YEŞİM SERT KARAASLAN - İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası Başkanı Nezih Barut, " Türkiye'de AR-GE faaliyetleri kapsamında TÜBİTAK tarafından proje teşviki alan ürünlere, geri ödeme süreçlerinde kolaylık sağlanması ve hak ettikleri seviyeden fiyatlandırılmaları, bu ürünlerin geliştirilmesini ve üretimini teşvik edecektir" dedi.
Barut, ilaç sektörünün güncel sorunlarına ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde ilaç sektörüne ilişkin de çok sayıda reform yapıldığını söyledi.
Yeni ve yenilikçi ilaçların, iç kaynaklarla ülkeye kazandırılması ve pazara sunulmasının önünde bazı engeller bulunduğunu belirten Barut, hızla bunların ortadan kaldırılması gerektiğini savundu.
Barut, ilaç endüstrisinin rekabet gücünü ve verimliliğini artırabilmesi için istikrarlı ve öngörülebilir ilaç politikalarına ihtiyaç olduğunu ileri sürerek, bu sıkıntıların başında fiyatlandırma politikalarının geldiğini söyledi. İlaç bütçesinin, endüstrinin sürdürülebilirliğini destekleyecek şekilde belirlenmesi gerektiğini dile getiren Barut, bu şekilde sektörün AR-GE ile yatırım ve ihracata yönelebileceğini ifade etti.
-"Firmaların geri ödeme başvuru kriterleri ve değerlendirme süreleri belirsiz"
Sosyal Güvenlik Kurumunda (SGK), yapısal değişim sürecinin tamamlandığını dile getiren Barut, "Geri ödeme politikaları ve uygulamaları açısından gelişime açık alanlar olduğu görülmektedir. SGK'da karar mercinde yaşanan değişim, sağlık politikalarının oluşturulmasının önünde engel teşkil etmektedir" diye konuştu.
Barut, bir başka önemli sorunun ise "firmaların geri ödeme başvuru kriterleri ve değerlendirme sürelerinde belirsizlik" olduğunu anlatarak, şöyle devam etti:
"Bu nedenle, şirketler uzun vadeli planlar yapmamakta ve süreç yönetiminde ciddi maliyetlerle karşılaşmaktadır. Dolayısıyla, başvurulara ilişkin Ödeme Komisyonu'nun çalışma takvimine göre karar ve ilan sürelerinin netleştirilmesi ile değerlendirilme süresinin hızlandırılması gerekmektedir.
Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) yapılacak önemli düzenlemelerde paydaşların görüşlerinin alınması ve makul süreler tanınarak uygulamaya geçilmesi sağlanmalıdır."
-"Eşdeğer ürünler, ödeme listelerinde otomatik olarak yer almalı"
Barut, eşdeğer ürünlerin ödeme listelerinde otomatik olarak yer almasının, SGK'nın idari ve teknik kaynaklarının etkin kullanımına olanak sağlayarak, yeni ilaçlara yönelime imkan vereceğini ifade ederek, değerlendirme süreçlerinin de hızlanacağını bildirdi.
Başvurularla ilgili bir diğer konunun ise değerlendirme kriterlerinde AR-GE faaliyetlerinin desteklenmesi ve inovasyonun teşvik edilmesi olduğunu belirten Barut, "Türkiye'de AR-GE faaliyetleri kapsamında TÜBİTAK tarafından proje teşviki alan ürünlere, geri ödeme süreçlerinde kolaylık sağlanması ve hak ettikleri seviyeden fiyatlandırılmaları, bu ürünlerin geliştirilmesini ve üretimini teşvik edecektir" dedi. - Ankara
Son Dakika › Sağlık › Tübitak Destekli Projelerin 'Geri Ödemesine ' Kolaylık Bekleniyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?