CHP Kocaeli Milletvekili Güneş Açıklaması - Son Dakika
Politika

CHP Kocaeli Milletvekili Güneş Açıklaması

CHP Kocaeli Milletvekili Güneş Açıklaması

"Türkiye bu gidişle ekonomisi bozulan ülke olmayacak, aynı zamanda Avrupa'dan, uygar dünyadan ve demokratik düzenden de uzaklaşacak"

13.02.2014 13:25

CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, "Türkiye bu gidişle ekonomisi giderek bozulan ülke olmayacak, aynı zamanda Avrupa'dan, uygar dünyadan ve demokratik düzenden de uzaklaşacak" dedi.

Güneş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, son dönemde yaşanan olaylar konusunda yurtdışının bakışına dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, Türkiye'de demokrasiden ve insan haklarında gerilemenin olduğu, AB'den hızla uzaklaşıldığının gözlendiğini söyledi.

Brüksel'de 29 ve 30 Ocak tarihlerinde Avrupa Parlamentosu  Türkiye Raportörü ve diğer bazı yetkililerle görüştüğünü anlatan Güneş, kendilerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı gezileri sorduğunu kaydetti.  Güneş, AB'li yetkililerin, Erdoğan'a, "Yargı ve temel haklar ile adalet, özgürlük ve güvenlik konularının askıya alınmasından öte Kopenhag kriterlerinin  bile ihlal edildiğini, Adalet Bakanlığı'nın HSYK üzerindeki yeni konumundan son derece rahatsız olduklarını, böyle bir girişimden önce mutlaka Venedik Komisyonu'nun görüşünün alınması" konusunda Erdoğan'ı ikaz ettiklerini" söylediğini aktardı.

Güneş, Avrupa'da HSYK ve yargı bağımsızlığı ile ilgili gelişmelerden rahatsızlık duyulduğunu gözlemlediklerini belirterek, "Bu bizim, AB'den hızla uzaklaştığımız izlenimi veriyor" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın Almanya ziyaretiyle ilgili bazı Alman gazetelerinin kupürlerini gösteren Güneş, "Merkel Erdoğan'ı reddetti", "Merkel Erdoğan'ı geri çevirdi" başlıklarının yer aldığını kaydederek, şöyle konuştu:

"Öyle görünüyor ki hiç de söylendiği gibi değil. AB'den hızla uzaklaşıyoruz. Bu uzaklaşmanın nedeni de Türkiye'de demokrasiden,  insan hakları ve özgürlüklerden, gazetecilere gelen baskılardan kaynaklanan bir durumdur. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün basın özgürlüğü konusunda Türkiye'nin sıralaması 154'e düştü. 50 sıra birden düşmüş...60'a yakın gazeteci tutuklu...Böylesi bir ülkedeyiz.  Geçen hafta Freedom House yolsuzluklar ve basın özgürlüğü rapor yayınladı ve Türkiye'yi kınadı.  Bunlar ardı arkasına gelen olaylar. Kuşkusuz bu olaylar Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor ve olumsuz etkiliyor. Başbakan'ın Almanya ziyaretinde sadece basın değil, Avrupalı liderler de olumsuz açıklamalarda bulundu. Basın, liderler Avrupa'da Türkiye ile ilgili çok ciddi endişeler taşıyor."

Güneş, Türkiye'nin sadece Avrupa'dan uzaklaşmadığını, ekonominin de olumsuz etkilendiğini savunarak, "Türkiye kırılgan ülkeler içindeki en kırılgan ülkedir. Çünkü dış borcu en fazla ve cari işlemler açığı 65 milyar dolar gibi olağanüstü yüksektir" diye konuştu.

Bugün Paris'te OECD'ye bağlı Finansal Eylem Görev Gücü'nün toplantısı yapıldığını anlatan Güneş, şunları kaydetti:

"Cumhuriyet tarihinde ilk kez Türkiye bir utanç vesilesini bu toplantıda yaşıyor. Türkiye kara para aklama konusunda gri listede ama şimdi endişe duyuyoruz, kara listeye alınabilir mi diye. Bu tartışılıyor. Bu sabah aldığımız izlenim, galiba kara listeye girmeyeceğiz, kurtaracağız diye umutlanıyoruz. Kara listede İran ve Kuzey Kore var, gri listede ise Ekvator, Etiyopya, Kenya, Myanmar, Pakistan, Suriye, Türkiye ve Yemen var. Amerikan Hazinesi bu konuda açıklama yapıyor ve diyor ki 'Türkiye, İran'dan beslenen ve İran ile bağlantısı olan El Kaide bağlantılı örgütlerin finansmanını yapıyor ve Suriye'ye geçişini sağlıyor.' Bu çok önemli bir iddia. Türkiye, açık açık ABD tarafından bu konuda eleştiriliyor. Türkiye'nin bu iki süren toplantısının sonucunda kara listeye alınması tartışılıyor. Çok vahim bir durum. Böyle bir şeyin olmayacağını umut ediyoruz. İnşallah Başbakan ülkemizi bu kadar kötü hale getirmemiştir. Bu olursa Türkiye ekonomisinin ne hale geleceğini tahmin edebiliyoruz. Öyle anlaşılıyor ki bu Hükümet'in elinde sadece Suriye'deki kan yok, aynı zamanda bir de kir var. Türkiye kara paranın aklandığı ülke haline gelmiş. İşte onun içindir ki Halk Bankası olayı çıkmıştır, 17 Aralık'tan beri inanılmaz üzücü olaylar yaşanıyor. Türkiye bu gidişle ekonomisi  kötüleşen ülke haline gelmeyecek, aynı zamanda giderek Avrupa'dan, uygar dünyadan ve demokratik düzenden uzaklaşan ülke haline gelecek."

Güneş, faiz artışı ve olağanüstü döviz satışıyla kurdaki yükselişin geçici olarak düşürüldüğünü belirterek, "Fakat böylesi büyük cari işlemler açığı varken, Türkiye'de giderek siyasi istikrarsızlığın yaygınlaşması, demokratik düzenin bozulması ve gri ülke haline getirilmesi kuşkusuz yabancı sermaye akışını yavaşlatacak ve kur yeniden zıplayacaktır. O zaman Türkiye'de hem durgunluk olacaktır hem de bir kriz olasılığı ortaya çıkacaktır. Çünkü Türkiye çok borçlu bir ülkedir;  2014 yılında olası cari işlemlerle birlikte 225 milyar dolarlık dış kaynak bulması lazım borçlarını çevirebilmesi için. Bu mümkün olmazsa kur tekrar fırlar ve Türkiye krizle karşı karşıya kalır. O nedenle faizleri artırıyorlar. Sadece ekonomik ve teknik önlemler yetmez aynı zamanda Türkiye'de siyasi düzenin ve hukuk düzenini sağlanması lazım. Yabancı yatırımcıların son zamanlarda altını çizdiği,  hukukun yeniden tesisidir" diye konuştu. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP Kocaeli Milletvekili Güneş Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement