Tuncelili Erdinç'in Köy Okulundan Oxford'a Uzanan Başarı Hikayesi - Son Dakika
Yaşam

Tuncelili Erdinç'in Köy Okulundan Oxford'a Uzanan Başarı Hikayesi

Tuncelili Erdinç\'in Köy Okulundan Oxford\'a Uzanan Başarı Hikayesi

Tunceli'de köylerindeki okul kapanınca ailesiyle birlikte Mersin'e göç eden Erdinç Sezgin, başarı dolu eğitim hayatını Oxford Üniversitesi'ndeki araştırmalarıyla taçlandırıyor.

07.04.2016 10:57  Güncelleme: 11:40

Tuncelili Erdinç Sezgin Oxford'da bağışıklık sistemi, alerjinin biyofiziksel mekanizması konularında araştırmalarına devam ediyor. Oxford'a giden 50 Türk vatandaşından biri olan Sezgin, "Bu güvensizlikte Türkiye'ye dönmek riskli geliyor." dedi.

90'LARDA MERSİN'E GÖÇ ETTİ, ALMANYA'DA DOKTORA YAPTI

Tunceli'de 1990'lı yıllarda köylerindeki okul kapanınca ailesiyle birlikte Mersin'e göç eden Erdinç Sezgin (31), İstanbul Yeditepe Üniversitesi'nde Genetik ve Biyomühendislik eğitiminin ardından Almanya Dresden'de doktora yaptı. Sezgin, şimdi dünyanın en önemli üniversitelerinden Oxford Üniversitesi'nde bağışıklık sistemi, alerjinin biyofiziksel mekanizması konularında bilimsel araştırmalarına devam ediyor.

50 TÜRK'TEN BİRİ

Oxfordlu olma şansını yakalayan 50 Türkiye vatandaşından biri olan Sezgin, Türkiye'ye dönmeyi düşünmediğini belirterek "Avrupa'da bilim insanları politik tutumundan dolayı yargılanmaz. Türkiye'de bu zemin çok kaygan. Bu güvensizlik içinde Türkiye'ye dönmek riskli geliyor. İkincisi haftada 20 saat ders verirken bilime odaklanmak zor oluyor." ifadelerini kullandı.

AB'DEN 2 DESTEKLEME FONU KAZANDI

Yoğun çatışmaların yaşandığı 1990'lı yıllara Tunceli'nin Mazgirt ilçesinde Güneyharman Köyü'nde köy okulu kapanınca Sezgin ailesi de binlerce aile gibi Mersin'e göç etti. Toroslar Mahallesi'ndeki Kazım Üstay İlköğretim Okulu'nda eğitim hayatına başlayan Erdinç Sezgin MTSO Anadolu Lisesi'ni bitirdikten sonra burslu olarak kazandığı Yeditepe Üniversitesi'nde Genetik ve Biyomühendislik eğitimi aldı. Almanya'nın Dresden kentinde doktora yapan Sezgin, doktora sürecinden araştırmaları ve bilimsel yayınları nedeniyle Avrupa Birliği'nden 2 destekleme fonu kazandı.


"TÜRKİYE'YE DÖNMEYİ DÜŞÜNMÜYORUM"

Sezgin, doktoranın ardından dünyanın en önemli üniversitelerinden Oxford'a kabul edildi. Bilim insanı kariyerini Avrupa'da sürdürmek istediğini anlatan Sezgin, "Türkiye'ye dönmeyi sürekli düşüyorum. Ancak hep düşünce aşamasında kalıyor. Neden dönmüyorum? Birinci sebep bilimin, politik kimlikler tarafından yönetilmesi. Fonları veren kurumların, üniversite yönetimlerinin tarafsız olmaması. Avrupa'daki bilim anlayışına alışınca böyle bir ayrım çok tuhaf ve katlanılmaz geliyor." dedi.

Son Dakika Yaşam Tuncelili Erdinç'in Köy Okulundan Oxford'a Uzanan Başarı Hikayesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (13)

  • AHMET: DERSİM BIR BAŞKADİR INSANLARİ CANDIR 20 5 Yanıtla
  • fatıh: krıpto ermenılerı kesın hele.. 2 18 Yanıtla
  • Antin Kuntin İşler: Bu kadar haber arasında bir tane güzel haber var. Yorumlara bakıyorum, çocuk haklı... 8 1 Yanıtla
  • ds: Bu zeka munzurun serin sularından geliyor herkeze munzur su tavsiye ediyorum:D 8 1 Yanıtla
  • halk: her biji Yoldaş 7 2 Yanıtla
  • berlindeki kürt: bü tünceliler her dalda oyniyor işine geldimi türk oliyor bunelrda kaypak isan çok bence ben doğrı düzgün tanımedim 1 8 Yanıtla
  • diyarbakırlı: iman din abdest olmadıktan sonra isterse dünya lideri olsun benim için hükmü yoktur 1 8 Yanıtla
  • ad: haftada 20 saat ders anlatmak zor geldı haspaya mıllet gunde 12 saat amelelık onlar ne olacak 2 5 Yanıtla
  • Tasovanda kal...: bu memlekete hayır bır tek sızden gelıyor goruyoruz ne hale getırdınız ulkeyı... 2 4 Yanıtla
  • yorumcu: Lütfen gell bu memleketi senden mahrum bırakma !!! 4 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement