Anayasa Mahkemesinin "İmam Nikahı" Kararı - Son Dakika
Yerel

Anayasa Mahkemesinin "İmam Nikahı" Kararı

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Anayasa Mahkemesinin "imam nikahı" kararına ilişkin, "Bu, insan haklarını ihlal eden, kadınların temel haklarını ihlal eden, devrim kanunlarını, Türkiye Cumhuriyeti kuruluş kanunlarını kadınlar açısından teminatsız bırakan vahim bir karardır" dedi.

03.06.2015 14:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Anayasa Mahkemesinin "imam nikahı" kararına ilişkin, "Bu, insan haklarını ihlal eden, kadınların temel haklarını ihlal eden, devrim kanunlarını, Türkiye Cumhuriyeti kuruluş kanunlarını kadınlar açısından teminatsız bırakan vahim bir karardır" dedi.

Feyzioğlu, Eskişehir Baro Başkanı Rıza Öztekin ve avukat Tuğba Aksoy'un yargılandığı bir davayı takip etmek üzere geldiği kentte, Anayasa Mahkemesinin resmi nikah olmadan dini nikah yapanlara ve bu nikahı kıyan görevlilere 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası verilmesini öngören kanun hükümlerini iptal etmesine ilişkin, gazetecilere açıklama yaptı.

Türk Ceza Kanunu'nun, imam nikahını yasaklayan bir yasa olmadığını belirten Feyzioğlu, şöyle konuştu:

"Resmi nikahsız, kadınların zorla imam nikahı ile evlendirilip haklarından mahrum edilmelerini önlemek için Türkiye Cumhuriyeti kuruluşunda 'Önce resmi nikah kıyılsın, sonra imam nikahı kıyabilirsiniz' denilmişti. Resmi nikahı görmeden, doğrudan imam nikahı kıyan imam da sorumlu tutuluyordu. Son derece yanlış bir gerekçe ile Anayasa Mahkemesi resmi nikah olmaksızın kıyılan imam nikahının suç teşkil ettiğine dair maddeyi iptal etmek suretiyle artık kadınların elinden en büyük savunmayı aldı. Çok ciddi bir kuma patlaması yaşanacak ve kadınların miras hakları ellerinden alınacaktır. Bu, insan haklarını ihlal eden, kadınların temel haklarını ihlal eden devrim kanunlarını Türkiye Cumhuriyeti kuruluş kanunlarını kadınlar açısından teminatsız bırakan vahim bir karardır. O yüzden şiddetle kınıyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Anayasa Mahkemesinin 'İmam Nikahı' Kararı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement