Muğla'da Kazı Başkanlığını Pamukkale Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Bilal Söğüt'ün 4200 yıllık Stratonikeia antik kentinde Türkiye'de ilk defa iki üniversitenin Arkeoloji Bölümü öğrencileri için mezuniyet töreni düzenlendi.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Denizli Pamukkale Üniversitesi'nin Arkeoloji Bölümünden mezun olan 135 öğrenci için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izin alınarak mezuniyet töreni düzenlendi.
Törende ses düzeni kullanılmazken, doğal ses tonu ile konuşmalar yapıldı. Stratonikeia antik kenti tiyatrosunda düzenlenen törene Muğla Vali Yardımcısı Ahmet Ali Barış, Yatağan Kaymakamı Hasan Tanrıseven, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Yatağan Belediye Başkanı Haşmet Işık, Kültür ve Turizm İl Müdürü Dr. Kamil Özer ve öğrenci velileri katıldı.
BİR İLKİ BAŞLATTIK
Staronikeia antik kenti kazı başkanı Doç. Dr. Bilal Söğüt açılışta yaptığı konuşmada, "Bugün Türkiye'de Arkeoloji Biliminde pek çok değişikliğin olduğunu gördüğümüz anlardan birini yaşıyoruz. Muğla Sıtkı Koçman ve Pamukkale Üniversiteleri rektörleri bu tarihi anın başlatıcıları oldu. Bu mezuniyet töreni gelecekte de hep anılacaktır, çünkü bir ilki başlattık" dedi.
BU BİR MİLAT
Denizli Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Stratonikeia antik kentini tanımının 'Yaşayan antik kent' demenin daha doğru olacağını belirterek, "Bu tören bir zorunluluktu. Günümüzde artık teknoloji o kadar gelişti ki, iller değil, kıtalar arasında bir fark kalmadı. Bugün bir ilki başararak Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile birlikte Arkeoloji bölüm öğrencilerimizin mezuniyet törenini Muğla'da, tarihi bir kentte, öğrencilerimizin bundan sonraki yaşamlarının bir parçası olan bir mekanda düzenliyoruz. Darülfunun (Üniversite) yerine Üniversiteye geçişin 80. Yılını kutlayacağımız bir dönemde böylesine anlamlı bir töreni iki üniversite ile birlikte tarihi mekanda yapmanın hazzını yaşıyoruz. Türkiye'de ilk defa kazı yapılan bir tarihi mekanda mezuniyet törenini yapılması bu bilim dalının ne kadar ilerlediğinin de bir göstergesi. İnşallah bundan sonraki dönemlerde de yine böyle mekanlarda bu tür mezuniyet törenlerini yaparız" dedi.
ANTİK KENTİN RUHU CANLANDI
Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar ise arkeolojinin ruhuna uygun bir tören yapılmasından dolayı mutlu olduğunu belirterek, "Muğla Sıtkı Koçman ve Pamukkale Üniversitelerinin Arkeoloji Bölümü mezuniyet töreni bundan sonra bir örnek teşkil edebilir ve Türkiye'deki diğer üniversiteler de buna benzer mezuniyet töreni yapmalarını önünü açar. Bu bir milat. Bu teklif geldiğinde hiç düşünmeden kabul ettik. Kazı çalışmasının devam ettiği ve tüm medeniyetleri içinde barındıran Stratorikeia antik kentinin ruhu canlandı bugün" dedi.
ÖĞRENCİLERDEN MARSYAS EFSANESİ TİYATROSU
Konuşmaların ardından Denizli Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğrencileri tarihi kostümler ile Marsyas efsanesi tarihi tiyatroda canlandırıldı. Marsyas ve tanrı Apollon arasında geçen hikaye, törene katılan davetliler tarafından ayakta alkışlandı. Öğrenciler mezuniyet töreninde mezuniyet belgelerini bölüm dekanları ve başkanları tarafından alırken, antik kentte mezuniyet coşkusunu keplerini havaya fırlatarak kutladılar. - MUĞLA
Son Dakika › Yerel › 4200 Yıllık Kentte Mezuniyet Töreni - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?