TBMM Başkanı İsmail Kahraman, "Çok şükür ki darbeler tarihe gömülmüştür ve darbe dönemleri kapanmıştır. Güçlü bir demokrasimiz vardır, aydınlık bir geleceğimiz vardır. Meclisimiz bütün meseleleri çözmeye, karşılaşılacak her türlü zorluğu göğüslemeye ve çözüm üretmeye muktedirdir." dedi.
TBMM Genel Kurulu, Kahraman başkanlığında toplandı.
Kahraman, gündeme geçmeden önce yaptığı konuşmada, 27 Mayıs 1960 darbesinin yıl dönümü olduğunu hatırlattı. Bugünün anayasanın ve parlamentonun askıya alındığı talihsiz bir gün olduğunu belirten Kahraman, "Yassıada duruşmaları neticesinde ilerleyen süreçte, Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu, Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın idam edildiği ve milletvekillerinin müebbet veya mahkumiyetlerine karar verilen kara bir gündür." değerlendirmesinde bulundu.
Bugüne gelinceye kadar teşebbüste kalan veya gerçekleşen bazı darbelere maruz kalındığını hatırlatan Kahraman, "Çok şükür ederiz ki darbeler tarihe gömülmüştür ve darbe dönemleri kapanmıştır. Güçlü bir demokrasimiz vardır, aydınlık bir geleceğimiz vardır. Meclisimiz bütün meseleleri çözmeye, karşılaşılacak her türlü zorluğu göğüslemeye ve çözüm üretmeye muktedirdir. Toplumu ayrıştıran ve demokrasimizi sekteye uğratan bu tür darbeleri kınıyoruz." ifadelerini kullandı.
Necip Fazıl Kısakürek'in dün ölüm yıl dönümü olduğunu da hatırlatan Meclis Başkanı Kahraman, Kısakürek'i andı. Kısakürek'in, fikriyle, kalemiyle, ülkenin milli manevi değerlerine saygısıyla, büyük emekleri olduğunun altını çizen Kahraman, "Bir kısa şiirini nakletmek istiyorum; 'Veren de o/ Alan da o/ Nedir senden gidecek?/Telaşını görende can senin zannedecek.' Bütün hizmet verenlerden, ülkemize hizmeti olanlardan Allah razı olsun." diye konuştu.
Kahraman, AK Parti Grup Başkanvekilliklerine seçilen Mustafa Elitaş ve Mehmet Muş'a da başarı diledi. Kahraman daha sonra grup başkanvekillerine söz verdi.
-"Her türlüsüne karşıyız"
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da 27 Mayıs'ta Türk demokrasi tarihinin kesintiye uğratıldığını söyledi.
Akçay, "Biz MHP olarak darbelerin her türlüsüne karşıyız. Bu konudaki şiarımız şudur; en kötü demokrasi en iyi darbeden daha iyidir. Hukukun üstünlüğünü esas alan hürriyetçi demokrasi bizim yönetim anlayışımızdır. Bugün darbeler sadece tankla, topla, tüfekle yapılmıyor. Bugün darbeler, üniformasızların vesayet darbesiyle devam etmektedir. Meşru ve hukuki yönetimler darbelerle al aşağı edilebilmektedir. İster saraydan gelsin, ister kışladan gelsin MHP, Türkiye'nin demokratik gelişimini sekteye uğratacak her türlü darbeye karşıdır." dedi.
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de 27 Mayıs darbesinin Türkiye demokrasi tarihinde karanlık bir sayfa olduğunu vurguladı. O dönem Demokrat Parti'nin önde gelen bütün kadrolarının tutuklandığını ve yargılandığını hatırlatan Baluken, şöyle konuştu:
"Yassıada yargılamalarında hiçbir hukuki teamüle uyulmadığı bütün Türkiye ve dünya kamuoyunun malumudur. O dönem verilen birçok idam cezasıyla ilgili üçü infaz edilmiş, dönemin başbakanı Adnan Menderes ve yine bakanlar Fatih Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan, ülke demokrasi tarihimize utanç verici, kara bir leke olacak şekilde yaşamını yitirmiştir. 27 Mayıs darbesi, Türkiye siyasi hayatında, siyaseti dizayn ve siyasi ortamı iktidarın hedefleri ve çıkarları dahilinde dizayn etme geleneğinin bir kilometre taşıdır."
Baluken, darbenin yıl dönümünde dün toplanan MGK sonrası "HDP'ye had bildiren" bir açıklama yapıldığını da belirterek, "bunu kabul edilemez bulduklarını ve kınadıklarını" söyledi.
-"Üç aşağı beş yukarı aynı şeydir"
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da bugüne kadar parlamenter sisteme 6 müdahale olduğuna dikkati çekerek, "CHP olarak gerek parlamenter sisteme, gerek Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerine yönelik bu tarz askeri ya da sivil, silahlı ya da silahsız, hiçbir demokrasi dışı müdahaleyi kabul ve tasvip etmemiz mümkün değildir." ifadesini kullandı.
"CHP için 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat, 27 Nisan ve 4 Mayıs üç aşağı beş yukarı aynı şeydir." değerlendirmesini yapan Altay, parlamenter demokratik sisteme yapılan bütün müdahaleleri şiddetle kınadıklarını kaydetti.
-"Allah'a şükür bugün kutlanmıyor"
AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, 27 Mayıs darbesinin üzerinden 56 yıl geçtiğini vurgulayarak, halkın oylarıyla seçilen bir hükümetin, ordunun içinden çıkmış bir çete tarafından yerlerinden indirilip yargılandıklarını söyledi. Bu utanç verici olayın daha da utanç verici bir şekilde yıllarca bayram olarak kutlandığını dile getiren Bostancı, şöyle konuştu:
"Allah'a şükür bugün öyle kutlanmıyor. 27 Mayıs'ın önemli özelliklerinden birisi, kendinden sonra yeni darbelere zemin hazırlaması, Madanoğlu'nun cunta girişimi, peşinden 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat bütün bunları biliyoruz. 27 Nisan girişimini biliyoruz. Esasen 27 Mayıs ve sonrasında siyasetin de ayarlarının bozulduğunu söyleyebiliriz. Çeşitli yerlerde memleketi idare etmek isteyenler halkın gözüne bakmak, halktan irade almak yerine, Türkiye'nin yeni efendileri olarak gördükleri bu insanların gözlerine bakarak iktidar olabileceklerini zannettiler. Böyle bir gelenekte oluştu ama Allah'a çok şükür, 15 yıldır bu ülkede bütün vesayetçi yapılar kırıldı. Herkes gözünü halka çevirdi."
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Alman Parlamentosunun, Haziran ayında, "1915 olaylarını benimsemeye" yönelik bir önergenin oylanacağını belirterek, TBMM'nin ortak deklarasyonla iradesini ortaya koymasını istedi.
Kahraman, Vural'a, "Dışişleri Bakanlığımız ve TBMM Dışişleri Komisyonumuz gereken çalışmaları yaptıklarını ilettiler. Gayret, çalışma devam ediyor. Bir yanlışlığa inşallah meydan verilmeyecek." karşılığını verdi.
Son Dakika › Politika › TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?