CHP'nin Türkiye'deki yargı sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla verdiği araştırma önergesinin bugün görüşülmesi önerisi kabul edilmedi.
CHP, Danışma Kurulunun toplanamaması nedeniyle araştırma önergesinin görüşülmesi önerisini Genel Kurul'a taşıdı.
Partisinin önerisi hakkında konuşan CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner, birkaç gün önce Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay başkanlarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rize'de çay toplama etkinliğine katıldığını belirterek, bunun yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının önündeki en büyük tartışma başlıklarından birisini oluşturduğunu söyledi.
Yargıdaki cemaatçi kadrolaşmanın gözardı edilemeyeceğini ve bununla mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Cihaner, "Ancak bugüne kadar izlenen mücadele yöntemi sorunu çözmekten ziyade daha fazla çetrefil hale getirmeye başladı." diye konuştu.
Cihaner, yargı personelinin de yıllardır çözülemeyen sorunları olduğunu bunların başında ise atama sorununun geldiğini ifade etti.
MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, yargının en fazla tartışılan alanların başında geldiğini belirtti. Parsak, Cumhuriyet tarihi boyunca idareye karşı açılan davalarla, AK Parti iktidarı döneminde açılan dava sayısının aynı olduğunu savundu.
HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ise Türkiye'de yargının hiçbir zaman tarafsız ve bağımsız olmadığını ileri sürdü. Kerestecioğlu, "Vatandaşların yargıya bu kadar güvenmediği hiçbir dönem olmadı. Bugün de bu ülke bir siyasi davalar tarlasıdır. Binlerce Kürt siyasetçi sadece siyaset yaptığı için yargılanıyor." dedi.
"Ciddi düzenlemeler yapıldı"
AK Parti Nevşehir Milletvekili Murat Göktürk, avukatlık yaptığı dönemde Türkiye'nin birçok yerinde adliye binalarının yargılamaya yakışmayacak bir halde olduğunu, kendilerinin ilk iş olarak bu konuda çok ciddi çalışmalar yaptıklarını hatırlattı.
Göktürk, ortalama dava sürelerine bakıldığı zaman ne kadar mesafenin kat edildiğinin ortaya çıkacağını belirterek, "AK Parti iktidarı döneminde yapılan reformlara bakıldığı zaman özgürlükler ve demokrasi lehine ciddi düzenlemeler yapıldı." diye konuştu.
Teröre destek vermekle siyaset yapmanın aynı şeyler olmadığını vurgulayan Göktürk, siyasetin ülkenin geleceği, hayrı ve menfaatleri için yapıldığını, terör destekçisi şeklinde faaliyette bulunanların bunun sonuçlarına da katlanacağını söyledi.
CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.
Son Dakika › Politika › TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?