"Kutlu Doğum Haftası" Programı Ankara Açılış Töreni (3) - Son Dakika
Politika

"Kutlu Doğum Haftası" Programı Ankara Açılış Töreni (3)

"Kutlu Doğum Haftası" Programı Ankara Açılış Töreni (3)

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Sevgili Peygamberimiz, kimseye yük olmazdı, aza kanaat ederdi, asla tamah etmezdi."

14.04.2013 00:41

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Sevgili Peygamberimiz, kimseye yük olmazdı, aza kanaat ederdi, asla tamah etmezdi. Ona göre gerçek zenginlik malın çokluğu değil gönül tokluğuydu. Devlet malını çalanların cenaze namazını kıldırmadı." dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından "Hz. Peygamber ve İnsan Onuru" temasıyla düzenlenen Kutlu Doğum Haftası etkinliğinin açılış töreni, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve eşi Selvi Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ile Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in katılımıyla Ankara Arena Spor Salonu'nda gerçekleşti.

Programda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Mustafa'nın (S.A.V) yeryüzünü şereflendirişinin 1442'nci yıldönümü kutlayarak, "Bu vesileyle bu ülkeyi büyük zorluklarla kuran Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimiz ve gazilerimiz de rahmetle anıyorum" dedi.

"Sevgili Peygamberimiz bir yetimdi, öksüzdü, halktan birisi gibiydi" diyen Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti: "Kendi işini kendi yapardı, kibirlenmezdi, büyüklenmezdi, mütevaziydi. Daha gençlik yıllarında, insanlık onuru mücadelesi vermeye başladı. Mekke'de zulüm görenlerin haksızlığa uğrayanların, güçsüz ve çaresizlerin haklarını korumak amacıyla 'Erdemliler Anlaşması'yla kurulan cemiyette yer aldı. Huzurunda heyecanlanan bir delikanlıya şöyle dedi: Arkadaş, rahat ol, ben kral değilim. Kureyş'ten ekmek yiyen bir kadının oğluyum.' Bu kadar rahat ve alçak gönüllü biriydi. Sevgili Peygamberimiz, kimseye yük olmazdı, aza kanaat ederdi, asla tamah etmezdi. Ona göre gerçek zenginlik malın çokluğu değil gönül tokluğuydu. Devlet malını çalanların cenaze namazını kıldırmadı. Ganimetten bir hırka yürütenin savaşta ölse dahi şehit olamayacağını bildirdi. Çünkü o kul hakkı yemenin vebalinin ne olduğunu çok iyi biliyordu. Hz. Muhammed, tevhid dininin peygamberi olarak, şirkin açığına da gizlisine de geçit vermedi. Allah ile kul arasına girilemeyeceğini, inancın kalpte olduğunu, kalplerde olacağını da ancak Allah'ın bileceğini buyurmuştur. Allah ile kul arasına girilemeyeceği O, her seferinde dile getirmiştir. Kadınları dövenlerin güzel ahlaklı olamayacağını açıklamıştır. En sevdiği kişilerin, en ahlaklı insanlar olduğunu belirtmiştir, insanları bir tarağın dişleri gibi eşit olduğunu, kimsenin kimseden üstün olamayacağını bütün kainata duyurmuştur. Hz. Muhammed haksızlık karşısında susmayı, dilsiz şeytanlık olarak görmüş ve açıklamıştır. Adaleti hep yüceltmiştir. Adaletli bir toplumun yaşayabileceğini görmüştür, adaletli bir toplumda insan onurunun korunabileceğine inanmıştır. 'Sizden öncekiler adaletsiz oldukları için helak oldular, sıradan insanlara cezayı uygulayıp ileri gelenlere uygulamazlardı' diyerek, adaletsizliğin bir toplumu nasıl yok ettiğini açıklamıştır. İnsan haklarıyla ilgili dünya tarihinde önemli bir yer tutan 'Veda Hutbesi'nde, insanların kanlarının, mallarının, hırslarının yani onurlarının, şeref ve haysiyetlerinin güvence altında olduğunu vurgulamıştır. İnsan onuruna o kadar önem vermiştir ki, karşılığında dünyayı verseler, bir insanın hoşlanmayacağı bir şeyle incinmesinin doğru olmayacağını ifade etmiştir. Hz. Muhammed, insan haklarında ayrımcılığa ve ötekileştirmeye karşıydı. Bir gün bir cenaze geçerken ayağa kalkmıştı. Cenazenin gayri müslim olduğunu söylediler. Bunun üzerine, 'insan değil mi' diyerek yanındakileri uyarmıştır. Çünkü insan, Allah'ın yarattığı en değerli varlıktır. Hz. Muhammed, Selmanı Farisi'nin özgürlüğüne kavuşabilmesi için de 300 fidan dikilmesine yardım etmiştir. Çünkü O, özgürlüğün timsalidir. Bedir Savaşı'nda öldürülen Mekkeli müşriklerin cesetlerini ortada bırakmamıştır. Onların defnine katılarak, düşman da olsa insan onurunun korunmasına özen göstermiştir." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika 'Kutlu Doğum Haftası' Programı Ankara Açılış Töreni (3) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement