Yozgat'ta Kentsel Dönüşüm Törenle Başladı - Son Dakika
Politika

Yozgat'ta Kentsel Dönüşüm Törenle Başladı

Yozgat\'ta Kentsel Dönüşüm Törenle Başladı

Yozgat Eski Sanayi Sitesi'ndeki Kentsel Dönüşüm Projesi uygulama alanında ilk kazma vuruldu.

18.09.2013 17:30

Yozgat Eski Sanayi Sitesi'ndeki Kentsel Dönüşüm Projesi uygulama alanında ilk kazma vuruldu.

Yozgat Eski Sanayi Sitesi Kentsel Dönüşüm Alanı'nda düzenlenen törene Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, AK Parti Yozgat Milletvekilleri Yusuf Başer, Ertuğrul Soysal, Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar, Cumhuriyet Başsavcısı Metin Durgun, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, Eski Sanayi Sitesi olarak bilinen bölgenin uzun yıllar metruk olarak çözüm beklediğini söyledi. Başkan Başer, "1991 yılında sanayi esnafının yeni yerine taşınmasıyla metruk vaziyette kalan yaklaşık 60 bin metrekarelik alanın yüzde 33'lük kısmı vatandaşa, yüzde 67'lik kısmı belediyemize aittir. O tarihten beri neredeyse çeyrek asır geçmiş. Islah için bekleyen bölgemizdi. Burası vatandaş için 'çözülemez' diye nitelendirilen, kangren olmuş bir haldeydi. Bugün geldiğimiz noktada 850 hak sahibinden yüzde 96'sıyla gönüllü yüzde 4'lük kısmı ile de mahkeme kararıyla anlaşma sağlanmıştır. Buraya 640 konut, 100 adet iş yeri yapılacaktır. Türkiye'nin mimarı büyük usta Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'Birlikte başaracağız' diye start verdiği Kentsel Dönüşüm Projesi'yle bölge çözümsüzlükten de kurtulmuş olacaktır" dedi.

Daha sonra konuşan TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, yerel yönetimlerle ortaklaşa başlatılan büyük kapsamlı kentsel yenileme programının en güzel örneklerden birinin Yozgat'ta yapıldığını belirterek, "Sayın Bakanımız Erdoğan Bayraktar döneminde başlatılan TOKİ olarak, 58 il 127 belediye de 268 bin konutluk kentsel dönüşüm projeleri başlattık ve bunların da yaklaşık 52 binini bitirmiş bulunuyoruz. Geri kalan projelerimiz devam ediyor, bunlardan biri de Yozgat projesidir. Sayın Başbakanımızın önderliğinde TOKİ Türkiye'deki yıllık konut üretiminin yaklaşık olarak yüzde 10'unu gerçekleştirmektedir. Son 10,5 yılda 602 bin rakamına ulaşmıştır" diye konuştu.

Vali Abdulkadir Yazıcı da Yozgat'ın her gün büyüyen, gelişen ve modernleşen, Türkiye Cumhuriyeti'nin güzide ve nadir bir kenti olduğunu belirterek, Bozok Yaylası'nda çevre ve şehircilik açısından birtakım güzelliklerin uygulanmasının zamanının geldiğini kaydetti. Eski Sanayi Bölgesi kentsel dönüşüm projesinin çiçek gibi konutların yükselmesine vesile olacağını vurgulayan Yazıcı, "Gerek arsa sahipleri gerekse Aziz Yozgatlılarımız daha müreffeh, daha sağlıklı mekanlarda oturma imkanına kavuşacaklardır. Yozgat'ımızın viraneye dönüşmüş bu kesimi modern bir mahalle şeklini alacaktır. Bu alan yeni açılacak caddeler ve sosyal donatılarla cazibe merkezi haline gelecek" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, TOKİ sürecinde Türkiye'de devlet olarak bugün 600 bine varan konut yaptıklarını ama özel sektör ile birlikte bu rakamın 5 milyon olduğunu belirterek, "Bu rakam çok ciddi bir rakamdır. Hakikaten şehirlere göreceli olarak mühendislik hizmeti alan konutlar yapılıyor, parkı olan, bahçesi olan modern hayatın gerektirdiği donatılarla beraber, okullarıyla, sağlık ocaklarıyla, ulaşımıyla, teknik altyapısı bezenmiş yerleşim birimleri yapıyor fakat kentsel dönüşüm gerçekten zor bir iş. Bir işin zorluğu sadece kendi içinde bulunarak, kendisini konfirme ederek anlaşılmaz, dünyaya bakarak da bunu tartışarak da bunu mukayese etmek lazım. Mukayeseyle ortaya çıkar. Bugün dünyaya baktığımız zaman bize benzeyen Brezilya gibi Meksika gibi ülkelerde kentsel dönüşümde adım atamıyorlar, Mısır'da hiç atamıyorlar, Pakistan zor durumda. Pakistan Başbakanı iki gündür ülkemizde, kendisiyle beraber toplu konut ve kentsel dönüşüm konusunda fikir alışverişinde bulunuyoruz ama Türkiye'de biz bu geçtiğimiz 10 yıl içerisinde kentsel dönüşümde çok ciddi adımlar attık. Hiçbir siyasi iktidarın göze alamayacağı, Sayın Başbakanımızın söylediği ve Van Depremi'nden sonra siyasi ikbalime sebep olsa da kentsel dönüşümü mutlaka başarmak zorundayız. Türkiye'yi, Türkiye'nin şehirlerini kaçak yapılardan, depreme dayanıksız yapılardan, enerjiyi savuran binalardan mutlaka arındırmak durumundayız. Onun için bunun adımlarını Türkiye'nin her tarafında atıyoruz. Ben Yozgatlı kardeşlerime Yozgat insanına yürekten teşekkür ediyorum. Hakikaten kentsel dönüşümde vatandaşın rızasıyla bu adımları atmak vatandaşın daha sonra empatisini yakalayarak bu işin katlanarak büyümesi bütün kaçak binaların Yozgat'tan sökülüp atılması yeni binaların sadece eskiyen binaların yıkılarak yenilerinin yapılması tarzında değil, yeni konfor alanlarının bahşedilmesi, yeni hayat tarzının, hayat kalitesinin artırılması, parklarında çocukların oynadığı, emeklilerin, yaşlıların dinlendiği, komşuluk ilişkilerinin arttığı, bizim kendi moral değerlerimizin daha çok yükseldiği, komşuluk ilişkilerinin daha çok yükseldiği yeni hayat alanlarına kavuşmamız lazım. Çocuğu bakkala giderken görebilen, çocuğu okula yürüme mesafesinde gidebilen yeni mekanlara kavuşması lazım. Bu halkımızın desteği ile olur. Ne zaman ki biz burada 2 yıl içerisinde biz şu anda Türkiye genelinde yeni başlattığımız kentsel dönüşüm hamlesiyle 170 bin konutu yıktık yenilemek üzere, adım adım bunları da ekleyeceğiz. Buradaki sayıyı yıl sonuna kadar, 200 bin 2014 yılı sonuna kadar da 400 bin konutun, iş yerinin yenilenmesini başlatmış olacağız ve ondan sonra inşallah halkımız diyecek ki bu devlet, bu millet hakikaten vatandaş eksenli, üretim eksenli, bayrak eksenli, vatan eksenli, halkın menfaati doğrultusunda bu işi yapıyor. Bize tam desteğini verecek, zaten vatandaşımız şu anda yüzde 80-90 bize destek veriyor. Vatandaş destek vermezse bu iş yürümez" ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, TOKİ'nin 1984 yılında rahmetli Özal ile kurulduğunu ve AK Parti hükümeti gelene kadar geçen 19 yıllık süre zarfında 43 bin konut, son 11 yıl içerisinde ise 602 bin civarında konut ürettiğini söyledi. 19 yılda 43 bin konut, 11 yılda 602 bin konu üretmenin büyük bir dönüşümün, büyük bir başarının, büyük bir gayretin sonucu olduğunu vurgulayan Başbakan Yardımcısı Bozdağ, "Ancak samimi çalışmalarla böyle başarılar elde edilebilir. Bizden önceki hükümetlere baktığınızda görürsünüz böyle değişimlerin nasıl olduğunu, ne kadar olduğunu ama ben 19 yıllık rakamın 43 bin, 11 yıllık rakamın 602 bin olduğunu söylediğimizde aradaki farkı milletimiz daha net görüyor. İşte Türkiye böylesi devasa adımlarla koşuyor, devasa adımlarla yol alıyor. Bu başarı hikayesinin altında sayın bakanımız Erdoğan Bayraktar'ın imzası var. Yozgat TOKİ'den çok büyük hizmetler aldı. Şu anda Yozgat merkez ve ilçeleri dahil 4 bin civarında konutta hemşehrilerimiz keyifle oturuyorlar mutlu bir biçimde aileleriyle oralarda yaşıyorlar. Devam eden konutlarla beraber 6 bin civarında Yozgat konuta kavuşmuş olacak. Bu bizim küçük ilçelerimize baktığımız zaman onlar gibi üç tane Yozgat'ta adeta yeni ilçe kurmuşuz demektir" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Eski Sanayi Sitesi Kentsel Dönüşüm Alanı'nda temsili olarak balyozlarla bina yıkımına start verildi. Daha sonra hayırsever iş adamı Bilal Şahin tarafından yapılan Kur'an kursunun açılışı gerçekleştirildi. - YOZGAT

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Yozgat'ta Kentsel Dönüşüm Törenle Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement