Tütün, tütün mamulleri ve alkol piyasasına ilişkin teklif TBMM Adalet Komisyonu'nda - Son Dakika
Politika

Tütün, tütün mamulleri ve alkol piyasasına ilişkin teklif TBMM Adalet Komisyonu'nda

Tütün, tütün mamulleri ve alkol piyasasına ilişkin teklif TBMM Adalet Komisyonu\'nda

TBMM Adalet Komisyonunda, Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine devam ediliyor.

25.10.2022 19:49  Güncelleme: 19:56

TBMM Adalet Komisyonunda, Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine devam ediliyor.

Teklifin geneli üzerinde milletvekilleri söz aldı.

İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, teklifin gerekçesinin kaçakçılığı önlemek ve kayıt dışı üretimi ortadan kaldırmak olduğunu belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti. Ancak kaçakçılığı teşvik eden, buna neden olan sosyolojik sebeplerin araştırılıp araştırılmadığını soran Erel, "Ben, sigara ve alkol kullanmayan bir kişi olarak sigaraya ve alkole yapılan zammın, her geçen gün artarak devam eden bu zammın, kaçakçılığa ve kaçakçılığa konu ürünlere olan talebi arttırdığını düşünüyorum." dedi.

Vergiler arttığında vatandaşın tütün ve alkol tüketimini bırakmadığını, kaçak veya kendi yaptığı ürünü kullandığını öne süren Erel, vatandaşın kaçakçılığa ve kaçakçılığa konu olan ürünlere eğilmesinin temelinde devlet eliyle piyasaya arz edilen ürünlerin çok pahalı olmasının yattığına yönelik değerlendirmede bulundu.

MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk ise teklifte, tütün ve tütün mamullerine ürün izleme sistemi getirilmesi, yaprak sigara kağıdı ve sigara filtresi üretmek isteyenler için yıllık 2 milyar adet üretim kapasitesine sahip tesis kurma zorunluluğu getirilmesi, ürün izleme sistemine müdahale edenlere Tarım ve Orman Bakanlığından yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlara hapis cezası öngörülmesi, tütün, tütün mamulleri ve alkollü içecekler piyasasında üreticilerden 50 milyon liraya kadar teminat alınması; kesintisiz 1 yıl boyunca sinyal alınamayan cep telefonlarının IMEI'lerinin pasife alınması gibi kaçakçılık ve mevzuat dışı uygulamalar hakkında önemli düzenlemelerin bulunduğunu kaydetti.

"Tütün: Gezegenimizi Zehirliyor" raporuna göre tütün ve türevlerinin kullanımından dolayı yılda 8 milyondan fazla insanın öldüğünü belirten Öztürk, bu ölümlerin 1,2 milyonunun ise pasif içicilikten kaynaklandığını aktardı.

Öztürk, bu rapora göre, Türkiye'de tütün kullanan erkeklerin oranı azalırken, kadınların oranının arttığını dile getirdi.

Halil Öztürk, sigara kaçakçılığının, terör grupları ve illegal yapılanmalarda bulunan örgütler için getirisi yüksek, cazip bir finans kaynağı olduğunu söyledi. Öztürk, "Kaçakçılığın ülkemize verdiği çok boyutlu zararlara engel olabilmek adına yapacağımız mevzuat düzenlemelerini oldukça önemli bulmaktayız." diye konuştu.

"Vergi politikası kaçak tütün kullanımını artırdı"

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ruştu Tiryaki de AK Parti'nin 2002'de iktidara geldiğinden beri tütüne karşı mücadele yürüttüğünü, ancak tütün ve tütün mamullerinden aldığı vergileri sürekli arttırarak, tütünü önemli bir gelir kalemi haline getirdiğini savundu.

Tiryaki, 2002 yılında yerli tütün üretimiyle geçimini sağlayan çiftçi sayısının 400 bin olduğu tahmin edilirken, bu rakamın bugün 50 bin ya da 70 bin olarak konuşulduğunu hatırlattı.

Türkiye'de yetişen tütünün sigarada kullanım oranının 2003'te yüzde 42 iken TEKEL'in özelleştirilmesinden sonra yüzde 11'e düştüğünü anlatan Tiryaki, vergi artırımıyla şirketlerin sigara üretimi azalsa da tahminlere göre 20 milyar adet sarma ve kaçak sigara tüketiminin söz konusu olduğunu ileri sürdü. Tiryaki, "Yani bu yürüttüğünüz vergi politikası sigara tüketimini azaltmış değil; tam tersine, sarmalık tütün, 'kaçak' dediğimiz tütünün kullanılmasının oranını arttırmış durumda." değerlendirmesinde bulundu.

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere ise yanında getirdiği sarmalık ve yaprak tütünü göstererek, bunların yerli tütün olduğunu ve yerli tütünün Adıyaman, Malatya, Batman gibi illerde üretiminin yapıldığını dile getirdi.

Tutdere, yerli tütünün yurt dışından getirilen kaçak tütün ile aynı olmadığını, ancak hep kaçak tütün ile karıştırıldığını ve üreticiye yanlış yapıldığını, vatandaşın mağdur edildiğini öne sürdü.

Teklifle, yerli ürünün de kaçak tütün gibi değerlendirileceğini savunan Tutdere, "Bu işi çözmek istiyorsak kaçakçılık kanununda, içim özelliğine sahip yerli tütünü istisna dışında tutmak lazım. Tütün ticaretini, yerli tütünü de içine katacak bir hüküm ihdas etmekle bu sorunu çözemeyiz. Hapis cezası, yerli tütün için tamamen ortadan kalksın, millet de rahat nefes alsın." ifadesini kullandı.

Komisyonda, maddeler üzerindeki görüşmelere devam ediliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Tütün, tütün mamulleri ve alkol piyasasına ilişkin teklif TBMM Adalet Komisyonu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement