Başbakan Yardımcısı Elvan Açıklaması - Son Dakika
Politika

Başbakan Yardımcısı Elvan Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, yeni anayasa konusunda somut bir adım atılacağını düşündüğünü belirterek, "Çünkü 60 madde konusunda bir uzlaşma sağlandı.

31.12.2015 17:08

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, yeni anayasa konusunda somut bir adım atılacağını düşündüğünü belirterek, "Çünkü 60 madde konusunda bir uzlaşma sağlandı. Neticede CHP'nin istemesi halinde biz bu 60 maddeyi de Genel Kurul'da görüşüp, yasalaştırabiliriz" dedi.

Elvan, A Haber'de katıldığı canlı yayında gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yeni anayasaya dair dün gerçekleştirdiği görüşme hakkındaki bir soru üzerine Elvan, görüşmenin son derece olumlu bir havada geçtiğini söyledi. Anayasa, TBMM İçtüzüğü'nün yanı sıra reformların gündeme geldiğini aktaran Elvan, "Oldukça verimli bir toplantı oldu" diye konuştu.

Yeni oluşturulacak Anayasa Komisyonunun belli bir görev süresi olacağını ifade eden Elvan, bu sürenin 3 veya 6 ay olacağını kaydetti.  Söz konusu 6 ayın sonunda komisyondan ilgili çalışmayı tamamlamasının isteneceğini anlatan Elvan, "Bu konuda somut bir adım atılacağını düşünüyorum. Çünkü 60 madde konusunda bir uzlaşma sağlandı. Neticede CHP'nin istemesi halinde biz bu 60 maddeyi de Genel Kurul'da görüşüp, yasalaştırabiliriz. Kalan maddeler konusunda da bu 6 aylık süre içinde komisyon çalışmasını yürütür" ifadelerini kullandı.

Elvan, Kılıçdaroğlu ile yapılan görüşmelere bakıldığında anayasanın özüne, ruhuna yönelik bir anlaşmazlık olmadığının altını çizerek, temel hak ve özgürlükler, demokratikleşme konularında CHP ile farklı bir yaklaşım içinde olmadıklarını kaydetti.

Temel alanlardan bir tanesinin yargı olduğunu belirten Elvan, bu konuda da taraflar arasında benzer yaklaşımlar bulunduğunu bildirdi. Elvan, "Dolayısıyla yargıyla yapılacak olan düzenlemelerde de bir birliktelik sağlanabileceği görülüyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Başkanlık sistemi birçok ülkede çok iyi çalışıyor"

Bir başka temel alanın ise yönetim şekli olduğunu belirten Elvan, "Güçlü bir parlamenter sistem midir, yoksa başkanlık sistemi midir? Biz görüşümüzü başkanlık sistemi olarak açıkladık. Başkanlık sisteminin partimizce benimsendiğini ifade ettik. CHP, tabii bunun alt detaylarını da görmek istiyor. Başkanlık sistemiyle birlikte teknik detayları nedir, bunu da görmek istiyor. Kendilerinin söylediği 'Biz parlamenter sistemden yanayız. Onun daha başarılı olacağına inanıyoruz' şeklinde bir düşünceleri oldu" dedi.

Parlamenter sistemin şu an çok ciddi eksiklikleri ve tam işlemeyen bir yapısının söz konusu olduğunu anlatan Elvan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Başkanlık sistemine yönelik çalışmalarımızı yapacağız, önerilerimizi ortaya koyacağız. Onlar da parlamenter sisteme yönelik önerilerini ortaya koyacaklar. Bunlar tartışılacak ama bugüne kadar başkanlık sistemi sadece birkaç kavram üzerinden yürütülmeye çalışıldı veya kişiye endeksli bir bakış açısıyla bir karalama kampanyasına dönüştürülmeye çalışıldı. Özellikle kamuoyunda başkanlıkla diktatörlüğü eşdeğer hale getiren bir yaklaşım ortaya kondu. Bu son derece yanlış bir yaklaşımdı. Çünkü birçok demokratik ülkede başkanlık sisteminin çok iyi çalıştığını görüyorsunuz. Dolayısıyla başkanlık sistemi dediğimiz zaman bunun içinde neler var, bunlara bakılması gerekiyor. Güçlü bir yürütme yapısı olan başkanlık sisteminin, yasamadan bağımsız olarak çalışan bir başkanlık sisteminin birçok ülkede çok daha iyi çalıştığını görüyoruz."

CHP ile kısa vadede yeni bir görüşme yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine Elvan, darbe döneminden kalan bazı yasalar ve bu yasalar içerisindeki maddeler konusunda çalıştıklarını ifade etti.  CHP'nin de benzer bir çalışma yapacağını kaydeden Elvan, "Genel başkanlar düzeyinde değil ama başbakan yardımcısı, genel başkan yardımcısı düzeyinde görüşmemizi yapacağız" diye konuştu.

