1970'ten bu yana Türkiye'de hiç görülmeyen mersin balığı Küçükçekmece Gölü'nde ölü bulundu - Son Dakika
Yaşam

1970'ten bu yana Türkiye'de hiç görülmeyen mersin balığı Küçükçekmece Gölü'nde ölü bulundu

Havyarı nedeniyle ekonomik değeri çok yüksek olan ve 1970'ten bu yana Türkiye'deki sularda hiç görülmeyen mersin balığının Küçükçekmece Gölü'nde ölü olarak bulunması uzmanları hem sevindirdi hem de nesli tükenme tehlikesi altında olan balıkların ölmüş olması üzdü.

10.07.2020 11:11  Güncelleme: 10:39

Küçükçekmece Gölü'nde son zamanlarda meydana gelen balık ölümleri üzerine yapılan incelemede, göldeki çözünmüş oksijen miktarının 0,4 mg/lt seviyesine kadar düştüğü tespit edildi. Göldeki ölü balıklar arasında nesli tükenme tehlikesi altındaki 2,5 ve 1,5 metre boylarında 2 mersin balığına da rastlandı.

"1970'Lİ YILLARDAN SONRA İLK KEZ GÖRÜŞMÜŞ OLMASI BÜYÜK BİR GELİŞME"

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Devrim Memiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gölde ölü bulunan Mersin balıklarından incelemek üzere örnekler aldıklarını, bu incelemelerden sonra balıkların nereden geldiğini tespit edeceklerini söyledi.

Memiş, Mersin balıklarının Küçükçekmece Gölü'ne gelmiş olmasının önemli olduğunun altını çizerek, "Bu balıkların Marmara Denizi'nde de geziyor olması önemli. Bu balık Türkiye sularında artık yumurtlamıyor deniyordu. Özellikle Marmara Denizi ve Küçükçekmece Gölü'nde 1970'li yıllardan sonra ilk kez görülmüş olması büyük bir gelişme. Halbuki bu balıklar var. Küçükçekmece Gölü'nde bu kadar büyük bir balığın görülmesi bu balığın hala sularımızda olduğunun göstergesidir." dedi.

1970'ten bu yana Türkiye'de hiç görülmeyen mersin balığı Küçükçekmece Gölü'nde ölü bulundu

"BELKİ İLK KEZ YUMURTLAMA YAPACAKTI AMA OLMADI"

Gölde bulunan Mersin balıklarının türünün "morina" olduğunu aktaran Prof. Dr. Memiş, sözlerini şöyle sürdürdü:"Mersin balıkları aslında dayanıklı balıklardır. Gölde ölü bulunan Mersin balıklarının birisi 2,5 diğeri 1,5 metre boyutlarındaydı. Balıkların dişi olması, yumurtalı olması, gölün su sıcaklığının fazla olması ve gölün kirli olması ölümlerini hızlandırdı. Balıkları bulduğumuz gün gölde oksijen oranı 0,4 mg/lt idi. Yani gölde hiç oksijen yoktu. Yumurtlamak için doğduğu nehire gitme zamanını bekliyordu. Küçükçekmece'de bulduğumuz mersin balıklarının her yıl yumurtalama şansı da yok. 3 yılda bir yumurtluyor bunlar. Onun için de sayıları giderek azalıyor. Gölde bulduğumuz balıklardan birinin 20'li yaşlarda olduğunu tahmin ediyoruz. Belki ilk kez yumurtlama yapacaktı ama olmadı."

"EKONOMİK DEĞERİ HAVYARI NEDENİYLE ÇOK YÜKSEKTİR"

Prof. Dr. Memiş, mersin balığının dinozorların da hayatta olduğu 200 milyon öncesinden bu yana varlığını sürdürdüğüne dikkati çekerek, şöyle devam etti:"Mersin balığının Morina, Rus Mersini ve Sivrişka türlerinin ülkemiz sınırlarında yaşadığını biliyoruz. Ülkemizde bulunan diğer 3 tür artık hiç görünmüyor. Bu balıkların doğal alanları çeşitli nedenlerle azaldı. Mersin balığının Türkiye'de avlanması koruma altında olması nedeniyle yasaklandı. Bu balıklar nehirlere girip yumurtlayıp tekrar denize dönüyorlar. Artık eskisi gibi yumurtlamak için bu nehirlere girmeleri zorlaştı. Yeşilırmak ve Kızılırmak'taki tahribatla sayıları çok azaldı. Sakarya Nehri'nde halen 90 kilometre içeriye girerek yumurtalarını bırakma şansları var. Su Bilimleri Fakültesi olarak buralarda Mersin balıklarının yaşayıp yaşamadığını sürekli takip ediyoruz. Tatlı suya ve akan suya ihtiyacı olan bir balık olduğu için kirli bir suya asla yumurtasını bırakmazlar. Bu balıklar dipten beslenirler. O nedenle nehir veya deniz dip yapısının temiz olması oldukça önemli. Mersin balıkları yeryüzünde önemli bir balıktır. Ekonomik değeri, havyarı nedeniyle çok yüksektir."

1970'ten bu yana Türkiye'de hiç görülmeyen mersin balığı Küçükçekmece Gölü'nde ölü bulundu

GÖLDEKİ KİRLENME BALIK ÖLÜMLERİNE NEDEN OLUYOR

Marmara Denizi bağlantılı Küçükçekmece Gölü'ne yıllardır gelen atıkların dipte biriktiğini ve kirlenme nedeniyle canlılara zarar verdiğini belirten Memiş, "Göle tatlı su girişinin azalması nedeniyle kirlenme etkisini yaz aylarında artırıyor. Ayrıca gölde sıcaklığın artması ve kirlilik, balık ölümlerine neden oluyor. Gölde bulunan oksijen seviyesi su canlıları için yaşam ortamı oluşmamasına sebep oluyor." diye konuştu.

1970\'ten bu yana Türkiye\'de hiç görülmeyen mersin balığı Küçükçekmece Gölü\'nde ölü bulundu
Kaynak: AA

Son Dakika Yaşam 1970'ten bu yana Türkiye'de hiç görülmeyen mersin balığı Küçükçekmece Gölü'nde ölü bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (18)

  • dereli: yıllarca ihmal et anasını ağlat şehrin şimdi ikigünde temizlik bekle 7 5 Yanıtla
    samet: 360 gün oldu 2 gün diye kast ettiğin süreye. 3 6
  • Tespit : Temizlenme olmadığı sürece ölüyor balıklar. Geçen hafta dünya kadar sazan tatlı levrek ler öldü. Ama sorsan çalışıyor büyük şehir başkanı yazık 3 8 Yanıtla
  • sesa1: ya sanki 20 yıldır bu gölün suyu içilebilir bi suydu :D :D hemen siyaset hemen siyaset aman eksik kalın be kardeşim 7 3 Yanıtla
    eses: 1 senede içilebilir yapaydı büyük vaatlerle geldi 1 1 Eses : Eses daha önce içiyormuydun gölden su..... 0 0
  • Emre: Bir muhalif olarak herzaman diyorum, imamoğlu tam bir balon ve salon çocuğu. Asla bşr yönetici olamaz ! Bütün CHP liler de biliyor 4 yıl sonra İmamoğlu yok tekrar AKP alacak istanbulu.. ne götürürsek kardır diyorlar 3 5 Yanıtla
  • Laz oğlu LAZ: Her şey çok güzel olacak? 6 2 Yanıtla
    Kaz oğlu kazâ: Aynı şu anda güzel ülkem Türkiyenin olduğu gibi değilmi. 1 4
  • ed: her şey çok "güzel" olmaya başlamış cidden ... 3 4 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement