"Önce Sünnet Sonra Tatil" Heyecanı Yaşayacak - Son Dakika
Sağlık

"Önce Sünnet Sonra Tatil" Heyecanı Yaşayacak

Sünnet hakkında aileler ve çocuklar tarafından merak edilenleri, Üroloji Uzmanı Op. Dr. Eren Soner Tekin anlattı.

29.05.2015 14:57

Sünnet 'in, toplumumuzda dini, sosyal, psikolojik ve tıbbi boyutları olan önemli bir olgu olduğunu belirten Dr. Eren Soner Tekin; "Biz bu olguya hem cerrahi hem de psikolojik açıdan yaklaşıyoruz. Bu yaklaşımda iki unsur son derece önemlidir. Birincisi, sünnet yapılacak delikanlı kaç yaşında olursa olsun "hakları" olan bir birey olması, ikincisi de sünnet işleminin vücuttan "kanlı canlı" bir doku parçasının uzaklaştırılması işlemi olmasıdır. Bu iki unsur sünnet adayı "delikanlıyı" bir anlamda her türlü hakka sahip bir "hastaya" dönüştürmektedir." dedi.

Sünnet mutlaka bir sağlık kuruluşuna yaptırılmalıdır.

Sünnetin mutlaka bir sağlık kuruluşunda, uygun mikropsuz ortam, alet edevat sağlanarak, çocuğun mahremiyet hakkına saygı göstererek, uygun ağrı kesici/sakinleştirici/rahatlatıcı ilaçlar kullanılarak, uygun cerrahi teknik kullanılarak, uygun cerrahi materyal kullanılarak gerçekleştirilmesi gerektiğini belirten Dr. Tekin, evde yapılan sünnet, sünnet salonunda yapılan sünnet, toplu olarak yapılan sünnetler, çocuğun kollarından bacaklarından çekiştirildiği sünnetlerin son derece yanlış uygulamalar olduğunu söylüyor.

Sünnet'in cerrahi bir müdahale olduğunun ve mutlaka bir uzman tarafından yapılması gerektiğinin altını önemle çizen Dr. Eren Soner Tekin; "Her ne kadar ülkemiz koşulları göz önüne alındığında tüm sünnetlerin hekimler tarafından yapılmasının olanaksız olduğu ortaya çıksa da, başta belirttiğimiz nedenlerden dolayı sünnet işlemi bir cerrahi işlemdir ve bir insana kimlerin cerrahi müdahale yapabileceği de çok açık olarak bellidir. Avrupa Birliği sürecindeki ülkemizde bu konu da zamanı geldiğinde tartışılacaktır. Ancak şu da bilinmelidir ki hekim olmadığı halde Almanya'da Türk çocuklarına sünnet yapan bir vatandaşımız "adam yaralama" suçu ile cezalandırılmıştır. "dedi.

KİMLER SÜNNET EDİLMEMELİDİR?

Dr. Eren Soner Tekin; "Halk arasında "peygamber sünneti" denilen, bizim "hipospadias" olarak adlandırdığımız durumda idrar deliği penisin ucuna değil, altına açılır, çoğunlukla penis alt yüzünde sünnet derisi oluşmamıştır. Bu tür çocuklar bir çocuk cerrahisi uzmanı tarafından takip edilmeli, uygun zamanda ameliyatları yapılmalıdır. Ameliyatta mevcut sünnet derisi de kullanıldığından bu tür doğuştan gelen yapısal bozuklukları olan çocuklar kesinlikle sünnet ettirilmemelidir. Bu ameliyatlar başarıyla tamamlandığında çocuğun penisi normal sünnetli bir penis görünümü alacaktır.

Bunun dışında kanama bozuklukları olan, eşlik eden tıbbi sorunları olan çocuklar da detaylı bir tıbbi incelemenin ve hazırlığın ardından sünnetlerine karar verilmelidir."dedi.

SÜNNET İŞLEMİNİN YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Sünnetin cerrahi bir işlem olduğunun altını çizen Dr. Eren Soner Tekin; tüm cerrahi işlemlerden sonra görülebilecek komplikasyonların sünnetten sonra da görülebileceğini belirterek "Sünnetten hemen sonra ortaya çıkabilecek komplikasyonlar; "kanama", "yara yerinde enfeksiyon", "ödem", "idrar yapma güçlüğü" ve "penis ucunun sünnetle birlikte kesilmesi" dir. Geç dönemde ortaya çıkanlar ise "meatal stenoz" denilen idrar deliğinin daralması ki özellikle çok erken yaşlarda yapılan sünnetlerden sonra ortaya çıkması, sünnet derisinin az veya fazla kesilmesi (genellikle fazla kesilmesi daha büyük sorun yaratır), asimetrik görünüm, idrar yoluna zarar verilmesi olarak sayılabilmektedir."dedi.

Dr. Eren Soner Tekin;

Toplu halde yapılan sünnetlerin,

Sağlık kuruluşu dışındaki ortamlarda yapılan sünnetin,

İlgili sağlık personeli dışındakilere yaptırılan sünneti,

Çocuğun yapılan her şeye şahit olduğu, kollarından bacaklarından çekiştirildiği, ağzına bir şeyler tıkıldığı sünnetlerin,

Sterilizasyona (ortamın ve kullanılan aletlerin mikropsuzluğuna) dikkat edilmeyen sünnetlerin; bir çocuk hakkı, hasta hakkı, kısaca bir insan hakkı ihlali olduğunu belirterek, aynı zamanda sünnet işlemi sırasında çocuğun "mahremiyet" hakkının da korunması gerektiğini belirtiyor.

Dr. Eren Soner Tekin ; Sünnetin tıbbi yararlarını şu şekilde sıralıyor.

Sünnet;

Fimozis adı verilen penisi ucunda darlık oluşumunu önler.

Fimozisi tedavi eder.

Balanopostit adı verilen sünnet derisinin ve penis başının iltihabını önler.

Penis kanseri riskini ciddi olarak azaltır.

Sünnetli kişinin eşinde rahim ağzı kanseri riski azalmaktadır.

AİDS ve benzeri cinsel yolla bulaşan hastalıkların görülme sıklığını azaltır.

Bir yaş altındaki erkek çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu görülme sıklığını on kat azaltır

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Sağlık 'Önce Sünnet Sonra Tatil' Heyecanı Yaşayacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement