İkinci Ergenekon Davası - Son Dakika
Politika

İkinci Ergenekon Davası

İkinci Ergenekon Davası

Tema Vakfı'nın Kurucusu Hayrettin Karaca, Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ ile DSP İstanbul Milletvekili Hüseyin Mert ve Eski Milletvekili Uluç Gürkan da Ergenekon Davasını İzledi.

19.03.2010 23:30

TEMA Vakfı'nın kurucusu Hayrettin Karaca, Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ ile DSP İstanbul Milletvekili Hüseyin Mert ve eski milletvekili Uluç Gürkan da Ergenekon davasını izledi.

İkinci "Ergenekon" davasının bugünkü duruşmasında sanıkların talepleri alındı. Duruşmada söz alan tutuklu sanıklardan Ankara Zir Vadisi'nde bulunan mühimmatla ilgili Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde de yargılanan ve TSK'den ihraç edilen Mustafa Dönmez, Zir Vadisi'ne ait kendisinde bulunduğu iddia edilen kroki sonucu ele geçirilen mühimmatı polislerin koyduğunu söyledi.

Zir Vadisi ve Gölbaşı'nda kullanılmış, boşaltılmış mühimmat bulunmasına rağmen dolu gibi rapor düzenlendiğini ileri süren Dönmez, ekspertiz raporunun da polisi haklı çıkarabilmek için düzenlendiğini, mühimmat kullanılmış ve kayıttan silinmiş olmasına rağmen sağlam raporu verildiğini öne sürdü. Mühimmatla ilgili verilen kriminal raporların incelenmesini talep eden Dönmez, kendisine ait olduğu iddia edilen kroki üzerindeki parmak izlerinin de araştırılmasını istedi.

Eski Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek de "İddia var, delil yok. 15 aydır tutukluyum" diyerek tahliyesini istedi. Tutuklu sanık Tuncay Özkan da siyaset yasağı olmadığını ancak tutuklu olduğu için engellendiğini ifade ederek, kaçma ve delilleri karartma gerekçesiyle 19 aydır tutuklu olduğunu, bunun makul ve doğal karşılanamayacağını söyledi.

Eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç'in de izleyici olarak katıldığı duruşmada, sanıkların taleplerinin alınmasının ardından avukatlar beyanda bulunuyor.

Duruşmayı izlemek için gelen DSP İstanbul Milletvekili Hüseyin Mert ile cezaevine gelen eski milletvekili Uluç Gürkan, duruşma salonuna girişleri öncesi yaptığı açıklamada DSP adına duruşmaya geldiklerini söyleyerek "Sayın Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan'ın siyasi partilere çağrısı DSP kurullarında görüşülerek gerekli dayanışmanın gösterilmesi kararı alındı.

DSP, 1999-2002 yılları arasında adil yargılanma ve hukuk alanında yasalarda, çağdaş devlete ulaşılması için birçok değişiklikler yaptı. Bunun sonucunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde de (AİHM) Türkiye'nin sicilinde gelişme kaydedil ancak bu düzenlemelerin uygulanmasında ciddi sorunlar oldu. Bunun kanıtının ise son AİHM raporudur. AİHM raporuna göre Türkiye adil yargılanma hakkının ihlalinde birinci sırada yer aldı. Bu bizi kaygılandırıyor" dedi.

Kamuoyunda tutukluluğun cezaya dönüştüğü inancının olduğunu söyleyen Gürkan, sanıklarda da tutuklu yargılamanın kırgınlığı ve küskünlüğünün olduğunu belirtti.

Yine duruşmaya izleyici olarak katılan sümerolog Muazzez İlmiye Çığ da özellikle Özkan ve Balbay'ı dinlemek için geldiklerini belirterek, günümüzde devleti, Atatürk'ü savunmanın suç olarak algılandığını savundu. Hukukun önemine değinen Çığ, demokrasinin temelinin hukuk olduğunu dile getirdi. TEMA Vakfı'nın kurucusu Hayrettin Karaca da "moral olsun" diye duruşmaya geldiğini ifade etti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika İkinci Ergenekon Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement