Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "Türk Silahlı Kuvvetlerimizden bugüne kadar 3 bin 665 personel FETÖ terör örgütüyle irtibatlı olduğu için ihraç edilmiştir. Neticede toplam 16 bin 423 askeri öğrenci ile beraber değerlendirildiğinde 20 bin 88 kişinin Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişiği kesilmiştir" dedi.
Bakan Işık, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna Milli Savunma Bakanlığı bütçesi ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı bütçeleri hakkında sunum yaptı. Savaşlardan ve katliamlardan canlarını kurtarmak için kendi ülkelerinden kaçan çaresiz insanların karalardan ve denizlerden hemen her yolu denemek suretiyle daha güvenli ve müreffeh ülkelere erişmeye çabaladığını belirten Bakan Işık, "Sadece bu yıl içinde 11 Kasım tarihine kadar olan dönemde Akdeniz'de boğulan göçmen ve sığınmacı sayısı 4 bini geçmiştir. Bunların çok büyük bir bölümü Libya'dan İtalya'ya geçmeye çalışırken boğulan insanlardır. Ege Denizi'ndeki yasa dışı geçişleri kontrol altına almak için hem AB ile 18 Mart 2016 tarihinde vardığımız mutabakat hem de Deniz Kuvvetlerimiz ile Sahil Güvenlik ve jandarma unsurlarımızın olağanüstü çabaları sayesinde Ege'de daha fazla ölümlerin olmasını önledik. Bildiğiniz gibi, yaklaşık 2 milyon 750 bin Suriyeli ve 300 bin Iraklı ülkemizde misafirdir. Biz ülkemize sığınan bu insanları aslında bütün uluslararası camia adına misafir ediyoruz. Devletimizin bütçesinden bu amaçla yaptığımız faturalı harcamalar 13 milyar ABD Doları'nı buldu. Sivil toplum kuruluşlarımızın, belediyelerimizin, özünde asil ve fedakar milletimizin de katkılarıyla ülkemizdeki bu sığınmacılara şimdiye kadar yapılan yardımların toplamı 25 milyar ABD Doları'nı geçmiştir" ifadelerini kullandı.
"Dabık'ın kurtarılması mühimdir"
24 Ağustos 2016 tarihinde başlayan Fırat Kalkanı Harekatı'nı da bu çerçevede görmekte fayda olduğuna dikkat çeken Bakan Işık, şunları söyledi:
"Bu harekat sayesinde Cerablus, Er-Rai ve DEAŞ için büyük sembolik önem taşıyan Dabık'ın tarafımızdan da desteklenen Özgür Suriye Ordusu güçlerince kurtarılması mühimdir. Bu sayede toplamda bin 620 kilometrekareden daha büyük bir alan temizlenmiş olup, bu bölgedeki 202 meskun mahal artık özgürdür. Şimdi sırada El-Bab vardır. Bu harekat sırasında şehit olan 10 kahraman askerimize ve beraberce verilen bu mücadelede hayatını kaybeden ÖSO mensuplarına Allah'tan rahmet diliyorum. Gazileri minnetle selamlıyorum. Biz, Suriye'de ve Irak'taki her türlü senaryoya göre ihtimal planlamalarımızı titizlikle sürdürüyoruz. Bir yandan diplomasiyi azami ölçüde kullanarak ilgili bütün ülkelere görüşlerimizi ve önerilerimizi aktarıyor; diğer yandan her türlü ihtimale binaen askeri tedbirler de dahil olmak üzere bütün hazırlıklarımızı yapıyor, gerekli gördüğümüz önlemleri alıyoruz."
Sınır Fiziki Güvenlik Sistemi kurduklarını söyleyen Bakan Işık, proje kapsamında toplam 825 kilometre duvar yapılmasının planlandığını ve 269 kilometre duvar imalatının tamamlandığını belirtti. Işık, Fırat Kalkanı Harekatı'na ilişkin olarak, "DEAŞ unsurlarının hudut bölgemizden uzaklaştırılması ve burada PKK/PYD/ YPG dahil hiçbir terörist unsurun barınamayacağı terörden arındırılmış bir güvenli saha tesis edilmesi hedeflenmektedir. Böylece, aynı zamanda Suriyelilerin güven içinde yaşayabileceği bir alan tesis edilmiş olacak; burada iskan edilenlere hayatlarını insanca sürdürebilecekleri koşulları hazırlamak da mümkün hale gelebilecektir. Bu esasen çok uzun zamandan beri savunduğumuz bir husustur. DEAŞ teröründen ve diğer terör örgütlerinden arındırılan bu bölgeye dönüşler esasen başlamış bulunmaktadır. Cerablus, Er Rai ve Dabık halkı artık emniyet içinde normal yaşamına dönmektedir" dedi.
Irak'ta uzun zamandır istikrarsızlığın devam ettiğini kaydeden Bakan Işık, "Irak'taki bu ortam da tıpkı Suriye'de olduğu gibi DEAŞ ve PKK terör örgütlerinden kaynaklanan tehditleri büyütmüştür. Bu durum, haliyle ulusal güvenliğimiz açısından zaruret arz eden bazı tedbirlerin alınmasını gerekli kılmıştır. Bu arada koalisyon güçlerince desteklenen Irak ordusu ve Güvenlik Kuvvetleri tarafından 17 Ekim tarihinden itibaren icra edilmeye başlanan Musul operasyonunun nasıl yürütüleceği de bölgemizin geleceği açısından büyük önem taşımaktadır. Musul'un veya Tel Afer'in DEAŞ'tan temizlenmesinden belki daha da önemli olan husus, Musul'un bilahare nasıl ve kimler tarafından yönetileceği meselesidir. Başika'da bugüne kadar Musul'un 4 bine yakın yerli unsuru eğitilmiş olup, bu insanlar kendi vatanları olan Irak'ın toprak bütünlüğüne ve birliğine karşı en büyük tehditlerden birisini teşkil eden DEAŞ terörüne karşı mücadele etmektedir. Bunu gayet iyi bilen DEAŞ terör örgütü, Başika'daki kampımıza bunun için saldırmıştır. Ancak her defasında gereken cevabı almış, neticede 700'den fazla DEAŞ teröristi Başika'daki kuvvetler sayesinde etkisiz hale getirilmiştir. Ninova Muhafızları olarak bilinen bu unsurlardan yaklaşık 3 bini Peşmergeler'le birlikte halen Musul operasyonuna katılmaktadır. Ninova Muhafızları'nın Musul operasyonu tamamlandıktan sonra da şehrin güvenliğinin sağlanmasında ve idaresinde önemli bir rolü olacağına inanıyoruz" diye konuştu.
"Türk Silahlı Kuvvetlerimizden bugüne kadar 3 bin 665 personel ihraç edilmiştir"
Bakan Işık, askeri okullara ilişkin olarak ise şunları söyledi:
"Kara ve Deniz Harp Okullarının 1, 2 ve 3'üncü sınıflarına üniversitelerin uygun bölümlerinden öğrenci temini yapılması, Astsubay Meslek Yüksek Okullarının 1'nci sınıflarına yüksekokulların uygun bölümlerinden öğrenci temini yapılması planlanmaktadır. TSK'nın personel ihtiyacını karşılamak maksadıyla bin 322 subay, 3 bin 547 astsubay, 7 bin 159 uzman erbaş ve 11 bin 907 sözleşmeli erbaş/er alınması, ayrıca Harp Okullarına 3 bin 491 ve meslek yüksekokullarına bin 811 öğrenci alımı yapılması planlanmaktadır. Bununla birlikte 411 astsubayın subaylığa, 511 uzman erbaşın astsubaylığa geçişi olmak üzere toplam bu yıl içerisinde 30 bin 159 personelin temini düşünülmektedir. Bu çerçevede Özel Kuvvetler Komutanlığına dış kaynaktan muvazzaf subay ve astsubay personel alımı faaliyetleri kapsamında 1 Kasım 2016 tarihinde başlayan başvurularda şu ana kadar 6 bin 129 subay adayı ve 11 bin 368 astsubay adayının müracaat etmesi vatandaşlarımızın ordusuna sahip çıkma arzusunun önemli bir göstergesidir. Harp Akademilerinin kapatılması ve askeri okullardaki eğitim hizmetleri görevinin Bakanlığımıza verilmesi nedeniyle Bakanlığımız bünyesinde kurmay subay yetiştirmek ve lisansüstü eğitim vermek amacıyla teşkil edilecek enstitüler ile Kara, Hava ve Deniz Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokullarından müteşekkil olmak üzere Milli Savunma Üniversitesi kurulmuş, üniversitenin rektörü Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından seçilerek görevine başlamıştır. Rektör yardımcıları, enstitü müdürleri, dekanlar ve diğer yönetici kadroları Milli Savunma Bakanınca atanacaktır. Üniversitenin hazırlık sürecini müteakip 2017-2018 eğitim ve öğretim yılında tüm birimleriyle faaliyete geçmesi planlanmaktadır. Türk Silahlı Kuvvetlerimizden bugüne kadar 3 bin 665 personel FETÖ terör örgütüyle irtibatlı olduğu için ihraç edilmiştir. Neticede toplam 16 bin 423 askeri öğrenci ile beraber değerlendirildiğinde 20 bin 88 kişinin Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişiği kesilmiştir. Ayrıca 2 bin 855 personelin de soruşturma işlemleri devam etmektedir." - ANKARA
Son Dakika › Politika › Milli Savunma Bakanı Işık, Plan ve Bütçe Komisyonunda Konuştu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?