MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, İç Güvenlik Paketi'nin 63 maddesinin, İçişleri Komisyonu'na geri verilmesine ilişkin, "MHP'nin Meclis Genel Kurulu'nda İçtüzük'ten kaynaklanan haklarını kullanarak yapmış olduğu etkili muhalefet sonuç doğurmuştur. Yapılması gereken bu tasarının tamamiyle Genel Kurul gündeminden çekilmesidir" dedi.
Halaçoğlu, partisinin Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu, Mersin Milletvekili Ali Öz ve Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan ile Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, İç Güvenlik Paketi'nin 63 maddesinin dün gece komisyona çekildiğini anımsattı.
Halaçoğlu, tasarının Genel Kurul'da görüşülmeye başlanmasından sonra AK Parti'li Meclis Başkanvekilleri tarafından anayasa, İçtüzük ve teammüllere aykırı olarak müzakere edildiğini ve muhalefetin İçtüzük'ten kaynaklanan hak ve yetkilerinin gasp edildiğini ifade etti.
Tasarının kabul edilen maddelerine ve maddelerin içeriğine değinen Halaçoğlu, AK Parti'nin bu tasarıyla ilgili kamuoyunda MHP'nin terörle ve uyuşturucuyla mücadeleye karşı çıktığı gibi bir algı oluşturmaya çalıştığını, ancak AK Parti'nin HDP ve PKK ile işbirliğinin ortaya çıkması ile bu çabasının boşa çıktığını iddia etti.
Halaçoğlu, HDP'nin komisyon çalışmaları sırasında da bu tasarıya muhalefet etmediğini savundu.
Dün Meclis'te bir görüşme gerçekleştiğini belirten Halaçoğlu, "En önemlisi dün Meclis'te gerçekleştirilen AKP-HDP görüşmesi, Başbakan Davutoğlu'nun Meclis'e gelip bu görüşmelerle ilgili bilgi alması sonrasında aynı gün İç Güvenlik Paketi'nin 63 maddesinin komisyona geri çekilmesidir" dedi.
AK Parti'nin tasarının 63 maddesini Genel Kurul gündeminden çekerken diğer milletvekillerinin rızasını alma ihtiyacı duymamasının dikkat çekici olduğunu ifade eden Halaçoğlu, şöyle devam etti:
"MHP'nin Meclis Genel Kurulu'nda İçtüzük'ten kaynaklanan haklarını kullanarak yapmış olduğu etkili muhalefet sonuç doğurmuştur. Yapılması gereken bu tasarının tamamiyle Genel Kurul gündeminden çekilmesidir. Bu tasarı komisyonda İçişleri ve diğer komisyonlar olarak başta anayasaya uygunluk açısından olmak üzere tüm yönleriyle ele alınmalı ve ondan sonra genel kurul gündemine gelmelidir."
Parti kapatmayı zorlaştıran anayasa teklifi
Halaçoğlu, gazetecilerin, parti kapatmayı zorlaştıran anayasa teklifine ilişkin bir soru üzerine, "Burada AKP'nin yapmak istediği aslında CHP'nin veya MHP'nin kapatılması bahanesiyle görüştüğü terör örgütünün temsilcileri olan siyasi partilerin kapatılmasını önleyecek bir önerge getirmiş olduğudur. Bu sebeple biz buna doğrudan karşı çıkıyoruz. Çünkü bu uzlaşma maddelerinin, 10 maddenin içerisinde yer alıyor" diye konuştu.
AK Parti ile HDP'nin görüşmesine ilişkin soru üzerine Halaçoğlu, görüşmenin ardından tasarının geri kalan maddelerinin çekildiğini yineleyerek, şunları kaydetti:
"Başbakan da geldi, burada bilgi aldı. 'İzleme komitesi oluşturuldu' deniliyor, Sayın Akdoğan 'oluşturulmadı' diyor. Ama şurası bir gerçek 2 kişi Kandil'e, 4 kişi de İmralı'ya gitmiştir. Aslında tasarının geri çekilmesi tamamen AKP-HDP anlaşmasının ötesinde bir şey değildir. 21 Mart'a kadar 10 maddeyle bağlantılı girişimler söz konusu olacaktır. Hepimiz göreceğiz bu konuda birtakım adımlar atılacaktır. Bu silahsızlanma anlamında değil ama Abdullah Öcalan'ın bahar kongresine katılıp katılmaması konusunda bize bir fikir verecektir."
Son Dakika › Politika › MHP Grup Başkanvekili Halaçoğlu Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?