Cumhuriyet Yürüyüşü İptali Krize Yol Açtı - Son Dakika
Politika

Cumhuriyet Yürüyüşü İptali Krize Yol Açtı

Cumhuriyet Yürüyüşü İptali Krize Yol Açtı

Marmaris Kaymakamı Serdar Polat, Etkinliğin Yağmur Beklentisi ve Okulların Tatili Yüzünden İptal Edildiğini Bildirdi. CHP İlçe Başkanı Yamaç Kaya, 'Nasıl İptal Edersiniz' Diye Çıkıştı.

29.10.2009 02:30

Marmaris Kaymakamı Serdar Polat, etkinliğin yağmur beklentisi ve okulların tatili yüzünden iptal edildiğini bildirdi. CHP İlçe Başkanı Yamaç Kaya, ‘Nasıl iptal edersiniz’ diye çıkıştı.

MARMARİS’te Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında, Kordon Caddesi’ndeki Atatürk Anıtı önünde bir tören düzenlendi. Anıta kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütü ve siyasi partilerin çelenkleri bırakıldı.

Tören sonunda CHP İlçe Başkanı Yamaç Kaya, Kaymakam Serdar Polat’a her yıl yapılan Cumhuriyet Yürüyüşü’nün bu yıl neden iptal edildiğini sordu. Polat’ın, “Meteoroloji yetkilileri verilerine göre hava muhalefeti ve Domuz gribi nedeniyle okullar bir hafta tatil, bu nedenle iptal etme kararı aldık” sözlerine kızan Kaya, “Şimdiye kadar Marmaris’te bu yürüyüş hiç iptal olmamıştı. Nasıl iptal edersiniz” demesi üzerine ortam gerildi. Ses tonunu yükselten Kaya, Polat’a doğru yürüdü, korumalar uyardı. Ancak tansiyonun iyice yükselmesi ve tartışmanın büyümesi üzerine devreye  elediye Başkanı CHP’li Ali Acar ve Aksaz Deniz Üssü Komutanı Tümamiral Yalçın Kavukcuoğlu girdi. İkili, Kaya’yı alandan uzaklaştırdı. Kaymakam Polat ise Kaya’nın konuşma üslubunun terbiye sınırlarını aştığını ve hakarete vardığını söyleyerek alanı terk etti.

Protesto çağrısı

Ortam sakinleştikten sonra etrafında toplanan kalabalık gruba seslenen Kaya, bugün Atatürk Caddesi’nde toplanıp yürüyüşe katılmaya ve kaymakamlığın iptal kararını protesto etmeye davet etti.

Atatürkçü Düşünçe Derneği (ADD) Marmaris Şube Başkanı Mukbil Gökbakan da “Her yıl ilçemizde Cumhuriyet yürüyüşü yapılıyordu. Şu anda ülkemiz üzerinde ciddi oyunlar oynanıyor. Böyle bir yürüyüşün hava muhalefeti ile iptal edilmesi anlamsız” diyerek CHP’li Kaya’ya destek verdi.

Denizli’de STK’lar geçitte yok

O. Nuri BOYACI, (DHA)

DENİZLİ Valiliği, Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında bugün yapılacak geçit törenine katılmak isteyen sivil toplum kuruluşlarına izin vermedi. Eğitim-İş Denizli Şubesi tarafından Valiliğe yapılan geçit törenine katılma başvurusu Vali Yardımcısı Mehmet Çapraz’ın yazısıyla kabul edilmedi. Derneğe gönderilen cevap yazısında, geçit törenine sivil toplum kuruluşlarının katılması talebinin İl Kutlama Komitesi’nin 22 Ekim tarihinde yaptığı toplantıda değerlendirildiği ve reddedildiği belirtildi.

Eğitim-İş Denizli Şube Başkanı Osman Kandemir, kararı tepkiyle karşıladıklarını söyledi.

Coşku dolu başlangıç

Hilmi DUYAR - Coşkun YAMAN/ BALIKESİR, (DHA)

BALIKESİR’de cumhuriyetin 86. kuruluş yıldönümü kutlamaları, “Ata’ya ve Cumhuriyete Saygı Yürüyüşü” ile başladı. Saat 12.30’da Alihikmetpaşa Meydanı’nda toplananlar, Anafartalar ve Kızılay caddelerinden bayraklarla Atatürk Anıtı’na yürüdü.

Yağmur altında gerçekleştirilen yürüyüşe Vali Yılmaz Arslan, Belediye Başkanı İsmail Ok, AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur, CHP Balıkesir Milletvekili Ergün Aydoğan, siyasi partilerin temsilcileri, sivil toplum örgütleri, esnaf temsilcileri, şehit aileleri, subay, astsubay, polis ve  öğrencilerin de aralarında bulunduğu yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği yürüyüşe katılan öğrencilere 2 bin balon dağıtırken, AKP, Ticaret Odası gibi kuruluşlar da bayrak dağıttı. Garnizon Komutanı Korgeneral Adem Huduti ile subay ve astsubaylar da Anıt’taki törende hazır bulundu. Valilik, Garnizon Komutanlığı ve Belediye’nin çelenklerinin sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı okundu.

Belediyeden 10 bin bayrak

? Mehmed Hakkı ÖZBAYIR , (DHA)

MANİSA Belediyesi, bugün 10 bin bayrak dağıtacak. Başkan Cengiz Ergün, kutlamaların coşkulu geçmesi için çabaladıklarını belirterek şunları söyledi: “Cumhuriyet Bayramı kutlama ve yürüyüş etkinlikleri çerçevesinde 10 bin bayrağı zabıtalarımız dağıtacak. Şehit ve gazilerimizin bize emaneti bayrağımızı cumhuriyet coşkusunda meydanlarda görmek istiyoruz. Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında tüm halkımızı alana bekliyoruz.”

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika Cumhuriyet Yürüyüşü İptali Krize Yol Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement