MELTEM YILMAZ - TBMM Anayasa Yazım Komisyonu, Anayasa Mahkemesi'ne üye seçiminde, üçüncü görüşmede de uzlaşma sağlayamadı. Komisyon, bugünkü toplantısında uzlaştığı madde sayısını artırdı; TBMM Başkanlık Divanı'nda kadın ve erkeğin eşit temsil edilmesini kabul etti.
MHP Konya Milletvekili Faruk Bal başkanlığında toplanan komisyon, Anayasa Mahkemesi'nin kuruluşu başlıklı maddenin görüşmelerine bugün, üçüncü kez devam etti. Ancak komisyonun bugünkü toplantısında da bir sonuç çıkmadı ve bu maddenin görüşmeleri, daha sonraya bırakıldı.
MHP ve BDP, Anayasa Mahkemesi üyeliği için Meclis'te yapılacak seçimlerde üçte iki çoğunluğun olmasını isterken, AK Parti bu oranın beşte üç olması gerektiğini söyledi. AK Parti, MHP ve BDP'in ilk üç turda üçte iki çoğunluğun sağlanamaması halinde dördüncü turda kurayla üyelerin belirlenmesine de karşı çıktı. CHP ise bütün üyelerin Meclis tarafından belirlenmemesi gerektiği görüşünü yineledi.
Bu konuda mutabakata varılmaması üzerine, toplantıda komisyonun çalışmasının önemi gündeme geldi. MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, "Biraz daha uzlaşmaya yakın olalım. Uzlaşma Komisyonu, bugüne kadar önemli mesafeler kaydetti, bu bir kazanımdır. Bu kazanımların gerisine düşmemek, milletin beklediği yeni bir anayasayı gelecek nesillere armağan etmek hepimizin görevidir" dedi.
Bal, Meclis Televizyonu'ndan her partinin fikirlerini, halka objektif şekilde doğrudan iletilebilme imkanının sağlanmasını isteyerek, böylece kamuoyunun doğru bilgilendirileceğini ifade etti. Bal, "Çünkü televizyonlara çıkan bazı yorumcular, kendi kafasına göre hem komisyon faaliyetlerini küçümseyen ve etkisizleştiren hem de MHP'yi eleştiren sözler söylüyor, bunlar yanlış. Bu yanlış ile kamuoyu kirli bilgilerle oluşturulmasın" ifadelerini kullandı.
BDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız da dört partinin ilk kez anayasa yapmasının önemine işaret etti. Çalışmaların, sivil toplum örgütlerine, kamuya açık şekilde yürütülmesinin, süreci daha verimli kılacağını dile getiren Yıldız, bunun, tıkanıklığın aşılması açısından gerekli olduğunu söyledi. Yıldız, kapalı bir mekanizma şeklinde çalışmaların yürüdüğünü, halkın süreci takip edemediğini vurguladı.
-Başkanlık Divanı'nda eşit temsil
Yazım Komisyonu, daha önce birçok fıkrasında anlaştığı ancak Başkanlık Divanı'nda temsil fıkrasında mutabakata varamadığı maddeyi yeniden ele aldı.
BDP'nin, Başkanlık Divanı'nda kadın ve erkeğin eşit temsil önerisine, diğer partiler, "TBMM dahil, yasama, yürütme, yargı organlarına yapılacak seçimlerde cinsiyet eşitliği gözetilir" ibaresi yazıldığı için ayrıca bu maddede konulmasına karşı çıkmıştı.
Bugünkü toplantıda ise dört parti arasında uzlaşma sağlanarak, bu fıkra, "Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı, milletvekilleri arasından seçilen Meclis Başkanı, başkan vekilleri, katip üyeler ve idare amirlerinden oluşur. Divanın oluşumunda cinsiyetler arası eşit temsil ilkesi gözetilir" şeklinde kabul edildi. - TBMM
Son Dakika › Politika › Yeni Anayasa Yazımı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?