Kurtulmuş, kendisinin de üniversiteleri iyi bilen, içinden gelen birisi olduğunu hatırlatarak, rektör atamalarının neden olduğu kamplaşmalara dikkati çekti.
Kurtulmuş, rektörlük seçimlerinde yaşananların üniversitelere zarar verdiğini vurgulayarak, şunları söyledi:
"Az oy alan insanların rektör olduğu seçildiği dönemler oldu. YÖK sıralamayı değiştirdi, mevcut cumhurbaşkanları sıralamayı değiştirdi. Dolayısıyla bütün bunlara hiç gerek olmadan, seçimler dolayısıyla üniversitelerdeki öğretim üyesi arkadaşlarımızın arasında birtakım, hatta uçurum diyebileceğimiz farklılıkların ortaya çıkmamasını, gerginliklerin hatta husumetlerin ortaya çıkmamasını temin etmek bakımından böyle bir KHK çıkarıldı. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu KHK çerçevesinde önüne konulan isimlerden birisini seçmiş oldu. Mesele budur, inşallah Boğaziçi Üniversitesine hayırlı olur. Türkiye'nin nadide gözbebeği üniversitelerinden birisi olan Boğaziçi Üniversitesi için de bundan sonraki dönemde her alanda, hem yurt içinde hem yurt dışında önemli akademik çalışmaların yapılabilmesine de vesile olur diye temenni ediyorum."
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda değişiklik konusunun Bakanlar Kurulu gündemine gelip gelmediğine ilişkin soruya da, "Henüz değil, böyle bir konu sürekli konuştuğumuz bir konu. Ama henüz Bakanlar Kurulu gündeminde değil." yanıtını verdi.
(Bitti)
Son Dakika › Politika › Bakanlar Kurulu Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?