Prof. Dr. Adem Apak: Müslümanlar İsrail'e karşı tek vücut olmalı - Son Dakika
Politika

Prof. Dr. Adem Apak: Müslümanlar İsrail'e karşı tek vücut olmalı

Bursa'da düzenlenen 'Kudüs ve Biz' panelinde konuşan Prof. Dr. Adem Apak, Müslümanların tek bir vücut olması halinde Kudüs'ün tekrar Müslümanların hakimiyetine geçeceğini belirtti. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise devletin gerekli diplomatik adımları attığını ve sonuçlarını göreceğimizi söyledi.

25.10.2023 09:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Prof. Dr. Adem Apak: "Müslümanlar İsrail'e karşı tek vücut olmalı"

"Müslümanlar tek bir vücut olursa, Kudüs tekrar Müslümanların hakimiyetinde olacak"

Başkan Aktaş: "Devletimiz gerekli diplomatik görüşmeleri sürdürüyor"

BURSA - Bursa'da "Kudüs ve Biz" temalı panel gerçekleştirildi. Panel öncesi İsrail- Filistin savaşı hakkında konuşan Prof. Dr. Adem Apak, "Müslümanlar tek bir vücut olursa, Kudüs tekrar Müslümanların hakimiyetinde olacak" dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Tayyare Kültür Merkezi'nde "Kudüs ve Biz" temalı panel gerçekleştirdi. Panele konuşmacı olarak Prof. Dr. Adem Apak, Prof. Dr. Muhammed Tarakçı, Dr. Erkan Aydın ve Ortadoğu Araştırmacısı Ahmet Faruk Asa katıldı. Panel öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Adem Apak, Filistin'in en huzurlu yaşadığı dönemin Müslümanların hakimiyetinde olduğu dönem olduğunu belirterek, tüm Müslümanların birbirleri ile aralarındaki çatışmaları kaldırıp tek vücut halinde hareket etmesi gerektiğinin altını çizdi. Panelin açılış konuşmasını yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise Türkiye'nin gerekli diplomatik adımları attığını belirterek, "İlerideki günlerde bunların karşılığını hep beraber göreceğiz" dedi.

"Müslümanlar tek bir vücut olursa, Kudüs tekrar Müslümanların hakimiyetinde olacak"

Bölgenin en huzurlu dönemini Müslümanların hakimiyetinde geçirdiğini belirten Prof. Dr. Adem Apak, "Kudüs'ün tarihine baktığımızda, ne zaman Müslümanlar kendi aralarında bölgesel, mezhebe dayalı veya siyasi sebeplerle parçalanmışlık yaşadılarsa bu coğrafya huzur ve güvenini kaybetmiştir. Nitekim 1099 yılında Haçlı Seferleri gerçekleştirildiğinde, İslam dünyası tam bir parçalanmışlık içerisindeydi. Bu sebeple bundan istifade eden Haçlılar Anadolu'yu bir baştan bir başa işgal etmek suretiyle Urfa'da, Antakya'da ve Kudüs'te haçlı devletleri kurabildiler. Bu onların gücü ile alakalı bir şey değil, Müslümanların parçalanmasıyla alakalı bir durum. Ama 88 yıl sonra, 1187 yılında Selahaddin Eyyubi'nin uzun uğraşları önce Müslümanları birleştirdi, ortak bir güç haline getirdi ve daha sonra Kudüs'ün Müslümanlar tarafından fethedilmesini temin etti. Tarihe baktığımızda gerek Müslümanların gerekse diğer din mensuplarının bu coğrafyada huzur ve sükun içerisinde yaşadıkları dönem sadece Müslümanların hakim olduğu birlik ve bütün olduğu dönemdir. O nedenle Müslümanlar şu veya bu gerekçeyle aralarındaki çatışmaları ortadan kaldırarak tek bir vücut halinde hareket ederlerse Kudüs tekrar Müslümanların hakimiyetinde olacak ve tekrar huzur ve sükunun merkezi olacaktır" şeklinde konuştu.

"Devletimiz gerekli diplomatik görüşmeleri sürdürüyor"

Türkiye'nin gerekli diplomatik adımları attığını söyleyen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Nur Aktaş ise, "Ben bu bir iki haftalık süreçte öğrencilerle buluştum. Farklı vatandaş grupları ile bir araya geldim. Sunumumun sonunda konu Filistin değildi ama girizgahta hep Filistin ile alakalı kanaatlerimi söyledim. 'İsrail katildir, lanetliyorum' dedim. Akabinde söz alan kardeşlerimiz oldu. Kimisi 'kınamakla artık yetinmeyelim, niye biz Filistin'e girmiyoruz' dedi. Kimi kardeşlerimiz de üzülerek söylüyorum, 'bize ne Filistin'den' dedi. Özellikle genç kesimde çok ciddi bu kanaatte olan insan gördüm. Sivil toplum kurum ve kuruluşlarımız bu hassasiyeti ortaya koymak adına sağ olsunlar farklı etkinlikler yapıyorlar. Bu bazen bir sabah namazı buluşması, bazen de bir protesto gösterisi oluyor. İşte onlardan bir tanesini bu akşam burada gerçekleştiriyoruz. Dün akşam Filistinli kardeşlerimizin derneği var, ben de oradaydım. 60'lı yaşlarında bir kardeşimiz vardı. Ailesinden 18 kişi öldürülmüş. Bazılarının Türkçeleri de var ama dertlerini daha iyi anlatabilmek için Arapça konuşuyorlar. 5-6 kardeşimiz söz aldı. Özetle hepsinin söylediği şey 'Biz Müslüman ülkelerin hiçbirinden herhangi bir şey beklemiyoruz. Sadece ve sadece bu noktada Türkiye'nin doğru adımlar atacağına inanıyoruz ve artık ne yapılması gerekiyorsa Cumhurbaşkanımız yapsın' gibi bir düşünce içerisindeler. Şundan emin olabilirsiniz, devletimiz gerekli diplomatik görüşmeleri sürdürüyor. Kimse bunu ne kadar hissediyoruz, ne kadar yaşıyoruz diye düşünmesin. İlerideki günlerde bunların karşılığını hep beraber göreceğiz" dedi.

Prof. Dr. Adem Apak: Müslümanlar İsrail\'e karşı tek vücut olmalı
Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Prof. Dr. Adem Apak: Müslümanlar İsrail'e karşı tek vücut olmalı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement