Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hatipoğlu Açıklaması - Son Dakika
Sağlık

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hatipoğlu Açıklaması

Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi için kanser tedavisinde kullanılan 2 linac cihazının açık ihale yöntemiyle alındığını bildirdi.

04.03.2016 11:03

Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi için kanser tedavisinde kullanılan 2 linac cihazının açık ihale yöntemiyle alındığını bildirdi.

Hatipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kanserde modern tedavinin yanı sıra erken tanının çok önemli olduğunu belirtti.

Bu amaçla bakanlığın Halk Sağlığı Kurumu bünyesinde bulunan 197 Kanser Tarama Teşhis ve Eğitim Merkezi'ne (KETEM) ilave olarak 10 mobil KETEM'lerin dahil edildiğini aktaran Hatipoğlu, hazırlanan mobil küçük hastanelerde bu merkezlere erişimde güçlük çeken vatandaşların yakınına gidilerek, meme, rahim ağzı ve bağırsak kanseri için taramalar yapılmaya başlandığını ifade etti.

Çok etkili şekilde kanser hastalarının tedavisinde kullanılan linacların, yüksek enerjili, X-ışını ve elektron üreten bilgisayar kontrollü cihazlar olduğunu anlatan Hatipoğlu, "Linac cihazlarıyla tümörlü dokuya maksimum doz verilirken, kanser hücreleri etrafındaki normal dokuların zarar görmemesi amaçlanmaktadır" dedi.

Dünyada yılda 14 milyon kişinin kansere yakalandığını, 8 milyon civarında insanın da hayatını kaybettiğini vurgulayan Hatipoğlu, şöyle konuştu:

"Bakanlık olarak son dört yılda alımı yapılan ilave 48 linac cihazlarıyla Türkiye bölgenin kanser tedavi üssü haline gelmiştir. Sağlık Bakanlığı ile Yüksek Öğretim Kurulu arasında eylül 2015'te yapılan Tıbbi Malzeme Teminine Dair İşbirliği Protokolü gereğince, Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi için kanser tedavisinde kullanılan 2 linac cihazının açık ihale yöntemiyle alımı yapılmıştır. Alanında son tıbbi teknolojik cihazlar olan linac cihazlarının üniversiteye kurulumu başlamıştır. Yine tarafımızdan alımı yapılan 4 bilgisayarlı tomografi, 2 dijital radyografi ve 6 dijital mamografi sisteminin TSK hastanelerimizde kurulumları yapılmaktadır. Bu iş birliği, kurumların tüm organlarında yapıldığında devletin hazinesine pozitif yönde büyük bir ekonomik katkı sunacağına inanıyoruz."

Türkiye'de yılda ortalama 165 kişiye kanser tanısı konulduğunu belirten Hatipoğlu, kanser tarama yöntemlerinin de etkisiyle kadınlardaki meme ve rahim ağzı kanserlerinin yarısının erken evrede yakalandığını kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hatipoğlu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement