Amasya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, kurum olarak il ve ilçe genelinde önceliklerinin çevre kirliliği ve kentsel dönüşüm olduğunu söyledi.
Suluova ilçesinde il müdürlüğü denetiminde yapılan kamu yatırımları ve müdürlük görev alanında bulunan çevreyle ilgili birimlerde denetim ve incelemelerde bulunan Bolat, AA muhabirine konu hakkında yaptığı değerlendirmede, il ve ilçeler genelinde çevre kirliliği ve kentsel dönüşüm konularında birçok program ve bilgilendirmede bulunduklarını, proje çalışmalarına destek verdiklerini belirtti.
Son dönemlerde yaşanan mevsimsel yağışların azlığı nedeniyle Amasya merkezinden geçen Yeşilırmak ile Suluova ilçesinden geçen Tersakan ırmaklarındaki kirlilik oranlarının daha net ortaya çıktığını tespit ettiklerini belirten Bolat, şöyle konuştu:
"Mevsimsel yağışların yetersiz olmasına bağlı olarak Yeşilırmak ve Tersakan ırmaklarının su debisinin düşmesiyle kirlilik daha gün yüzüne çıktı. Hayvansal ve diğer atıkların suya karışmasıyla bölgeye zararları daha açık seçik belli oldu. Özellikle Suluova ilçesindeki hayvansal, evsel ve sanayisel atıklar Tersakan Irmağı ile devamında da Yeşilırmak'ın kirliliğine neden olmakta ve bu durum tüm il genelini rahatsız etmekte."
Suluova ilçesinde yoğun olarak besicilik yapıldığını, besi işletmelerinin atıklarını Tersakan Irmağı'na bıraktıklarını ve tespiti yapılanlara yasal işlem uygulandığını belirten Bolat, şöyle dedi:
"Belediye zabıtası, emniyet, jandarma güçleri ve müdürlüğümüz personelinden oluşan bir komisyon kuruldu. Bu komisyon önümüzdeki haftadan itibaren Tersakan Irmağı boyunca inceleme ve araştırmalar yapacak. Irmağı kirleten işletmeler ve vatandaşlar hakkında uyarıcı ve yasal işlemler yapılacak. Temennimiz hiç kimsenin ırmağı kirletmemesi ve yasal işleme maruz kalmaması. Biz önceki yıl Tersakan Irmağı boyunca 8 kilometrelik bir hatta temizlik yaptık ama temizlik yapmak yetmiyor. Tekrar kirletiliyor. Halkımızın ve işletmelerimizin duyarlı olması gerekir."
"Amasya bölgesi deprem kuşağında, mutlaka kentsel dönüşüm uygulanmalı"
Bolat, Amasya bölgesinin birinci derecede deprem kuşağında olduğuna dikkati çekerek, mutlaka kentsel dönüşüm uygulaması yapılması gerektiğini belirtti.
Bolat, şunları kaydetti:
"Eski yapılar mutlaka risk faktörü taşımakta. Mühendislik hizmeti gören yeni binalarda ise risk faktörünün belirlenmesi için mutlaka denetlenmesi ve incelenmesi gerekir. Konut sahipleri binalarının risk analizlerini mutlaka yaptırmaları gerekir. Riskli binalar için yasanın tüm imkanlarından faydalanmak mümkün. Bu yasa vatandaşlarımızın lehine olup riskli binası olan vatandaşlarımız için iş yeri de olsa konut da olsa geri ödemesiz 18 ay kira bedeli olarak 485 lira ödüyoruz. Bina içinde duran kiracı değilse, 6 ay kira bedeli ve bir seferlik eşyasını taşıma bedeli ödüyoruz. Ayrıca kentsel dönüşüm kapsamında bina yapanlara belediye ruhsat parası yok, belediye katkı parası, harç parası yok, aynı zamanda noter masrafı yok ve tapu sicil masrafı da yok. Eğer kredi çekmek isterse bu kredinin faizinin yüzde 4'ünü biz karşılıyoruz. Bu yasa vatandaşlarımızın lehinedir. Bu yasanın imkanlarından istifade ederek kaliteli binalara yönelmeleri lazım."
Kentsel dönüşüm kapsamında Amasya il merkezinde bazı mahallelerde kentsel dönüşüm çalışmaları başlattıklarını belirten Bolat, "Suluova ilçemizde ise Ata ve Beyazıt mahallelerinde yapılması için bakanlığa teklif ettik, bu alanlarda ilçe belediyemizle kentsel dönüşüm yapmayı planlıyoruz" ifadelerini kullandı. - Amasya
Son Dakika › Yerel › Amasya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Bolat Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?