CHP Grup Başkanvekili Engin Altay Açıklaması - Son Dakika
Politika

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay Açıklaması

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay Açıklaması

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Türkiye-ABD ilişkisinin, iki eşit ülke ilişkisi olmadığını savunarak, "Türkiye-ABD ilişkisi damatlar ve kayınpederler arası bir ilişkiye indirgendi.

15.11.2019 15:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Türkiye-ABD ilişkisinin, iki eşit ülke ilişkisi olmadığını savunarak, "Türkiye-ABD ilişkisi damatlar ve kayınpederler arası bir ilişkiye indirgendi." dedi.

Altay, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, dış politika ve ekonomideki gelişmeleri değerlendirdi.

TBMM Genel Kurulunda bütçe görüşmelerinin 9 Aralık'ta başlayacağını ifade eden Altay, "TBMM'de kendi bütçesini sunmaya tenezzül etmeyen Sayın Erdoğan'ın, ABD'de senatörlere adeta hesap vermesini yadırgadım, bu tabloya üzüldüm. Format gereği senatörlerle görüşme yapılmış da olabilir ama elin ABD senatörlerine oturup hesap vereceksin, 2020 bütçesini TBMM'ye sunmayacaksın, tenezzül etmeyeceksin." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, DEAŞ ile mücadelede Türkiye'nin en güvenilir ortak olduğunu söylerken ABD Başkanı Donald Trump'ın böyle düşünmediğini gördüklerini savunan Altay, " YPG'li Mazlum Kobani'ye ilişkin olumlu sözleriyle de ABD'nin bölgedeki politikasının değişmeyeceğini Türkiye ve dünya gördü. Asıl Türkiye'yi inciten tablo şudur; Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan ile PYD/YPG lideri Ferhat Abdi Şirin'in yani Mazlum Kobani'nin eşitlenmesidir. ABD nezdinde Erdoğan'a verilen değer, önem her neyse Ferhat Abdi Şirin'e verilen değer ve önem odur. Bunu doğru bulmuyoruz, kabul etmiyoruz." ifadesini kullandı.

Görüşmeye ilişkin, "Dağ fare doğurdu" nitelendirmesinde bulunan Altay, görüşmede Halkbank davası, senatoda bekleyen yaptırım tasarıları, S400, F-35, FETÖ elebaşının Türkiye'ye iadesine dair gelişmelerin ele alınmadığını öne sürerek, Trump'ın açıklamalarından, "S400 meselesi aşılmadan seninle hiçbir konuda doğru dürüst müzakere etme imkanımız yok." dediğinin anlaşıldığını söyledi.

Türkiye için S400 konusunu çözmenin, "aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık" noktasına geldiğini dile getiren Altay, S400'lerde ABD'nin talebinin gerçekleşmesi halinde Rusya'nın İdlib kartını açacağını iddia etti. Altay, S400 konusu çözülmezse senatonun yaptırım tasarısının gündemine alınacağını, ABD'nin Türkiye'ye bölgede adım attırmamak için her şeyi yapacağını belirtti.

Altay, Türkiye-ABD ilişkisinin, egemen eşit ülkeler kapsamında bir ilişki olmadığını öne sürerek, "Türkiye-ABD ilişkisi damatlar ve kayınpederler arası bir ilişkiye indirgendi. Bu devlet ve diplomasi adabıyla bağdaşmaz." dedi.

-"Perde arkasını yansıtmıyor"

ABD'nin Türkiye'yi konumlandırdığı yerin, Suudi Arabistan ya da himayesindeki Körfez ülkeleri gibi bir yer olduğunu savunan Altay, Türkiye'nin bunu hak etmediğini vurguladı.

Erdoğan ve Trump'ın açıklamasından, iki ülkenin ortak gündeminin olmadığının anlaşıldığını, herkesin kendi gündemini tekrarladığını anlatan Altay, perde önünde görülenin, perde arkasında konuşulanı yansıtmadığını savundu.

Altay, bunun bir dilek ve temenniler beyannamesi olduğunu ileri sürerek, "Türkiye-ABD ilişkisinde zoraki bir aile fotoğrafı verildi, damatlar diplomasisine tanık olundu, şahsi çıkarlarını önceleyen liderlerin arkadaşlığı pozu verildi. Bunların hiçbiri Türkiye-ABD ilişkilerini kurtarmaz. Orta yerde bir hayal kırıklığı var, sorunlar yumağı daha da karmaşık hale geldi." diye konuştu.

-"Ekonomik terör"

TÜİK'in işsizlik rakamlarını açıkladığına, Haziranda yüzde 13 olan işsizlik oranının yüzde 14'e çıktığına dikkati çeken Altay, reel işsizliğin yüzde 20 olduğunu savundu.

847 bin kişinin 1000 liranın altında emekli maaşı aldığını, 8 milyon 200 bin kişinin aylık 673 lira gelire sahip olduğunu ifade eden Altay, bir ekonomik felaketin geldiğini, kışın ağır geçeceğini öne sürdü. Engin Altay, "Sadece soğuktan değil bu kış açlıktan, işsizlikten, ekmeksizlikten dolayı ağır geçecek. Bu da bir terör. 20 milyon insanı aç, açık, ekmeksiz bırakırsan, bu hain terör örgütlerinin yaptığıyla bunun ne farkı var? Bu da bir ekonomik terör." dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın şehir hastaneleriyle ilgili açıklamasının sorulması üzerine Engin Altay, Koca'nın, bunun kara delik olduğunu görmesinin, CHP'nin haklı olduğunu ortaya çıkardığını kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP Grup Başkanvekili Engin Altay Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Murat Kurum'u ağırladı
    00:01 Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Murat Kurum'u ağırladı

    Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum'u Baykar'da ağırladı. Bayraktar, Kurum ile yapılan görüşmeyi ve ziyareti sosyal medya hesabından paylaştı. Kurum ise Baykar'ın teknolojik çalışmalarını yerinde incelediğini ve bu deneyimden gurur duyduğunu belirtti.

  • Muharrem İnce Gönen'de Esnaf Ziyaretleri Gerçekleştirdi
    23:43 Muharrem İnce Gönen'de Esnaf Ziyaretleri Gerçekleştirdi

    Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Balıkesir'in Gönen ilçesinde yerel seçim çalışmaları kapsamında esnaf ziyaretleri gerçekleştirdi. İnce, Gönenlilere hitap ederek diğer partilerin seçim propagandalarında projelerinden bahsetmediğini iddia etti ve Memleket Partisinin Türkiye için üçüncü bir yol olduğunu vurguladı.

  • Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim Kosova'da temaslarda bulundu
    23:43 Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim Kosova'da temaslarda bulundu

    Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, Kosova'ya gerçekleştirdiği ziyarette Kosova yetkilileri, Türk toplumu ve iş insanlarıyla görüşmeler gerçekleştirdi. Ayrıca Osmanlı'nın üçüncü padişahı I. Murad'ın türbesini ziyaret etti ve NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü Komutanı ile görüştü. Serim, ziyaretini TİKA'nın iftar programıyla tamamladı ve yarın Prizren ve Mamuşa belediyelerini ziyaret edecek.

  • Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimlerine hazır
    23:42 Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimlerine hazır

    Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, seçim tedbirleri ve güvenlik çalışmaları ile ilgili toplantı düzenledi. Toplantıda, oy kullanılacak okullarda görev yapacak personel ve güvenlik uygulamaları hakkında bilgi sunumları yapıldı. Ağrı İl Emniyet Müdürü Yılmaz İpar, seçimlerin huzur ve güven içinde geçmesi için tüm imkanlarını seferber ettiklerini belirtti.

  • Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Mehmet Selim Kiraz anısına iftar programında konuştu
    23:36 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Mehmet Selim Kiraz anısına iftar programında konuştu

    Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz anısına düzenlenen iftar programında hakim ve savcılarla bir araya gelen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, şehit savcının emanetine sahip çıkma noktasında mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti. Tunç, adaletin tecellisi için yapılan fiziksel ve yargı reformlarına değinerek, hukuk fakültelerinde yapılan değişikliklerin savunmayı güçlendireceğine inandıklarını ifade etti.

  • Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti
    23:30 Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti

    Uluslararası Adalet Divanı, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin gıda ve diğer temel ihtiyaçlardan mahrum bırakılması nedeniyle artık bölgede kıtlık başladığını belirterek, İsrail'in engelsiz insani yardım konusunda gerekli ve etkin önlemleri bir an önce alması gerektiğine karar verdi. Mahkeme, İsrail'in BM ile koordineli bir biçimde Gazze'ye insani yardım konusunda gerekli ve etkili önlemleri bir an önce alması gerektiğini vurguladı.

  • Yeniden Refah Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Yücel Mollaismailoğlu: Cumhur İttifakı'nın Desteklendiği Açıklanmalıdır
    23:27 Yeniden Refah Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Yücel Mollaismailoğlu: Cumhur İttifakı'nın Desteklendiği Açıklanmalıdır

    Yücel Mollaismailoğlu, Milli Görüş'ün geleceği için Cumhur İttifakı'nda yer almanın önemine vurgu yaparak, destek çağrısı yaptı. Ayrıca, Türkiye'nin milli savunma sanayisi alanında kaydettiği gelişmeleri ve partilerinin tutarlılığını vurguladı.

  • Karşıyaka Taraftarı Stadyumunu Geri İstiyor
    23:25 Karşıyaka Taraftarı Stadyumunu Geri İstiyor

    Karşıyaka taraftarı, yıllar önce yıkılan stadyumlarını geri istemek için Türkiye'nin ilk taraftar mitingini düzenledi. Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı ve diğer sporcular, camia ve taraftarlar, yeni stadyum için destek istedi.


Advertisement