"Sadece yönetim şekline tıkanıp kalınmamalı"

Anayasa konusunda bir mutabakat sağlanmasına karşın yönetim sistemi konusunda bir anlaşmazlık olursa bu durumda ne yapılacağının sorulması üzerine Elvan, AK Parti olarak anayasayı değiştirecek milletvekili sayısına sahip olmadıklarını anımsattı.

Sadece yönetim şekli konusunda tıkanıp anayasa konusunda adım atmamanın çok yanlış bir yaklaşım olacağını vurgulayan Elvan, "Bu konuda bir anlaşma sağlamadıysa önümüzde 60 madde var. Gelin, bu 60 maddeyi geçirelim. Bunun dışında CHP, bize, özellikle demokratikleşme konusunda, temel hak ve hürriyetler konusunda, yargı ile ilgili alanlarda anayasada düzenleme yapabileceklerini ifade ettiler" şeklinde konuştu.

TBMM İçtüzüğü'nün de görüşmede gündeme geldiğinin hatırlatılarak, tarafların anlaşmaya ne kadar yakın olduklarının sorulması üzerine Elvan, geçmişte İçtüzüğe yönelik tüm partilerin katılımıyla bir komisyon kurulduğunu kaydetti. Söz konusu komisyonun çalışmasını tamamladığını anlatan Elvan, 186 maddelik İçtüzüğün 180 maddesinde 4 partinin hemfikir olduğunu belirtti. Yeni oluşturulan komisyonun kalan 6 maddeye yoğunlaşacağını dile getiren Elvan, "Bu 6 maddede uzlaşma sağlanırsa İçtüzük'te bir değişiklik yapacağız" dedi.

Asgari ücret ve kıdem tazminatı

Asgari ücretin bin 300 lira olarak açıklandığının anımsatılarak, bu artışın bütçeye etkisinin ne olacağının sorulması üzerine Elvan, 2016 yılı bütçesine asgari ücretten doğacak yükün de dahil edildiğinin altını çizdi. Elvan, "Bütçede yeterli kaynak, aşağı yukarı 10 milyar liraya yakın bir kaynak ayrılmış durumda. Dolayısıyla herhangi bir sıkıntı söz konusu değil" değerlendirmesinde bulundu.

Elvan, işveren üzerine gelecek yükü azaltacak tedbir de aldıklarını belirterek, bu kapsamda kişi başına 274 lira yük için kişi başı 110 lira ödemenin devlet tarafından yapılacağını ifade etti. Elvan, asgari ücretle ilgili yükün karşılanması adına herhangi bir yeni verginin uygulanmayacağını vurguladı.

Kıdem tazminatına ilişkin soruyu da yanıtlayan Elvan, bu konudaki düzenlemeyi en geç şubat ayının ortasında Meclis'e sevk etmeleri gerektiğini belirtti. Bu kapsamda hazırlıkların başladığını bildiren Elvan, "İşçi ve işveren tarafına baktığımızda iki tarafın da rahatsız olduğu hususlar var. Dolayısıyla her iki tarafın sorunlarını ortadan kaldıran ortak bir noktada buluşacağımıza inanıyorum. Muhtemelen ocak ayı sonuna kadar bu çalışmaları tamamlarız diye düşünüyorum. Şubat ayında da yasayı Meclis'e sevk etmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

Siber saldırılar

Son dönemlerde Türkiye'ye yönelik siber saldırılara ilişkin de görüşlerini paylaşan Elvan, siber saldırıların dünyanın herhangi bir ülkesinden yapılabileceğini vurguladı.

Elvan, Rusya ile yaşanan gerginlikten kaynaklanan bir durumun da söz konusu olabileceğine dikkati çekerek, "Belirli gruplara, hacker gruplarına bu konuda bir yönlendirme yapılmış olabilir. Yoğun bir şekilde bu saldırıları yaşadık, yaşamaya da devam ediyoruz. İlgili bakanlıklarımız gerekli önlemleri alıyorlar. Elimizde bir kanıt olmadan bir şey ifade etmem söz konusu değil ama özellikle Rusya ile ilişkilerimizin gergin geçtiği bu süreçte böyle yoğun bir saldırıyla karşı karşıya kalmamız kafamızda bazı soru işaretleri oluşturmuyor değil" ifadelerini kullandı.

Rusya ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilere yönelik soruyu da yanıtlayan Elvan, Türkiye'nin hiçbir zaman Rus halkına yönelik bir önyargı içinde bulunmadığını kaydetti.

Rusya'nın pozitif adımlar atması ve ilişkilerin eski günlerine geri dönmesi temennisinde bulunan Elvan, buna karşın Rusya'nın, Türkiye'ye yönelik katı yaptırımlar uygulaması halinde Türkiye'nin de gerekli yaptırımları uygulamaya koyacağına dikkati çekti.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Başbakan Yardımcısı Elvan Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement