674 Yıllık Köyde Seçim Heyecanı - Son Dakika
Yerel

674 Yıllık Köyde Seçim Heyecanı

Kocaeli'nin Karamürsel ilçesinde referandum sonucunda, orman köyü statüsü alan 674 yıllık Akçat'ta bugün muhtarlık seçimi yapıldı.

07.08.2011 18:24

Kocaeli'nin Karamürsel ilçesinde referandum sonucunda, orman köyü statüsü alan 674 yıllık Akçat'ta bugün muhtarlık seçimi yapıldı.

Akçat İlköğretim Okulunda saat 09. 00 başlayan seçimde, 408 seçmenden 347'si oy kullandı. Muhtarlık için Akçat köyünü oluşturan eski Yeni Mahalle Muhtarı Bilal Sağlam ile Merkez Mahallesi Muhtarı Metin Kaya yarıştı. Bilal Sağlam, 209 oyla muhtar seçilirken, Metin Kaya, 129 oy aldı, 9 oy ise geçersiz sayıldı.

Akçat köyü muhtarı Bilal Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 674 yıllık yerleşim merkezi Akçat'ın 1999'da belde yapıldığını söyledi.

2009 yılında ise Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Akçat'ın Yenimahalle ve Merkez adında 2 mahalle olarak Karamürsel'e bağlandığını dile getiren Sağlam, şöyle devam etti:

"Bundan sonra bizim için bir olumlu olan birçok durum değişti. Çevremizde 17 bin dönüm ormanımız var. Mahalle olduktan sonra o ormanlardan yararlanamadık. Akçat beldesi, köy olduğu dönemde çok cüzi miktarda su faturası ödüyordu. Ancak mahalle olduktan sonra suyu normal ücretinden almaya başladık. Bu da çok pahalıya geldi. O nedenle mahalleyken referandumla köy olduk. "

Mahallelerdeki vatandaşların talebi doğrultusunda yeniden köy statüsü kazanmak için imza toplayarak kaymakamlığa başvurduklarını ve Kocaeli Valiliği kararıyla 28 Şubat 2010'da referanduma gittiklerini anlatan Sağlam,

"Referandumda 303 kişiden 292'si mahallelerinin orman köyü statüsüne dönüştürülmesini istedi. Sonuçların İçişleri Bakanlığına gönderilmesinin ardından yaklaşık 1 yıl süren süreçle birlikte 8 Mayıs'ta orman köyü statüsü kazandık.

Vatandaş köylü kalmayı tercih etti. Mahalle olmanın kendine göre faydaları var, ancak köy olmanın sağladığı faydalar daha fazla. Artık orman faydalanacağız ve su faturası çok az ödeyeceğiz. "

Orman Köyü statüsü kazandıktan sonra Merkez Mahallesi muhtarı Metin Kaya ile kaymakama gittiklerini anlatan Sağlam, şöyle konuştu:

"Kaymakamımız muhtarlık sayısının bire düşürülmesi gerektiğini söyledi. Bizim aklımıza yazı tura atmak geldi ve ben kazandım. Sonuçta mayıs ayında kurulan köye vekaleten muhtar olarak atandım. Merkez Mahallesi Muhtarı Kaya ise 1. aza olarak görev yaptı. Bugün de seçim yapıyoruz. "

Muhtar adayı Metin Kaya ise Karamürsel ilçesinin merkezine 13 kilometre uzaklıkta olan Akçat'ın mahalle olmasının uygun olmadığını, köyleriyle ilçe arasında birçok köy bulunduğunu söyledi.

Akçat'ın köy olmasının ardından ilk kez muhtarlık seçimine gidildiğini aktaran Kaya, "Seçim için Akçat İlköğretim Okuluna yaşlı vatandaşlarımızı otomobilimle getirip, tekrar evine götürüyorum. Amacımız vatandaşların rahat bir şekilde oyunu kullanmaları" diye konuştu.

-"KÜLTÜR MERKEZİNİ YILDA 2 KEZ DÜĞÜN OLDUĞU ZAMAN KULLANIYORUZ"-

Köy sakini Muhsin Yıldız ise mahalle olduktan sonra Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin kültür merkezi, soğuk hava deposu gibi yerler açtığını belirterek, şunları kaydetti:

"Elbette bu hizmetler de önemli. Kültür merkezini yılda 2 kez düğün olduğu zaman kullanıyoruz. Ancak gençlerimiz buradaki geçimlerini ormanda çalışarak sağlıyor. Tekrar köy olduğumuz için mutluyum. Bugün de uzun bir aradan sonra Akçat köyüne tekrar muhtar seçeceğiz. "

- KOCAELİ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 674 Yıllık Köyde Seçim Heyecanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement