CHP İzmir Milletvekili Balbay, Bolu'da İl Başkanlığını Ziyaret Etti - Son Dakika
Politika

CHP İzmir Milletvekili Balbay, Bolu'da İl Başkanlığını Ziyaret Etti

CHP İzmir Milletvekili Balbay, Bolu\'da İl Başkanlığını Ziyaret Etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, “Mevcut yargı ile yeniden yargılama hiçbir işe yaramaz. Önce adil yargı, sonra yeniden yargılama yapılmalı” dedi.

06.01.2014 17:49

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, "Mevcut yargı ile yeniden yargılama hiçbir işe yaramaz. Önce adil yargı, sonra yeniden yargılama yapılmalı" dedi.

CHP Bolu İl Başkanlığı'nı ziyaret eden İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, partililer tarafından salonda alkışlarla karşılandı. Partisinin Bolu Belediye Başkan adayı Mehtap Özcan Mısırlıoğlu'na destek vermek ve esnaf gezisine katılmak üzere Bolu'ya gelen Balbay'a, CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan da eşlik etti. Partililere seslenen Balbay, başkentte cenaze töreni olduğunu söyledi. Balbay, "Aslında Ankara'da büyük bir cenaze töreni var. Hukuk hazretleri öldü. Maalesef. Biz yıllardır bunu söyledik arkadaşlar. Dedik ki; 'Demir parmaklıkların arkasında, cezaevi içindeki duruşma salonlarında, bu yargılamalar yargılama değil. Bu hukuk, hukuk değil.' En sonunda meclis başkanı dedi ki, 'Anayasa'nın 138'nci maddesi öldü' dedi. Ben demedim, meclis başkanı dedi. Biz desek derler ki 'Ya bu CHP'liler çok abarttı. O kadar da değil.' Ama bunu meclis başkanı söyledi" şeklinde konuştu.

Ergenekon ve Balyoz davalarının yeniden görüşülmeye başlamasının ardından Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun girişimlerini önemsediğini belirten Mustafa Balbay, "Bugün çok gündemde. Sayın Metin Feyzioğlu'nun Barolar Birliği Başkanı olarak girişimini önemsiyorum. Şimdi arkadaşlar, hukukun herkese lazım olduğunu en sonunda Başbakan da gördü. Türkiye'de Başbakan dahil hiç kimsenin hukuk güvenliği yok. Bu can güvenliği gibi bir şey. Kapınız sabaha karşı çalındığında ürpererek açıyorsanız, o ülkede demokrasi yarım demektir. Yakın geçmişte bu olanları anlatsam çok uzar ama şunu söyleyeyim. Arkadaşlar ben 3 bin saat hakim karşısında kaldım. Bunun sonunda bana verdikleri cezanın delillerini bana göstermediler. Buradan ilanen söylüyorum. 3 bin saat hakim karşısında kalıp bu delilleri size göstermeyecekler, hangi sinir sistemi buna ne kadar dayanır, yorum sizin" diye konuştu.

Mevcut yargı ile yeniden yargılamanın hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini belirten CHP'li Balbay, "Türkiye'de işkence yok deniyor. Tamam, polisimiz belli ölçülerde şeffaf. Şunu açık söyleyeyim. Yargılamalar Filistin askısından on kat daha ağır bir işkenceydi. Yani, yargılamanın kendisi işkenceyse, yargıya bakış nasıl olur arkadaşlar? Bu dönemin ben sona ermesini istiyorum. Şuanda ben özgürüm ama yarım özgürüm. Burada İlker Başbuğ'un, İşçi Partisi yöneticilerinin, Tuncay Özkan'ın, Fatih Hilmioğlu'nun yer aldığı tartışmalı davalarda herkesin serbest bırakılmasından yanayım. Kokmuş aşın tabağını değiştirseniz fark eder mi? Fark etmez. Mevcut yargı ile yeniden yargılama hiçbir işe yaramaz. Önce adil yargı, sonra yeniden yargılama. Benim önerim budur" ifadelerini kullandı.

Yolsuzluk operasyonlarını çok boyutlu bir komple süreci olarak değerlendiren ve yolsuzlukla suçlananlara kendilerini ifade etme ortamı verilmesi gerektiğini vurgulayan Mustafa Balbay, "Bu süreç bir komplo değil, kompledir. Çok boyutu olan komple bir süreç. Ben yargının insanları önyargı ile yaklaşmasının acısını çekmiş bir kişi olarak, bugün yolsuzlukla suçlanan herkesin adil yargılanma hakkı var diyorum. Bir defa o kişiler ne ile suçlandıklarını bilmeli. Ne olursa olsun. Kendilerini ifade etme ortamı onlara verilmelidir. İkinci unsur da bu iddiaların muhatabı hükümettir. Hükümette polisi, savcıyı açığa almak yerine, bu iddiaları açıklamalı. Demeli ki, bin polis müdürü, 500 polis değiştirmek çözüm değil. O zaman burada kamuoyu ile paylaşmadıkları bir hesaplaşma var. Geçmişte iktidarı paylaşanlar, şimdi birbirlerini paylıyorlar. Tablo bu. Benim bir CHP milletvekili olarak gördüğüm, Türkiye bu sürece mecbur değil. Biz bu sürecin haklı ya da haksız tarafına bakmak durumunda değiliz. Biz yeni bir Türkiye, temiz bir Türkiye istiyoruz" dedi.

Engin Alan'ın özgürlüğüne kavuşması için yapılacak girişimlere kendisinin de destek olacağını açıklayan Balbay, sözlerini şöyle tamamladı:

"Engin Alan'ın yeri demir parmaklıkların arkası değil, Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir. Hizmet yeridir. Zaten bu davaların dava olmadığını, yargılamaların yargılama olmadığını artık iktidar da söylüyor. O zaman buna bir çözüm bulmak gerekir. Önce özgürlükler önemli. Bu bağlamda da sadece cezaevinde Engin Alan kaldı. Onun da bir an önce özgürlüğüne kavuşmasını diliyorum. Bununla ilgili yapılabileceklere ben de kafa yoracağım."

Bir saat boyunca parti binasında gazetecilerin sorularını yanıtladıktan sonra sokağa inen Mustafa Balbay'a vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Yolda gördüğü herkesle tokalaşan Balbay, bol bol fotoğraf çektirdi. - BOLU

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika CHP İzmir Milletvekili Balbay, Bolu'da İl Başkanlığını Ziyaret Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement