"14. Ulusal Uyku Tıbbı Kongresi" - BODRUM
14. Ulusal Uyku Tıbbı Kongresi ve 2. Ulusal Uyku Tıbbı Teknisyenliği Kongresi
- 10 Ekim'e kadar devam edecek kongreye nöroloji, göğüs hastalıkları, psikiyatr ve kulak-burun-boğaz hekimi ve teknisyenlerinden oluşan yaklaşık 200 sağlık çalışanı katılıyor
MUĞLA (AA) - 14. Ulusal Uyku Tıbbı Kongresi ve 2. Ulusal Uyku Tıbbı Teknisyenliği Kongresi, Bodrum'da başladı.
Türk Uyku Tıbbı Derneği (TUTD) tarafından Göltürkbükü beldesindeki Hilton Otel'de düzenlenen ve 10 Ekim'e kadar sürecek kongrede, 13 Avrupa ülkesinde yürütülen ve sürücülerin direksiyon başında uyuma risklerini belirleyen Uyku-Uyanıklıklarını Belirleme araştırmasının sonuçları da açıklanacak.
Uyku sorunlarının depresyon ve baş ağrısı gibi hastalıklarıyla ilişkilerinin irdeleneceği kongreye nöroloji, göğüs hastalıkları, psikiyatr ve kulak-burun-boğaz hekimi ve teknisyenlerinden oluşan yaklaşık 200 sağlık çalışanı katılıyor.
Kongrede uyku testi kursu ve uyku hastalıkları tanı ve tedavi kursu da düzenlenecek, uyku tıbbı yeterlilik sınavı yapılacak. Kongreye aynı zamanda uyku tıbbının vazgeçilmez elemanları Uyku Teknisyenleri Kongresi de eşlik edecek.
Türk Uyku Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Aksu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de düzenlenen en önemli uyku tıbbı kongrelerinden birini düzenlediklerini söyledi.
Kongrede hem yabancı hem de yurt içinden uyku tıbbı konusunda önemli isimlerin yer aldığını anlatan Aksu, "Uyku tıbbında yer alan hastalıkları, değişik şekillerde tedavilerini, tanılarını irdeleyen paneller, sempozyumlar yapılacak. Bunun dışında serbest bildiriler olacak. Serbest bildirilerde uyku tıbbı konusundaki araştırmaları içeren çok önemli çalışmalar bulunuyor" dedi.
Uyku hastalığından da bahseden Aksu, "Örneğin horlama bir uyku tıbbı sorunudur. Uykuda nefesin durması, uyku apne sendromu, uykuda bacaklarda ağrı hissetme, huzursuz bacaklar sendromu, uykuda konuşma, yürüme, tüm bunlar uyku tıbbı içerisinde yer alan uyku hastalıklarını bize göstermektedir" diye konuştu.
Meslekler içerisinde en çok uzun yol sürücülerinin uyku sorunu çektiğini ifade eden Aksu, şöyle konuştu:
"Uzun yol sürücüleri, vardiyalı çalışan kişiler, uyku uyanıklık ritimleri düzenli olmayan kişiler, hareketsiz, obeziteye, kilo alımına eğilimli kişiler uyku sorunlarıyla daha çok karşılaşıyor. Her uyku hastalığında tedavi yöntemi farklıdır. Bazılarında ilaç, bazılarında ise bir takım cihazlar öneriliyor. Uyku sırasında nefes durması şeklinde seyreden hastalıklarda bir cihaz öneriliyor. Bazı hastalarda belirli öneriler ile uyku sorunlarının ortadan kalktığını görüyoruz."
- "Erişkin yaşlarda 6-8 saatlik uykuya ihtiyaç var"
Celal Bayer Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Yılmaz ise uzun yıllardır uyku tıbbı alanıyla ilgilendiğini söyledi. Yılmaz, iyi uykunun sırlarından bahsederek, iyi uykunun kişinin kendini iyi hissettiği, günlük yaşam fonksiyonlarını, belleğini, performanslarını bozmayan, ertesi güne sarkmayan uyku olduğa işaret etti.
Çocuk ve gelişmiş kişilerin uyku saatlerine değinen Yılmaz, şunları söyledi:
"Yeni doğan çocuklarda 18-19 saat, okul öncesi dönemde 12-13 saatlik bölünmemiş uyku, erişkin yaşlarda ise 6-8 saatlik bir uykuya ihtiyaç var. Çünkü uykuyu eksik ya da fazla aldığınızda programlanmış hücre ölümüne yol açabiliyor. Bunu, basit anlamda yaşlanmayı hızlandırmak gibi düşünebilirsiniz. Cildimiz kırışıyor, kalp, beyin böbreklerde bozulma meydana geliyor. Var olan hastalıklar daha gürültülü seyrediyor. Tek bir ilaçla tansiyonumuz düzene girecekken, o tek ilaç yeterli gelmiyor, ikinci bir ilaca ihtiyaç duyuyoruz."
-Röportajlar
-Basın toplantısından görüntü
-Genel görüntüler
Son Dakika › Sağlık › '14. Ulusal Uyku Tıbbı Kongresi' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?