CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Soma'daki maden faciasına ilişkin açıklamasında, "Bunun yapısında, fıtratında olan şeyler" ifadesini eleştirerek, "21. Yüzyılda, ölüm madenciliğin fıtratından çıktı. Ama aldığı oyun sorumluluğunu yerine getirmeyen onurlu siyasetçinin görevinden istifa etmesi, siyasetin fıtratında hala duruyor" dedi.
Öztrak, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar ve AK Parti milletvekillerinin, Soma'da facianın meydana geldiği maden şirketine karşı toleranslı davrandıklarını savunarak, "Madenleri işleten firma ile AKP arasında bir bağ mı var?" diye sordu.
Facianın ardından yaşanan karmaşanın felaketin bilançosunu artırdığını ileri süren Öztrak, madende kaç kişinin bulunduğunun bile uzun süre cevapsız kaldığını söyledi.
Türkiye'de sendikalı bir madencinin ortalama günlük yevmiyesinin 27 dolar olduğunu belirten Öztrak, ABD'de bu rakamın 260 dolara kadar çıktığını ifade etti. Öztrak, ABD'de yaşamını yitiren madenci sayısının, Türkiye'nin 361'de biri kadar olduğunu vurguladı.
Uluslararası Çalışma Örgütü'nün, "Madenlerde Güvenlik ve Sağlık" protokolünü imzalayan ülkeler arasında Türkiye'nin olmadığını Öztrak, "Bu protokol madenlerde güvenliği sağlama ve işçi sağlığını koruma konusunda işverene olağanüstü sorumluluklar yüklüyor. Buna uyabilmek için ciddi teknolojik yatırım ve denetim gerekiyor. Bu protokole imza atılsa ve gereği yerine getirilseydi belki Soma'dan kömür çıkaran firma, maliyetini ton başına 24 dolara indiremeyecekti ve 302 can da bugün aramızda olacaktı. Bu protokole neden imza atılmadığını hükümet açıklamak zorundadır" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan'ın, "yitirilen canları meşru göstermek için" Türkiye'yi 150 yıl öncesinin İngiltere'si, 100 yıl öncesinin ABD'si ile kıyasladığını belirten Öztrak, "Teknolojiyle, etkin denetimle Almanya'da olduğu gibi zaiyatın sıfıra indiği indirilebileceğini bile bile 'ölüm, madenciliğin fıtratında var' dedi. Ben Başbakan'a şunu hatırlatmak isterim: 21. Yüzyılda, ölüm madenciliğin fıtratından çıktı. Ama aldığı oyun sorumluluğunu yerine getirmeyen onurlu siyasetçinin görevinden istifa etmesi, siyasetin fıtratında hala duruyor" dedi.
Öztrak, madenlerde bu tür felaketlerin bir daha yaşanmaması için gereken bütün adımların atılması gerektiğini ifade etti. Yaşamını yitiren madencilerin ailelerine gerekli desteklerin sağlanması gerektiğini de belirten Öztrak, söz konusu madencilerin ailelerinin borçlarının devlet tarafından üstlenilmesini, ailelerde işsiz olanlara iş olanağı sağlanmasını istedi.
Öztrak, vatandaşı borca batırıp işyerlerine zimmetleyen, maliyetleri işçinin güvenliği pahasına kısan ekonomik düzen değişmedikçe bu kazaların son bulmayacağını savundu.
Başbakan Erdoğan ve beraberindeki kişilerin vatandaşlara yönelik tavrına ilişkin iddialara değinen Öztrak, "Erdoğan'ın vatandaşların üzerine yürümesini, tartaklamasını, hakaret etmesini, Özel Kalem Müdür Yardımcısı'nın yere düşen vatandaşı tekmelemesini içimize sindirmemiz mümkün değil" diye konuştu. Öztrak, söz konusu iddialarla ilgili bir soru üzerine, " (İsrail dölü) ifadesi nefret suçudur. Eğer doğruysa, tam olarak tespit edilememiş herhalde ama duyuluyor. Eğer, 'tape, montaj, dublaj' demezse, bu ülkenin Başbakanı nefret suçu işlemiştir" ifadelerini kullandı. - TBMM
Son Dakika › Politika › Soma'daki Maden Faciası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?