TBMM Genel Kurulunda söz alan siyasi partilerin grup başkanvekilleri Yenikapı'daki "Demokrasi ve Şehitler Mitingi"ne katılan halkın, darbelere karşı milli iradeyi ortaya koyduğunu ve demokrasiye sahip çıktığını dile getirdi.
TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Pervin Buldan başkanlığında toplandı.
Genel Kurulda gündem dışı söz alan AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin yaptığı konuşmada, darbecilerin boy hedefinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu belirtti.
Darbeye karşı direnenleri kutlayan Petek, darbecilere karşı hep birlikte şanlı bir direniş gösterildiğini ve ülkenin istikbalinin kurtarılarak, demokrasiye sahip çıkıldığını vurguladı.
Yenikapı'daki mitingin ise yeni bir uzlaşmaya kapı araladığını belirten Petek, Cumhuriyet'e, demokrasiye, bayrağa, ezana ve vatana sahip çıkmaya devam edilmesi, demokrasi ve hukuk devleti ilkelerinden taviz verilmemesi, devlet kurumlarında liyakatın temel kriter olarak dikkate alınması gerektiğini söyledi.
FETÖ soruşturması kapsamında kapatılan üniversitelerdeki öğrencilerin sorunlarına ilişkin konuşan CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım ise kapatılan 15 üniversitede toplam 56 bin 703 öğrencinin öğrenim gördüğünü anımsatarak, bu öğrencilerin başka üniversitelere yerleştirilmesi konusundaki mağduriyetlerin giderilmesini istedi.
Bu öğrencilerin bazılarının askere çağrıldığını ve burslarının kesildiğini belirten Yalım, bu kişilerin toplu ulaşım kartlarının da kapatıldığını ve alanlarıyla ilgili olarak da stajlarına başlayamadıklarını söyledi.
YÖK'ün bu öğrencilerin durumunun netleştirilmesini isteyen Yalım, kapatılan üniversitelerin bir an önce kamu üniversitesine dönüştürülmesi ve söz konusu öğrencilerin bu üniversitelerde öğrenimlerini tamamlamaları gerektiğini ifade etti.
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da YÖK'ün bu konuyla ilgili bir haftada 3 kez karar aldığını anımsatarak, "YÖK'ün, acilen endişeleri gideren açıklama yapması yerinde olacaktır." diye konuştu.
Akçay, bu üniversitelerin, isimleri değiştirilip devlet üniversitesi olarak ve kadrolarındaki FETÖ terör örgütü mensuplarından temizlenerek öğretime devam etmesi gerektiğini dile getirdi.
Bu üniversitelerde okuyan öğrencilerin tamamının FETÖ terör örgütü mensubu olduğu imajını ortaya çıkaracak genellemeci uygulamalardan özellikle kaçınılması gerektiğini belirten Akçay, bu öğrencilerin mağduriyetlerinin giderilmesi yönündeki önlemlerin yeni öğretim yılı başlamadan bir an önce alınması çağrısında bulundu.
Akçay, Yenikapı'daki mitingde Türk siyasi hayatında tarihi anların yaşandığını belirterek, Türk miletinin burada bir araya gelerek bağımsızlığını ve birliğini tüm dünyaya haykırdığını kaydetti.
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise mitinge katılan halk kitlesinin darbe karşıtı olan ruhunu ve demokrasiye olan bağlılığını ve fedakar tutumunu kutladıklarını vurgulayarak, mitingde bulunan halkın, darbe girişiminin ülkeyi götüreceği karanlığı gördüğünü ve tam demokrasi mesajını bütün içtenliğiyle ortaya koyduğunu söyledi.
Baluken, "Ne yazık ki sahnede ve hemen sahne önünde ortaya çıkan görüntüler ya da siyasi liderlerin ortaya koyduğu tutumlar, oradaki halkın ortaya koymuş olduğu mesajların doğru değerlendirilmediği şeklinde bizde büyük bir kaygı uyandırmıştır." değerlendirmesinde bulundu.
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök de darbe girişiminin başlangıcından itibaren yaşanan süreçte CHP olarak çok net bir duruş sergilediklerini belirterek, ülkedeki tüm siyasi katmanlarının uzlaşmasıyla Türkiye'nin bundan sonraki süreci takip etmesi gerektiğinin altını çizdiklerini kaydetti.
AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Yenikapı'da tarihi bir miting yapıldığını anımsatarak, milletin bir kez daha darbecilere karşı çelikten iradesini gösterdiğini anlattı.
Toplumun her kesiminden kişilerin mitingde yer aldığını belirten Muş, "Ülkemizi bölmeye, parçalamaya çalışan bu darbe girişimi, aksine ülkemizi daha da kenetlemiş, toplumumuzu birbirine çok daha fazla yakınlaştırmıştır." dedi.
Muş, 7 Ağustos'ta Yenikapı'da yapılan toplantıda militarist bir zihniyetin aksine tankla, topla milli iradeye karşı girişilen darbe sürecine karşı çelikten bir irade koyan vatandaşların bir araya geldiğini belirtti.
Türkiye'nin bir taraftan FETÖ ile diğer taraftan da bölücü terör örgütü ile mücadelesine devam ettiğini vurgulayan Muş, "Burada da en ufak bir aksaklık olmayacak, kararlılığını bu konuda da sürdürecektir. Türkiye bölünmez, parçalanmaz bir şekilde yoluna devam edecektir. Ne FETÖ, ne PKK, ne de DHKP-C veya diğer terör örgütleri ülkemizi kutlu yürüyüşünden alıkoyamayacaktır." diye konuştu.
Öte yandan HDP'nin, darbe girişimi sonrasında görevden alınan savcı ve hakimlerin yargılama yaptıkları davalarla ilgili şaibelerin açığa çıkarılması ve davaların iptalinin yolunun açılması konusundaki grup önerisinin gündeme alınması önerisi kabul edilmedi.
Son Dakika › Politika › TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?