Anayasanın Geçici 16. Maddesi Tartışmaları - Son Dakika
Yerel

Anayasanın Geçici 16. Maddesi Tartışmaları

(YSK) Anayasanın geçici 16. maddesinin uygulanıp uygulanamayacağının tespiti için dilekçe ile başvurdu.

20.04.2011 14:53

Kayseri'de bir gazeteci, Yüksek Seçim Kurulu'na

(YSK) Anayasanın geçici 16. maddesinin uygulanıp uygulanamayacağının tespiti için dilekçe ile başvurdu.

Gazeteci İlter Sağırsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1982 Anayasasının geçici 16. maddesinde halkoylamasına herhangi bir mazereti olmadan katılmayanların halkoylamasını takip eden 5 yıl içerisinde yapılacak genel ve ara seçimler ile mahalli seçimlere ve diğer halkoylamalarına katılamayacakları hükmü bulunduğunu, YSK'nın da bu maddeyi uygulamaya koyup koymayacağına bir an önce karar vermesini istediğini söyledi.

Sağırsoy, YSK'ya iletilmek üzere Kayseri İl Seçim Kurulu'na verdiği dilekçesiyle ilgili şunları söyledi:

"12 bağımsız milletvekili adayının adaylık başvurularının iptali de yine bir kişinin YSK'ya yazılı başvurusu neticesinde gerçekleşti.

Ben de 1982 Anayasası'nın geçici 16. maddesinin geçerli olup olmadığının tesbiti, geçerli olmasının belirlenmesi halinde uygulanmasını talep ediyorum.

Yani bu seçimde kimler aday olup olamayacak veye kimler oy kullanıp kullanamayacak belli değil. Bütün bu soru işaretlerinin giderilmesi için YSK'dan bir cevap bekiliyorum. Bu uygulama bana göre antidemokratiktir. Ancak Anayasanında bir hükmüdür. "

-GEÇİCİ 16. MADDE UYGULANDI-

Anayasanın geçici 16. maddesinin uygulanması halinde bir çok kişinin milletvekili adayı olamayacağı yönünde açıklamalarını Türkiye'de ilk defa DSP Genel Başkanı Masum Türker'in dile getirdiğini, sonrasında ise bir çok hukukçunun farklı görüşler dile getirdiğine dikkat çeken Sağırsoy, şöyle devam etti:

"Sözkonusu geçici 16. madde 1984 yılında Nevşehir'de belediye başkanı seçilen birisi için uygulandı ve başkanlığı düşürüldü. Nevşehir'in Acıgöl ilçesi İnallı beldesinde belediye başkanı seçilen ve mazbatasını alan Hasan Arı, söz konusu madde gerekçe gösterilerek görevinden alındı. Şimdi YSK'nın vereceği kararı merakla bekliyoruz. "

-GEÇİCİ 16. MADDE-

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın Geçici Madde 16. maddesi şöyle:

"Anayasanın halkoylamasına ilişkin oy verme kütüğünde ve sandık listesinde kaydı ve oy kullanma yeterliği bulunduğu halde hukuki veya fiili herhangi bir mazereti olmaksızın halkoylamasına katılmayanlar, Anayasanın halkoylamasını takip eden beş yıl içinde yapılacak genel ve ara seçimleri ile mahalli seçimlere ve diğer halkoylamalarına katılamazlar, seçimlerde aday olamazlar. "

- KAYSERİ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Anayasanın Geçici 16. Maddesi Tartışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement