Orta Afrika ve Mali Tezkeresi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika
Politika

Orta Afrika ve Mali Tezkeresi TBMM Genel Kurulu'nda

CHP'li Loğolu: "Dünyadaki olaylara din ve mezhep temelinde yaklaşmayı bırakın" MHP'li Erdem: "Kimin peşine takılarak asker gönderdiğimiz ve kime hizmet ettiğimizi iyi bilmeliyiz" HDP'li Kaplan: "Oraya TSK gidecekse kendi çocuklarınızı gönderin"

20.11.2014 18:24

TBMM Genel Kurulu'nda, TSK'nın; AB'nin, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali'de icra ettiği harekat ve misyonlar kapsamında yurt dışına gönderilmesi için bir yıl süreyle izin verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi görüşüldü.

Tezkere üzerinde ilk sözü alan CHP Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu, 5 milyon nüfuslu dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Orta Afrika Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını ilan ettiği 1960 yılından bu yana darbelerin düzenli hale geldiğini, ülkedeki paylaşım ve yönetim sorunlarının son yıllarda Müslüman ve Hristiyan gruplar arasında bir savaşa dönüştüğünü anlattı.

Ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 15'ini oluşturan Müslümanların ağırlıkta olduğu bir grubun, Mart 2013'te darbe yaparak kurduğu yönetime nüfusun yarısını oluşturan Hristiyanların şiddetle karşılık vermesiyle ülkedeki savaşın etnik temizlik ve soykırım boyutuna tırmandığını kaydeden Looğlu, uluslararası toplumun duruma el koymak zorunda kaldığını ifade etti.

Fransa, Afrika Birliği, BM ve AB'nin savaşı durdurmak ve barışı sağlamak için ülkeye asker gönderdiğine işaret eden Loğoğlu, Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki şiddetin sonlandırılması için Türkiye'nin katkıda bulunmasına onay veren tezkereye CHP olarak olumlu oy vereceklerini söyledi. Loğoğlu, "Bu yetkiyi verirken Hükümet'e bir de uyarıda bulunmak istiyoruz. Dünyadaki olaylara din ve mezhep açısından yaklaşma adetinizi bırakın. Bu yaklaşımlar toplumları bölüyor, dinler ve mezhepler arası gerginlikleri artırıyor, çatışmaları körüklüyor. İnsanlara eşit davranın. Sadece Müslümanların değil, bütün insanların hamisi olun" dedi.

Tezkere'nin ikinci bölümünü oluşturan Mali konusuna da değinen Loğoğlu, Orta Afrika Cumhuriyeti gibi Fransız kolonisi olan ve 1960 yılında bağımsızlığına kavuşan Mali'nin, etnik ve dinsel çatışmalar nedeniyle parçalanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu, iç savaş ve terör nedeniyle coğrafi olarak fiilen ikiye ayrıldığını söyledi. Mali'de bugün insani bir felaket yaşandığını belirten Loğoğlu, CHP olarak Mali'de BM'den aldığı yetkiyle faaliyet gösteren AB misyonlarına katkı verilmesini olumlu karşıladıklarını söyledi.

Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali'de meydana gelen gelişmeler ve uluslararası toplumun iki ülkeye yaklaşımının CHP ve AK Parti'nin izledikleri dış politikaların farklarını ortaya koyduğunu belirten Loğoğlu, "El Kaide bağlantılı örgütlerin güçlendiklerinde dünyayı ne hale çevirebilecekleri Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nin bugününe bakarak anlaşılabilir. Hiç kimse Orta Afrika ve Mali'deki gelişmeleri ümmetçi kalkışma fırsatı olarak görmemeli. Yükselen küresel terör, insani felaket ve bölgedeki devletlerin toprak bütünlükleri ve egemenliklerinin korunması uluslararası toplumun temel öncelikleridir" dedi.

-"İşbirliği yaptıklarımızın bizimle ortak paydası yok"

MHP Grubu adına konuşan Ankara Milletvekili Mustafa Erdem, batılı güçlerin Afrika'ya ne götürdüğünün irdelenmesi gerektiğini belirterek, "Bugün Afrika'da medeniyet, insanlık, değerler toprağa düşmüştür. Medeniyet adına kullanılan tek şey kardeşin kardeşi katlettiği silahlardır. Bu silahları oraya gönderenlerin Afrika'ya ilişkin hesapları nedir? Afrika; Çin, AB ve ABD'nin aslan sofrasında pay ettikleri konuma düştükçe göndereceğimiz vatan evlatları küresel çıkarlara mı hizmet edecek?" dedi.

Yurt dışına asker gönderme uygulamalarının sorgulanması gerektiğini savunan Erdem, "Kimlerin peşine takılarak gittiğimiz ülkelerde hangi insani değerleri kurtardık? Afganistan'a, Somali'ye, Afrika'ya asker gönderdik de hangi yarayı iyileştirdik? Kimin peşine takılarak asker gönderdiğimiz ve kime hizmet ettiğimizi iyi bilmeliyiz" görüşünü ifade etti.

Suriye Tezkeresi'ne işaret eden Erdem, milletin iradesinin Peşmergeye peşkeş çekildiğini savundu. "Devlet statüsü kazanmamış, BM'ye üye olmamış, Türkiye'den başka bir ülke tarafından adam yerine konmamış olan Kuzey Irak askerlerini Kobani'ye gönderdi mi, göndermedi? Eğer bu milletin iradesi bizim namus ve şerefimizse, askerler namus ve şerefimizse, herkese millet adına aldığı kararları tartmalı" diyen Erdem, Suriye Tezkeresi ile kime hizmet edildiğini sordu.

Afrika'nin kendileri için en az batı kadar önemli olduğunu kaydeden Erdem, gönderilecek askerlerin akıbetlerinin korunamayacağı, haklarının savunulamayacağı, küresel  güçlere hizmet edileceği endişesini taşıdığını söyledi. Türkiye'nin sadece Afrika'da, Avrupa'da ve daha çok Ortadoğu'da olması gerektiğini belirten Erdem, "Biz buradan Tezkere çıkardık Filistin, Filistin dedik sonuçta ne katkı sağladı onlara, gözyaşları dindi mi, İsrail baskısı bitti  mi? Suriye'de Beşar Esad gitti mi? Hani işbirliği yaptıklarımız nerede? İşbirliği yaptıklarımızın bizimle ortak paydası yok. Türkiye Cumhuriyeti, küresel bir gücün oyuncağı olmaktan çıkmalı. Meclis'in vereceği karar Türk milletinin onur ve itibarı açısından Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali'ye değil, uluslararası taşeron  durumunda olan bütün alçakları kahretmeli" diye konuştu.

-"Kendi çocuklarınızı gönderin"

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise kendileri dışındaki üç partinin de tezkereye evet diyeceklerini belirterek, "Size önerim oraya TSK gidecekse önce çocuklarınızı gönderin, bedelinin peşinde kimse koşmasın. Hollanda Kralı, İngiltere Kralı, Genelkurmay Başkanı, Afganistan'a, Pakistan'a oğlunu asker olarak gönderiyordu. Burada generallerin, siyasilerin, zenginlerin çocukları bankamatik tezkere alıp hamaset nutukları atıyor. Yazık" dedi.

Kimsenin hamaset nutukları atmamasını isteyen Kaplan, "Birileri istediği için mi, inandığım için mi, dış politikam için mi gidiyorum? AB'nin neresindesiniz? 3. dünya küresel finans krizinin sancıları yaşanıyor. Siz çizilen bu hudutlar içinden çıkıp neo yayılmacı politika izleyerek küresel güç olacağınızı sanıyorsunuz, milletin evladı, parası ve kanıyla... 30 milyon insan açlık sınırının, 20 milyon da yoksulluk sınırının altında. Türkiye'nin yüzde 1'i zengin; bunlardan biri Somali, Afganistan, Sudan'a, Beyrut'a gitti mi asker olarak? Gitmedi. Dün Ermenek'te maden ocağında kalan çocuğunu defneden babanın halini gözünüzün önüne getirin. Lastik ayakkabıları yırtık babanın cenaze başındaki duruşunu getirin. İşte o evlatları göndermek istiyorsunuz. Sizin küresel yayılmacı anlayışınız budur. HDP buna şiddetle karşı çıkacak ve evlatlarının yanında duracaktır" diye konuştu.

İnsani yardımların hiçbirinin karşısında olmadıklarını dile getiren Kaplan, "Yeter ya... Ortadoğu'nun jandarması dedik, şimdi Orta Afrika'nın jandarmalığını bize yüklemek istiyorlar. Bu ülkenin evladını, askerini, yoksul evladını pazarlamayın. NATO içinde mecbur mu, emir kulu mu Türkiye? Birbirimizi kandırmanın gereği yok. Türkiye'yi büyük tehlike bekliyor. Küresel güç olamazsınız" dedi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Orta Afrika ve Mali Tezkeresi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement