Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (1) - Son Dakika
Yerel

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (1)

Antalya Bürosu\'nun Bölge Haberleri (1)

Foto.Çalışmalardan, vatandaşların hendekler üzerinden geçişlerinden değişik fotolar.

11.01.2013 09:58

Foto: Çalışmalardan, vatandaşların hendekler üzerinden geçişlerinden değişik fotolar.

===

Yat Limanı'na asansörde sona geliniyor

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi, Tophane'den tarihi Kaleiçi Yat Limanı'na inecek panoramik asansörle ilgili kamulaştırma süreçlerini tamamladı. Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Sebahat Çevik, Kaleiçi'ne inişi kolaylaştıracak panoramik asansör projesinin tüm planlama çalışmalarının tamamlandığını ve ilgili kurullardan onay aldığını söyledi.

Tophane'den Kaleiçi'ne inecek asansörün iniş yerinde kamulaştırma bedeli konusunda devam eden mahkeme sürecinin tamamlandığını ve mahkemenin 50 metrekare alan için 145 bin TL kamulaştırma bedeli ödenmesine hükmettiği kaydeden Daire Başkanı Çevik, projenin yapımına maddi destek sağlamak için Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'na başvuracaklarını söyledi.

Projenin sadece panoramik asansör yapılmasıyla sınırlı kalmayacağını, aynı zamanda Koruma Kurulu'nun kararı uyarınca Kaleiçi surlarının da sağlıklaştırılmasını içereceğini belirten Çevik, projeye Kalekapısı Esnafları Güçlendirme ve Kalkındırma Derneği (KALEDER) ve Antalya Rehberler Odası (ARO) gibi sivil toplum örgütlerinin de destek verdiğini kaydetti.

Daire Başkanı Sebahat Çevik, bu kapsamda çalışmanın 'Kaleiçi ve Yat Limanı'nda Alternatif Turizminin Geliştirilmesi ve Kullanılmayan Potansiyelinin Değerlendirilmesi' başlığı altında projelendirilip hibe destek için BAKA Mali Destek Programı'na başvuruda bulunulacağını ifade etti.

Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA)

Foto: Proje fotosu

===

Zam, sigarayı bırakmaya yöneltti

SİGARA fiyatlarına yapılan zam, Antalya'da sigara bırakma polikliniğine başvuran tiryaki sayısında artışa neden oldu. Antalya'da yeni yılın ilk haftasında günde ortalama 25 kişinin sigarayı bırakmak için Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki Kanser Erken Tanı ve Teşhis Merkezi'ne bağlı Sigara Bırakma Polikliniği'ne başvurduğu belirtildi. Polikliniğe geçen yıl 4 bin 361 kişinin başvurduğu, bunlardan 3 bin 527 kişinin tedavi edildiği kaydedildi.

TEDAVİYE ANKETLE BAŞLANGIÇ

Uzun yıllar sigara içtikten sonra bırakma kararı alan tiryakiler, poliklinikte görevli 2 doktor ve bir hemşire tarafından tedavi ediliyor. Polikliniğe başvuran kişiler ilk etapta kaç yıldır sigara kullandığı ve sigarayı bırakma kararı hakkında soruların yer aldığı anketi dolduruyor. Hastalar hakkında tedavi sürecinin belirlenmesine yönelik doktorlara bilgi veren anket, hastanın poliklinikteki özel dosyasında saklanıyor.

Poliklinikte kayıt işlemlerini tamamlayanlara, Dr. Dilek Coşkun tarafından sigaranın zararları hakkında bilgi verildikten sonra tedavi süreci belirleniyor. Hastalarla yüz yüze görüşen Dr. Coşkun, sigara içme hissini azaltmak amacıyla ilacın da kullanıldığı tedavide, tiryakilere bol su tüketmeleri ve spor yapmaları tavsiyesinde bulundu. Sigarayı bırakmak için tedaviye başlayan 46 yaşındaki Şirin Örnek de 28 yıldır günde ortalama bir paket sigara içtiğini ve sağlığı açısından bırakmak istediğini söyledi.

