2. Uluslararası Demir Çelik Sempozyumu - Son Dakika
Yerel

2. Uluslararası Demir Çelik Sempozyumu

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürü Prof. Dr. Necip Camuşcu, "Avrupa'da ikinci sırada yer alan ülkemiz Brezilya ve Ukrayna ile kıyasıya yarış halindedir.

01.04.2015 18:14

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürü Prof. Dr. Necip Camuşcu, "Avrupa'da ikinci sırada yer alan ülkemiz Brezilya ve Ukrayna ile kıyasıya yarış halindedir. Ancak bu iyi tablo ekonomik bakımdan Türkiye'nin çelik ürünleri dış ticaretine tam anlamıyla yansımamaktadır" dedi.

Camuşcu, Karabük Üniversitesi (KBÜ) Demir Çelik Enstitüsü tarafından KBÜ Metalurji Malzeme Kulübü ve KARDEMİR iş birliğinde Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu'nda düzenlenen "2. Uluslararası Demir Çelik Sempozyumu"nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin dünya demir çelik pazarındaki yerini ve Bakanlığının sektöre yönelik yaptığı çalışmalarını anlattı.

Dünyada bazik oksijen fırın yöntemiyle çelik üretiminin yüzde 70, ülkemizde ise yüzde 28 civarında olduğunu aktaran Camuşcu, "Dünyadaki genel eğilim, bazik oksijen fırın yöntemine geçilerek cevhere dayalı tesislerin arttırılması, elektrikli ark ocaklı tesislerde yüksek fırın entegrasyonunda hurda bağımlılığının azaltılması yönündedir. Tonaj bazında demir çelik üretiminin sürekli artış gösterdiği dünyamızda, Çin son yıllarda üretimini önemli ölçüde artırırken, Japonya, ABD ve Rusya gibi dünya devleri bu sektörde paylarını hep korumuşlardır" diye konuştu.

Türkiye'nin 1990 yılında 19. sırada bulunduğu listede 2013 yılında 8. sıraya kadar yükselme başarısı gösterdiğini dile getiren Camuşcu, şunları kaydetti:

"Avrupa'da ikinci sırada yer alan ülkemiz Brezilya ve Ukrayna ile kıyasıya yarış halindedir. Ancak bu iyi tablo ekonomik bakımdan Türkiye'nin çelik ürünleri dış ticaretine tam anlamıyla yansımamaktadır. İhracatta 15. sırada olan ülkemiz ithalatta ise dünya beşincisi konumunda. Ülkemizin demir çelik sektöründe 15 milyar dolar civarında olan ihracatının 2023 yılı hedefleri çerçevesinde 55 milyar dolara çıkarılması hedeflenmektedir. Bu da ancak paslanmaz çelik, zırh çeliği, kor ve yay çeliği gibi vasıflı çeliklerle katma değeri, yüksek ürünlerle mümkün olacaktır."

"KARDEMİR'in içinde daha büyük bir KARDEMİR kurulmaktadır"

Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) Genel Müdürü  Mesut Uğur Yılmaz ise 78 yıl boyunca ülke sanayisinin can damarlarından biri olan, ülke ekonomisine hizmet eden ve her geçen gün daha da güçlenen KARDEMİR ile hep birlikte gurur duyduklarını söyledi.

"Bugün, KARDEMİR'in içinde daha büyük bir KARDEMİR kurulmaktadır" diyen Yılmaz, şöyle konuştu:

"Özellikle son 5-6 yıldır hızlanarak devam eden ve KARDEMİR tarihinin en büyük sanayi yatırımı olan projeler ile sıvı çelik üretim kapasitemizi arttırıyoruz. KARDEMİR tüm çalışanların katılımıyla başladığı mükemmellik yolculuğuna kararlılıkla devam etmekte, müşterilerine katma değer yaratan ürün ve hizmetler sunmak için çok çalışmaktadır. KARDEMİR bu kapsamda Türkiye'nin en büyük kapasiteli ve en ileri teknoloji kullanan kangal haddehanesine de sahip olacaktır. Bugün KARDEMİR, sektöründe yarattığı sinerji ile bölge ekonomisine ciddi katkılarda bulunan, sadece kendisini değil, çevresini de yarattığı katma değerden faydalandıran ve bölgesine büyük istihdam sağlayan bir sanayi kuruluşudur."

Programa, Karabük Valisi Orhan Alimoğlu, KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, iş adamları, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 2. Uluslararası Demir Çelik Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement