Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, nükleer santrallere ilişkin "Bazı arkadaşlar 'nükleer kuracaksınız, bu çok tehlikeli kurmayın' diye ortaya çıkıyorlar. İyi de Eyfel Kulesi'nin 100 kilometre ötesinde nükleer var, bunlar için tehlike arz etmiyor mu? Bize gelince şehirlerin 500 kilometre ötesinde kuracağımız nükleere karşı çıkılıyor." dedi.
Bakan Özhaseki, AK Parti Bursa İl Başkanlığını ziyaretinde, çevre ve şehirciliğin bir arada yürütüldüğü ülkelerin çok fazla olmadığını belirtti.
Bazı ülkelerde çevrenin enerji, bazılarında ise kalkınma ile yönetildiğini dile getiren Özhaseki, "Bazılarında çevreyi başka bakanlıklarla birlikte öngörmüşler. Siz hangi olayları önceliyorsanız, çevreyi orayla beraber tutuyorsunuz. Temel fikir bu." ifadesini kullandı.
Türkiye'de vatandaşların daha iyi yerlerde yaşamaya çalıştığını ve şehirlerin hızla dönüştüğünü vurgulayan Özhaseki, "Ortalama 50 yaşındaki bir kişi, 5-6 tip ev değiştirmiş olarak hayatına devam ediyor. Dünyada bu nadirdir. Köln'e gidersiniz bir adam bir yerde doğmuştur, orada da ölür. Nadiren ikinci eve çıkar. Çocukluğunuzda babanız evi taşır 8 sene sonra geliriniz artınca başka bir eve çıkarsınız. Oradan kaloriferliye, daha genişe, daha da bahçeli villa derken 7-8 tip. Daha sonra da o daracık yere girersiniz, hepsi o kadar." diye konuştu.
Özhaseki, hizmet belediyeciliği anlayışıyla çalıştıklarını dile getirerek, "İstanbul gibi bir yerde öğrenciliğim geçtiği için söylüyorum, haftada bir kere su gelir o da gece yarısı gelirdi nöbet tutardık. Bankamatik memurlar olurdu, ideolojik memurlar olurdu. 1994'te hizmet belediyeciliğine geçtik. 21 yıl belediye başkanlığı yapan bir kardeşiniz olarak söylüyorum, herkese hizmet edeceğiz, mazeret üretmeyeceğiz. Çalışacağız, çalışacağız, çalışacağız." dedi.
"Yeni illerin olması gündemde mi?"
Bir gazetecinin "Yeni illerin olması gündemde mi?" sorusu üzerine Özhaseki, şöyle konuştu:
"Şu anda bir çalışma yok. Bundan sonra olmayacak anlamına gelmiyor. Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda 81 vilayet yoktu. Zaman içinde vilayetler kurulabilir. Bu kapıyı açınca birtakım tehlikelerin olabileceğini de söylemek lazım çünkü herkes ilçesini il olarak görmek istiyor. İsteyebilir ama doğru olur mu olmaz mı ona bakmak lazım. Bu işte hissi davranılmaz, objektif kriterlere bakılır."
" Afrika'dan gemiler dolusu kömürleri getirip..."
"Yerli kömürde teşvik tartışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna da Bakan Özhaseki, şu yanıtı verdi:
"Hükümet olarak tavrımız yerli kömürün önünün açılması, ithal kömür tarafında ise izin verilmemesi. Neden böyle tavır alıyoruz. Birincisi cari açığı büyütmek istemiyoruz yani Afrika'dan gemiler dolusu kömürleri getirip burada işleyerek enerjiye dönüştürmenin bir manası yok o zaten cari açığı artırıyor. Yerli kömürde çalıştığınız zaman bir taraftan milli gelirimize katkısı oluyor, bir taraftan istihdam sağlıyorsunuz. Biz yer altında petrolü, doğalgazı olan ve bu hazır kaynaklar üzerinde enerji üreten bir ülke değiliz. Buna karşı çıkanlar içinde eğer elinde ciddi argümanlar yoksa bunlara da saygı duyamayız. Ekosistem bozulur diye bir iddia ortaya çıkıyor. Bazı arkadaşlar 'nükleer kuracaksınız, bu çok tehlikeli kurmayın' diye ortaya çıkıyorlar. İyi de Eyfel Kulesi'nin 100 kilometre ötesinde nükleer var, bunlar için tehlike arz etmiyor mu? Bize gelince şehirlerin 500 kilometre ötesinde kuracağımız nükleere karşı çıkılıyor."
Kömürle enerji üretileceği zaman "bu etrafı kirletir yapmayın" denildiğine dikkati çeken Özhaseki, "Etrafı kirletmek ayrı bir şey yerli üretimi yapmak ve yaptırmamak ayrı bir şey, eğer sizin yerli kaynaklarınız varsa bununla yürümek zorundasınız. Dışa bağımlılıktan kurtulmak zorundasınız. Bu bir ülke için hedeftir. Kirletme tehlikesi varsa ona karşı hemen tedbirleri zaten alınıyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri giderler kapatırlar, bu kadar basit. İnsanları yaşamı her şeyden önemli." dedi.
Son Dakika › Politika › Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki - Bursa - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?