SERTİFİKALI KUTLAMA

Poliklinikte tedavisi süren kişiler daha sonra ayda bir kez polikliniğe gelerek, doktorları tarafından takip ediliyor. Tedavisini aksatmadan sürdüren hastalar da sigarayı bıraktıktan sonraki 6'ncı ayında sertifika ile ödüllendiriliyor. Poliklinikte görevli doktor Zekiye Özdemir'den 'Ben Sigarayı Bıraktım' yazılı sertifikasını alan Nuray Uyanık, sigarayı bırakmakla doğru bir karar verdiğini belirtti.

SİGARA BIRAKMAYI DÜŞÜNENLERE TAVSİYE

Dr. Dilek Coşkun, tedavi için polikliniğe başvuran tiryakilere, ilk olarak sigaraya veda etmek için kendilerine 10 günlük süre tanımalarını ve bu süreçte azaltarak sigara içmelerini önerdiklerini ifade etti. Kişilere 10 günlük süreçte beraberinde çay kahve gibi içecek olmadan açık alanlarda sigara tüketmelerini ve bu süre sonunda sigara bırakma tarihini kesinleştirmeleri uyarısı yapan Dr. Coşkun, tedavide kişilere ilaç desteği sağlandığını da dile getirdi.

İLK YIL ZOR

Dr. Coşkun, sigarayı bırakma sürecinde nikotinin etkilerini en aza indirmek amacıyla günde 1 saat spor yapılması ve nikotin yetersizliği nedeniyle ağız kuruluğunu engellemek için bol su tüketilmesini önerdi. Bağımlılık tedavisinde ilk 1 yılın zor bir süreç olduğunu ve bu süreçte kişilerin tekrar sigaraya başlama olasılığının yüksek olduğunu dile getiren Dr. Coşkun, sigaraya ödenen para gibi bir yıl boyunca kişilerin para biriktirip tedavi sonunda kendilerine hediye almaları çağrısı yaptı.

AYDA 1000 KUTU İLAÇ

Antalya Eczacı Odası Başkanı Kerem Zabun da sigara bırakma tedavisinde kullanılan ilaçların kent merkezindeki eczanelerde her ay ortalama yaklaşık 1000 adet satıldığını kaydetti. Zabun, bitkisel ürün adı altında aktarlarda satılan ve yan etkileri kesinleşmemiş ürünleri kullanmamaları yönünde vatandaşları uyardı.

Tolga YILDIRIM/ANTALYA, (DHA)

Foto: Sigara bırakma sertifikası verilen tiryakinin fotosu

===

Kiralık araçlar takip edilecek

ANTALYA Valiliği, il sınırlarında faaliyet gösteren tüm araç kiralama şirketlerine sahip oldukları araçlara araç takip sistemi GPS takma zorunluluğu getirdi. Kiralık araçların suça karışmasını önlemek amacıyla alınan bu karar kapsamında 580 araç kiralama şirketi ve sahip oldukları 9 bin 75 araca, 3 ay zaman tanındı. Emre uymayan şirket sahiplerini 100 TL para cezasıyla birlikte hapis cezaları bekliyor.

Vali Ahmet Altıparmak imzalı karara göre Antalya ili sınırları içerisinde araç kiralama işiyle ilgili çalışan işyerlerinden kiralanan araçların, suçlarda kullanıldığının tespit edildiği kaydedildi. Kiralık araçların yasadışı amaçla kullanılmasını önlemek, müşterilerle ilgili bilgilerin toplanması, değerlendirilmesi ve denetimlerin süratle yapılarak, yasadışı eylemlerin engellenmesi amacıyla yayınlanan kararda, araç kiralama işi yapan şirketlerin kiraya vermiş oldukları araçlara araç takip sistemi GPS cihazı taktırmaları zorunlu hale getirildi.

Bu kararla birlikte Antalya'da kayıtlı 580 araç kiralama şirketi sahip oldukları 9 bin 75 araca GPS cihazı taktıracak. 4 Ocak tarihinde firmalara tebliğ edilen kararda firmalara uyum için 3 ay süre tanındı. Antalya'da yeni turizm sezonu öncesi tüm kiralık araçlarda GPS bulunmasını hedefleyen Antalya Valiliği, şirket sahipleri karara uymazlarsa başlarına gelebilecekler konusunda da açık açık uyardı.

Valilik emrini yerine getirmeyen firmalar Kabahatler Kanunu'nun, 'Emre Aykırı Davranış' alt başlıklı 32'nci maddesi çerçevesinde 100 TL idari para cezası alacak. Cezalar bununla sınırlı kalmayacak. Araç kiralama şirketlerinin bilinçli ve bilerek yasadışı bir faaliyetin gerçekleştirilmesi amacıyla araç kiraladığı tespit edilirse, Türk Ceza Kanunu'nun 37'nci maddesi çerçevesinde 'fail' olarak yargılanacak.

İkinci bir yargılama ise TCK'nin 278'inci maddesi çerçevesinde gündeme gelecek. İş yerleri sözleşme karşılığı vermiş olduğu araçların herhangi bir sebeple yasadışı yleme karıştıklarını bildirmediklerini tespiti halinde ilgili kanun maddesi uyarınca suçu yetkili makamlara bildirmemekten 1 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak.

Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA)

Fotosuz

===

Önce mekan sonra sağlık

ANTALYA İL Sağlık Müdürü Adem Bilgin, Türkiye'de 22 il için projelendirilen bölge hastanelerinden birinin Antalya için planlandığını belirterek, "Göçerler'de daha önce Büyükşehir Belediyesi'ne mezarlık alanı olarak tahsis edilen alanın Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan devri için görüşmelerimiz sürüyor" dedi.

Devlet ve ihtisas hastanelerinden oluşan ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşları açısından sıkıntı yaşayan Antalya, Bakanlık tarafından bölge hastanesi inşa edilecek iller arasına alındı. İl Sağlık Müdürlüğü, içinde onkoloji hastanesinden fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesine, psikiyatri hastanesinden kardiyoloji ve kardiyovasküler cerrahi hastanesine kadar ihtisas hastanelerinin bulunacağı dev kampüs için yer arayışını sürdürüyor.

İl Sağlık Müdürü Bilgin, Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne daha önce mezarlık olarak tahsis edilen Göçerler ve Fatih mahalleleri sınırları arasında kalan ormanlık alanın tahsisi için başvurduklarını kaydetti. Sürecin devam ettiğini kaydeden Adem Bilgin, "Büyükşehir Belediyesi, yeni kent mezarlığını Kurşunlu'ya kaydırınca söz konusu alana ilişkin tahsis süreci sona erdi. Buna bağlı olarak alanın devrini talep ettik. Süreci takip ediyoruz" dedi.

KEPEZ YERLERİ HAZIRLADI

Diğer yandan Kepez Belediyesi, Sütçüler Mahallesi'nde 52 dönüm alanda kurulacak 300 yataklı devlet hastanesi ve Ahatlı'da inşa edilecek ağız ve diş sağlığı merkezi imar planlarını tamamladı. Kepez Belediye Başkanı Tütüncü, imar planlarında devlet hastanesinin çekme mesafeleriyle ilgili bir sorun bulunduğunu, bu sorunun Belediye Meclisi'nin oybirliğiyle aldığı kararla çözüldüğünü belirtti.

Tütüncü, "Hastanenin proje ihalesi yapıldı. Proje, inşaatı yapması amacıyla TOKİ'ye teslim edildi. 2013 yılına ilişkin ödenek problemi de yok. Hastanenin yatak kapasitesinin 400 veya 500'e çıkarılabileceği de belirtiliyor" diye konuştu. Başkan Tütüncü, Ahatlı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi'nin inşa edileceği alana ilişkin mülkiyet problemleri olduğunu belirterek "Üstün bir gayretle bu sıkıntıların giderilmesini sağladık" dedi.

Başkan Tütüncü, Ahatlı'nın yanı sıra, Güneş Mahallesi'nde de ikinci bir ağız ve diş sağlığı merkezi yapılmasına ilişkin bir proje çalışmasının başladığını belirterek, bununla ilgili imar planlaması sürecinin başladığını kaydetti.

Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA)

Foto: Adem Bilgin

===

Othello'ya yoğun ilgi

ANTALYA Devlet Tiyatrosu (ADT), William Shakespeare'in ünlü eseri 'Othello'yu seyircisiyle buluşturdu. Aşk, entrika, cinayet ve savaş kokan oyunun prömiyeri Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde gerçekleşti, salonda oturacak boş koltuk kalmadı. Antalya'da ilk kez sahnelenen oyun, muhteşem dekor ve kostümlerle de göz doldurdu, görsel ve ses efektleriyle desteklendi. Özdemir Nutku'nun Türkçeye çevirdiği oyunu, Malcolm Keith Kay yönetti.

Oyunda, Selim Bayraktar, Sertel Uğur, Ali Meriç, Orkun Yılmaz, Meltem Gülenç ve Kader Gözpınar, Başak İşür, Bülent Ünsür, Ebru Tanrıver, Hüseyin Atav, Erol Karayılan, Yalçın Temmuz Yılmaz, Toray Bostan rol aldı. Oyunun kahramanı Othello, Destemona adlı olağanüstü güzelliğe sahip kadınla evleniyor. Othello, Osmanlı Donanması'na karşı yapılacak savaşta görev almak için de Kıbrıs'a gidiyor. Olaylar bundan sonra gelişiyor.

Salonu dolduran tiyatro severler eseri ayakta alkışladı. ADT Müdürü Selim Gürata da yönetmen, oyuncu, dekor, giysi, ışık, ses ve aksesuar tasarımcılarına çiçekle teşekkür etti. Seyircilere seslenen Gürata, "Bizi yalnız bırakmayarak, Antalya'nın kültür ve sanat yaşamına katkıda bulundunuz. Hepinize yürekten teşekkür ediyorum. ADT olarak, hep birlikte ilklere imza atmayı sürdüreceğiz" dedi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Oyunun sahne ve izleyen kalabalıktan görüntüler

===

GÜNLÜ

3 gün kesinti

AKDENİZ Elektrik Dağıtım A.Ş.'den yapılan açıklamada, Antalya'nın farklı noktalarında 3 gün enerji kesintisi uygulanacağı kaydedildi. Bugün (cumartesi) ve yarın 07.00-15.00 saatleri arasındaki çalışmalar nedeniyle Güzeloba Mahallesi 2213, 2214, 2215 sokaklar, Yalı Caddesi, Rauf Denktaş Caddesi, Havaalanı Caddesi'nin bir kısmı, Çağlayan ve Güzeloluk mahallelerinin bir kısmı, Arzum Sitesi elektriksiz kalacak.

Pazartesi günü 08.30-16.30 saatleri arasındaki kesintiden Konyaaltı İlçesi Çakırlar Zümrüt Mahallesi, Vildan Petrol, Çakırlar İlköğretim Okulu ve civarı etkilenecek. Çalışmaların erken bitmesi durumunda belirtilen saatten önce hatlara enerji verilebilecek.

ANTALYA, (DHA)

Fotosuz

12 OCAK CUMARTESİ SABİTLERİ

===========================

HAVA DURUMU

-----------

ANTALYA : 08/14 (KUVVETLİ SAĞANAK YAĞIŞLI)

BURDUR : 01/05 (KARLA KARIŞIK YAĞMURLU)

ISPARTA : 01/04 (KAR YAĞIŞLI)

ALANYA : 11/16 (GÖKGÜRÜLTÜLÜ SAĞANAK YAĞIŞLI)

KEMER : 07/15 (GÖKGÜRÜLTÜLÜ SAĞANAK YAĞIŞLI)

AFYONKARAHİSAR : 01/07 (YAĞMURLU)

MANAVGAT : 08/16 (GÖKGÜRÜLTÜLÜ SAĞANAK YAĞIŞLI)

KUMLUCA : 06/16 (GÖKGÜRÜLTÜLÜ SAĞANAK YAĞIŞLI)

BUCAK : 01/09 (SAĞANAK YAĞIŞLI)

EĞİRDİR : -1/07 (SAĞANAK YAĞIŞLI)

SANDIKLI : 02/07 (KARLA KARIŞIK YAĞMURLU)

FETHİYE : 06/15 (GÖKGÜRÜLTÜLÜ SAĞANAK YAĞIŞLI)

NAMAZ VAKİTLERİ

---------------

İMSAK GÜNEŞ ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI

ANTALYA : 05.37 07.03 12.13 14.46 17.10 18.29

AFYONKARAHİSAR: 05.40 07.09 12.13 14.42 17.05 18.27

BURDUR : 05.39 07.07 12.14 14.46 17.09 18.30

ISPARTA : 05.38 07.06 12.13 14.45 17.08 18.29

ALANYA : 05.32 06.58 12.08 14.41 17.05 18.24

KEMER : 05.38 07.04 12.14 14.47 17.11 18.30

KUMLUCA : 05.39 07.05 12.15 14.48 17.12 18.31

FETHİYE : 05.43 07.10 12.19 14.52 17.15 18.35

NÖBETÇİ ECZANELER

-----------------

ANTALYA

-------

BAHÇELİ İsmet Gökşen Cad. No: 118/A 323 73 41

BULVAR Perge Bulvarı 124/1 312 53 06

ÇAYBAŞI A.Çetinkaya Cad. 1343 Sk. No: 13/2 322 82 22

EYLÜL Varsak Sağlık Ocağı karşısı 417 54 09

GÜLEN Yeşiltepe Mah. Ziya Gökalp Cad. 346 73 73

LİMAN Yeni Boğaçayı Köprüsü başı 259 32 50

RODOPLU Bayındır Mah. Fikret Eyican Apt. 238 37 04

UNCALI Uncalı Cad. Çevik Kuvvet karşısı 227 27 95

ÜMİT Altındağ Mah. TRT Cad. 151 Sk. 248 49 09

AFYONKARAHİSAR

--------------

BAHADIR 2 Nolu Sağlık Ocağı karş. 212 10 73

SERÇE Eski SSK Hast. yanı 212 57 15

UTKU Doğan Sitesi Çınar Otel yanı 213 47 00

ISPARTA

-------

AKÇA Davraz Mah. 133 Cad. Nilbükü Apt. 218 27 29

GÜLŞEHİR Hızırbey Mah. 1559 Sk. No: 10 228 34 98

BURDUR

------

PAZAR Konak Mah. Halk Pazarı Cad. No: 103 233 39 76

ALANYA

------

ARIKAN Hayat Hastanesi karş. 513 53 52

TURUNÇ Yeni Can Hast. karş. 522 05 77

KEMER

-----

BATU Yeni Cumhuriyet Meydanı karş. 814 51 67

MANAVGAT

--------

AVŞAROĞLU 3 Nolu Sağlık Ocağı karş. 746 26 61

ULUÇAY Y.Hisar Mah. Tugayoğlu Cad. 746 57 77

FETHİYE

-------

ADA Devlet Hast. arkası 613 21 25

SÖZMEN İnönü Bulvarı 614 86 18 - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (1) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement