Aktopraklık Höyüğü'ndeki Kazı Çalışmaları - Son Dakika
Yerel

Aktopraklık Höyüğü'ndeki Kazı Çalışmaları

Aktopraklık Höyüğü\'ndeki Kazı Çalışmaları

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe: "Türkiye'nin ilk arkeoparkı niteliğiyle çalışmalarına devam edilen bölge, gelecek yıl yaz aylarında hizmete açılacak" "Bursa İzmir karayoluna paralel...

02.11.2013 13:26

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa-İzmir karayoluna paralel Aktopraklık mevkisinde bulunan höyükte oluşturulmaya devam edilen " Türkiye'nin ilk arkeoparkı"nın, gelecek yıl yaz mevsiminde ziyarete açılacağını bildirdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bursa Valiliği ve Büyükşehir Belediyesince düzenlenen "Avrupa Miras Günleri"ne katılan uzmanlarla 8 bin 500 yıllık geçmişe sahip arkeopark alanını gezen Altepe, yetkililerden arkeopark çalışmalarına ilişkin bilgi aldı.

Altepe, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, arkeopark çalışmalarını, İstanbul Üniversitesi (İÜ) ile ortak yürüttüklerini söyledi.

Hazırlık çalışmalarını 2004 yılından bu yana sürdürdükleri arkeoparkın, idare binası, sergileme alanları, toplantı odaları ve merkez binasından oluşacağı bilgisini veren Altepe, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin ilk arkeoparkı niteliğiyle çalışmalarına devam edilen bölge, gelecek yıl yaz aylarında hizmete açılacak. Bölgede 8 bin 500, 7 bin ve 300 yıllık 3 ayrı köy bulunuyor. Arkeoparkı ziyaret edecek gruplar, zaman tünelinden geçerek yüzyıllar öncesini yaşayacak. Bursa-İzmir karayoluna paralel Aktopraklık'ta bulunan bu alan, ziyaretçileri binlerce yıl öncesine götürecek. Türkiye'nin belki de en uğrak yeri olacak. Ziyaretçiler, geçmiş dönemler ve o dönemlerdeki hayat şartlarıyla ilgili geniş kapsamlı bilgiler edinecek. Avrupa'ya olan yerleşim buradan başladı. Bu bölgede yaşayan insanlar, Trakya üzerinden Balkanlar'a ve sonrasında tüm Avrupa'ya yayıldı. Dolayısıyla burası, Bursa'nın ve Türkiye'nin alanında en ayrıcalıklı bölgeleri. Yapılan kazı çalışmalarından elde edilen veriler, tüm bu tespitlerimizi doğruluyor."

Altepe, yakın zamanda arkeopark alanına yeni bir Osmanlı köyünün ekleneceğini vurguladı.

Köyün inşa edileceği alanda Osmanlı'nın tüm yaşam emarelerinin bulunacağını, dönemin mimarisine sahip evlerden konaklama tesislerine, sosyal hayattaki donelerden günlük hayatı yansıtan hediyelik eşyalara kadar inanılmaz bir zenginliğin ziyaretçilerle buluşturulacağını anlatan Altepe, "Hazırlıklarımız tüm hızıyla sürüyor. İnşallah Aktopraklık'ta Cumalıkızık benzeri aktif bir turizm şehrini kuracağız" ifadesini kullandı.

İÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Grubu Başkanı Doç. Dr. Necmi Karul ise 2004'ten bu yana Aktopraklık Höyüğü'nde gerçekleştirdikleri kazı çalışmalarının sonucunda geçmişi 8 bin 500 yıla kadar uzanan yerleşim merkezlerini açığa çıkardıklarını belirtti.

Bölgede kesintisiz bin yıllık yaşam bulunduğunu ve kazılardan çıkan arkeolojik verilerle tarih öncesi çağlara uzanan antik köyleri oluşturduklarını dile getiren Karul, "Çalışmalar tamamlandığında ziyaretçiler burada hayatın kırılma noktalarını kısım kısım görme imkanına kavuşacak" diye konuştu. - Bursa

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Aktopraklık Höyüğü'ndeki Kazı Çalışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement